Hírvilág

Dr. Klopstock és Kafka

2012. MÁJUS 13.

A Magyar Rádió Forgách András és Szemző Tibor A császár üzenete című rádiójátékával nevezett a Prix Marulic horvát rádiós dráma és dokumentum fesztiválra, amelyet május 19. és 25. között rendeznek Hvar szigetén a történelmi városban, Hvaron.

Szemző Tibor zeneszerző, performer és médiaművész az ötletgazda kereste meg Forgách Andrást, hogy írjon olyan forgatókönyvet Franz Kafkáról (1883-1924), a német nyelvű prágai íróról, amelyikből egy másik Kafkát ismerhet meg a hallgató, nem a szorongó, depressziós írót, hanem a szeretetre méltó embert, a talpraesett jogtanácsost, a szikrázó humorú, ötletes, figyelmes, a szépségre fogékony, sörözni, úszni, evezni szerető férfiút is.

Azt is tudta, hogy Szemző Tibor a szövegbe fogja komponálni a zenét. Több rétegű darab született: felhasználta Gustav Janouch Beszélgetések Kafkával című könyvének beszélgetés-töredékeit és mai jeleneteket írt bele. Kafka életének valós berlini története, amikor a játszótéren egy síró kislányt faggatott és kiderült, hogy elveszett a babája. Azzal vigasztalta meg, hogy a baba világkörüli útra ment, ezután minden nap jött az író egy babalevéllel és fölolvasta a kislánynak. Ezek a babalevelek elvesztek, de létezésükről utolsó szerelmétől, a sziléziai születésű, fiatal Dora Diamanttól lehetett tudni.

Forgách András újra megírta a babaleveleket és fölhasználta A császár üzenete című rövid Kafka novellát. Fölidézte azokat a beszélgetéseket is, amelyeket Klopstock Róbert (1899-1972) dombóvári születésű orvostanhallgatóval folytatott Kafka Prágában a 20-as években. A fiatal medikus, aki a Kafka családnál lakott, azt mondta az íróról, hogy megtalálta benne elveszett bátyját. Klopstock orvosként is végig Kafka mellett volt és a Bécs melletti Kierling szanatóriumában az ő karjai közt halt meg 1924-ben.

Klopstock a nácizmus elől az Egyesült Államokba emigrált és tüdőspecialista lett - tette hozzá Forgách.

Szemző Tibor elmondta, hogy Kolkatába (Calcutta) utazott 2007-ben és a hosszú repülőútra Kafka novellákat vitt. Az író más volt abból a világból, olyan távolságból nézve, másképp látja az ember saját magát is és érdekelte, hogyan érződik ki az írásokból Kafka identitása. Akkor határozta el, hogy A császár üzenete című rövid - Szemző szerint - zen szöveget beszélt nyelvekre veszi fel. Anyanyelviekkel 29 nyelven rögzítették és a beszélt hang mint zenei szólam funkcionál benne.

A fesztiválon való részvétel feltétele, hogy csak 1921 előtti, az irodalmi és a kulturális örökséghez tartozó régi szövegek felhasználásával készült művekkel lehet pályázni. 2007 óta a magyarok most először indulnak a Prix Marulicért A császár üzenetével.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Harmadik Szövetség Ignacy Karpowicz: Csoda

Karpowicz regénye olvastatja magát. A meglepetések, rejtélyek dübörgő iramban követik egymást. Minőségi kalandregény, sakkjátszma megnyitás- és végjáték-elméletek nélkül, nagyon sok borotvaélen táncoló profanizálással. Az egyéni jellemvonások ábrázolásával szemben a sorsszerű elrendelés irányába való száguldás a fő.

Gondolat

Behatol az elnyomás zárt térségeibe

Harold Pinter Nobel-díjas angol drámaíró 85 éve, 1930. október 10-én született.

Gondolat

Zsigmond Vilmosról

2016. január 1-jén, életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos operatőr. Illés György tanítványa 1956 óta az Egyesült Államokban élt, több mint hat évtizedes pályafutása során részt vett az Új Hollywood elismertetésében, mint számos fontos amerikai film társalkotója. Az utóbbi években többször járt Magyarországon, 2015-ben a Ludwig Múzeum kiállítást szentelt fotográfusi munkásságának.

Gondolat

Buzzati a bornírt

1906. október 16. született Dino Buzzati olasz író

Hírvilág

Az abszurd királya

Közös kedvencünk Örkény István száz éve született.