Hírvilág

Doktor House most kiszáll

2012. FEBRUÁR 15.A nyolcadik évad befejeztével a Doktor House-t alakító Hugh Laurie számára lezárul egy korszak, a brit színész azonban állítja: jó lesz végre leszállni a futószalagról.

A New Jersey-i kórházi orvos 2004-ben mutatkozott be a képernyőn. Brutális, tabukat nem ismerő, szókimondó stílusa és a rejtélyes betegségek okait kibogozó briliáns diagnózisai csakhamar a nézők kedvencévé tették, és pillanatok alatt kultfigura lett belőle. Sokan neki köszönhetik, hogy sorozat-, de legalábbis House-függővé váltak.
Az 52 esztendős brit színész a Los Angelesben forgatott széria miatt nyolcadik éve él kétlaki életet. Az év kilenc hónapját feleségétől és három gyermekétől hatezer mérföld távolságban tölti. Laurie felesége a gyerekek miatt úgy döntött, hogy inkább Angliában maradnak.
"Elmulasztottam a fürdetéseket és a fogászatra sem kísértem el a gyerekeket. De ez mindenkivel így van, aki dolgozik" - jegyezte meg a színész a The Daily Telegraphnak (telegraph.co.uk) adott interjúban.
Hugh Laurie a hosszú ideje futó sorozattal járó munkát a futószalaghoz hasonlította, amely "nagyon kimerítő tud lenni". Szerinte nem is az a gond, hogy újra és újra ugyanazt a szerepet kell megformálni - bár egy idő után az sem kevés -, hanem inkább az: minden nap el kell indulni a munkába. "Már 170 epizód körül járunk. Az nagyjából 50-60 játékfilmnek felelne meg. Az ember pihenésre vágyik, igazán" - tette hozzá.
Mint mondta, a főműsoridőben sugárzott tévéprogramok a 18-49 éves korosztálynak készülnek. Mivel már elmúlt 49, nincs abban a korban, hogy képernyő elé ültesse a nézőket, de nem háborog ez ellen.
A kórházi dráma a rekordok könyvébe is bekerült a világ legnépszerűbb tévéműsoraként, amelynek 61 országban több mint 81 millió nézője volt - mogorva és boldogtalan főhőse ellenére.
"Sokan azt mondanák, hogy House cseppet sem sármos. De ezzel nem értek egyet, magam nagyon is vonzónak és végtelenül szórakoztatónak tartom. Van benne valami báj és bölcsesség, és végső soron szerintem az angyalok oldalán áll" - fejtegette Laurie.
A színészről köztudott, hogy éppúgy rászokott az opiát tartalmú fájdalomcsillapítókra, mint a sorozat főhőse. Többször küzdött súlyos depresszióval.
Pedig az Etonban és Cambridge-ben végzett brit színész sikert sikerre halmozott a House-sorozattal: két Golden Globe-díjat nyert és a hollywoodi színészcéh (SAG) is kitüntette elismerésével. Az amerikai drámasorozatok fontján epizódonkénti 400 ezer dolláros szerződésével ő a legjobban fizetett színész. "Kétségtelenül megütöttem a főnyereményt" - ismerte el.

A figyelem azonban már a közelgő befejezésre irányul. Laurie korábban - amikor rendezőként is kipróbálta magát a Doktor House egyik részében - bejelentette, hogy a nézők nem számíthatnak valamiféle könnyes búcsúra.
"Amikor elérkezik az idő, nem tervezek happy endet House-nak" - erősítette meg a sorozat írója, David Shore is. "Nem fog belelovagolni a naplementébe, az egyszerűen nem illene a képbe".

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.