Hírvilág

Designe és kortárs művészet

2013. MÁRCIUS 28.Három magyar galéria kapott meghívást idén a kortárs és modern művészet tavaszi találkozójára és vásárára Párizsba, a Grand Palais kiállítócsarnokban szerda este megnyílt Art Paris Art Fair-re, amelynek idei díszvendége Oroszország.

A francia fővárosban 15. alkalommal megrendezésre kerülő négynapos kortárs képzőművészeti vásár a tavalyi igazgatóváltáskor a külföld felé való nyitást tűzte ki célul. A tavalyi 16 után idén 20 országból kapott meghívást összesen 144 galéria. Közülük 74, azaz a résztvevők több mint fele először állít ki a párizsi találkozón, ahol mintegy 1500 művész munkái tekinthetők meg.

Az 1999-ben a kortárs francia szcéna támogatására létrejött, a nagyközönség számára nyitott művészeti vásár fokozatosan vált nemzetközi találkozóvá. Az idei résztvevőknek már 43 százaléka külföldi meghívott, jelentős részük kelet-európai. Először van jelen Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és az Egyesült Arab Emirátusok.

A díszvendég Oroszországból érkezett tíz és további húsz európai galéria pedig mintegy kilencven orosz művész munkáit mutatja be az 1930-as évektől napjainkig. Budapestről három kortárs művekkel foglalkozó galéria, a kilenc fiatal alkotót bemutató Inda Galéria, a többek között Franciaországban világhírűvé vált magyar festőket (Hantai Simon, Reigl Judit) képviselő Kálmán Makláry Fine Arts és idén először a Várfok Galéria Nádler István, Misetics Mátyás, Mulasics László és Rozsda Endre munkáival vesz részt a vásáron.

Guillaume Piens főkurátor a megszokott politikai és művészi sztereotípiáktól eltérően szeretné az orosz kortárs művészetet bemutatni, amely elsősorban a rendszerváltást követő nehéz társadalmi átalakulásról ad számot. "Ez egyáltalán nem díszítőművészet, hanem a létezés alapkérdéseiről beszél" - hangsúlyozta a kurátor. Megítélése szerint a válság ellenére a művészeti piac nagyon élénk, amelyre az elmúlt években számos új vásárló lépett be olyan feltörekvő országokból, mint például Oroszország vagy Katar.

Promesses (Ígéretek) címmel az Art Paris Art Fair először szentel külön figyelmet az elmúlt öt évben létrejött galériáknak, a számukra kialakított részen 12 intézmény mutatkozhat be. Az Artdesign sarokba pedig kilenc olyan galéria kapott meghívást, amely a dizájn és a kortárs művészet közti kapcsolatokat aknázza ki fiatal tehetségek egyedi megrendelésre készülő formatervezett tárgyainak bemutatásával.

Az idei találkozó újdonsága a művészeti kiadványoknak szentelt kioszk is, ahol mintegy harminc kiadó részvételével közönségtalálkozókat rendeznek kortárs alkotókkal és művészettörténészekkel a közelmúltban megjelent művészeti kötetetek bemutatására. A kiemelt témák, például a művészeti dizájn vagy a kortárs orosz művészet politikai jellege kapcsán idén először konferenciákat is rendeznek az Art Paris Art Fair-en.

2013. március 28., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Gondolat

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Habár a filozófusok, a bölcsesség szeretői minden korban kevesen vannak, a filozófiának léteznek sűrűsödési időszakai. Ilyen koncentrált periódus volt az ókori görög (athéni) civilizáció aranykora. A medicina értékrendjét, metafizikáját (az aktív eutanázia és a magzatelhajtás tilalmát, „a beteg java a legfőbb törvény” -t) az aszklépioszi hagyomány alapján kinyilatkoztató, s az empirikusan vizsgálható fizikai hatóokról szóló kórtani elméletét (humorálpatológia) úgyszintén megteremtő Hippokratész kilenc évvel volt fiatalabb Szókratésznél, s amikor meghalt, Platón már az ötvenedik életévébe lépett.