Hírvilág

Dr. Paul Janssen díj 2010

2011. AUGUSZTUS 15.

A Dr. Paul Janssen Biológiai Gyógyszerkutatási Díj nemzetközi hírű tudósokból álló független bíráló bizottsága 2010-ben Dr. Erik De Clerq és Dr. Antony S. Fauci számára ítélte oda a humán gyógyászatban kiemelkedő jelentőségű eredményeket felmutató munkásságért adományozható díjat.


Dr. Erik De Clerq és Anthony S. Fauci
Dr. Clercq és Dr. Fauci a virális eredetű megbetegedések, különösen a HIV/AIDS megismerése és leküzdése érdekében kifejtett úttörő tevékenységéért részesült az elismerésben.

Dr. Fauci az egyesült-államokbeli Bethesda városban működő Nemzeti Egészségügy Intézetek Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója a díjjal járó megtiszteltetést elfogadta, a díjjal járó ötvenezer dollárt szegénységben élőket és AIDS betegeket támogató jótékonysági szervezetek számára ajánlotta fel.

Dr. Clercg a leuveni Gyógyszerkutató Rega Intézet emeritus professzora. Díjazásának indoklásában kiemelésre került, hogy az immunvezérelt betegségek patogenezisének és gyógyításának kutatásában kifejtett munkássága nagymértékben hozzájárult a HIV/AIDS immunválaszának és patogenezisének mai szinten való megismeréséhez és megértéséhez.

„A HIV ’80-as években történt felismerésnek időpontja óta a tudomány hatalmast lépett előre” jelentette ki dr. Paul Stoffels a Johnson & Johnson nemzetközi gyógyszerkutatási és fejlesztési alelnöke.

„ Felismerésének időpontjában a HIV nagyon magas mortalitási arányú betegség volt. Annak ellenére, hogy napjainkban is számtalan kihívással nézünknek szembe ezen a területen, a tudósok – közöttük Dr. Fauci és Dr. Clercq áttörést hozó felismerései lehetővé teszik, hogy a HIV betegek ma már hosszú tartalmas életet élhessenek” emelte ki dr. Stoffels.

A Paul Janssen Biológiai Gyógyszerkutatási Díjat a Johnson & Johnson alapította Dr. Paul Janssen emlékének ápolására. A kollegái között nagy szeretettel „Dr. Paul”-ként emlegetett, 1926. szeptember 12-én született tudós a XX. század legkiemelkedőbb és legelhivatottabb kutatóinak egyike.

Az általa felfedezett és kifejlesztett több,mint nyolcvan gyógyszerkészítmény – melyek közül négy a WHO „alapvető fontosságú gyógyszerek” listáján is szerepel emberek millióinak életét mentette meg, vagy tette jobbá. A Dr. Paul Janssen díjról és a korábbi díjazottakról további információ érhető el a www.pauljanssenaward.com webcímen.

Forrás: Janssen-Cilag

Kapcsolódó anyagok:

Új utakon a szexuális úton terjedő betegségek terjedésének kutatása

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Klinikum

A psoriasisos menetelés – a pikkelysömör szerepe a cardiovascularis társbetegségek kialakulásában -- A Figyelő 2017;1

WIKONKÁL Norbert

A közleményben a psoriasis kezelésében a 2000-es évektől észlelt szemléletváltozást tekintjük át a psoriasissal szövődő egyéb betegségek tekintetében. Célunk, hogy a praxisban dolgozó kollégák mind szélesebb köre ismerje meg a pikkelysömör kezelésében elért jelentős haladást, illetve azt a molekuláris szemléletet, ami megváltoztatta nemcsak a psoriasisról alkotott elképzeléseinket, de a psoriasissal szövődő egyéb betegségek, közöttük a cardiovascularis megbetegedések jelentőségét is.

Gondolat

Borderline és stigmatizáció

Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú- és kognitív-viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.