Hírvilág

Depressziószűrés az alapellátásban A betegeknek is van véleménye

2011. AUGUSZTUS 15.

A depressziót nem mindig fedezik fel az alapellátásban. A kezelés hatékony, ezért célszerű a szűrés a depresszió felfedezésére. A szűrési módszerek azonban egyenetlenek, és a legtöbb vizsgálat nem mutat ki pozitív eredményt a betegek szempontjából.

A betegek gyakran nem fogadják el a diagnózist, és így nem is részesülnek megfelelő terápiában. Nem ismert az sem, hogy azok a kiszűrt betegek, akik elfogadják a diagnózist, elfogadják-e a feltárt betegségük kezelését is.

Hollandiai kutatók 11 általános orvosi praxis betegeit vizsgálták, hogy megismerjék azoknak a betegeknek a véleményét, hozzáállását, akiknek szűrése depressziót mutatott ki.

A szűrt betegek közül 17-nél (9 nő) depresszióra utalt a szűrővizsgálat. A 17 betegből 9 elfogadta a tüneteket, de nem fogadta el a diagnózist. Ennek indokolásául a stigmatizációtól való félelmet hozták fel, és azt, hogy kétlik a „címkézés” hasznosságát. Másrészt, a betegek a tüneteket normális, átmeneti reakciónak értékelték valamilyen csapás, hányattatás következtében. Harmadik érvként kifejezték kétségüket a kezelés szükségessége és hatékonysága szempontjából. A kiszűrtek vezető tünetei a bűntudat, az ön-lebecsülés, a fáradtság, valamint a segítség-keresés gátlása voltak.

A vizsgálók konklúziója szerint több beteg, aki veszi a fáradtságot, hogy elmenjen egy depresszió-szűrésre, és azt végigcsinálja, nem fogadja el a diagnózist. A szerzők ezért azt ajánlják, hogy a szűrés előtt tisztázzuk a beteg véleményét a depresszió diagnózisáról és kezeléséről.

A Global Family Doctor (WONCA) szerkesztőségi véleménye: ez a vizsgálat is aláhúzza a felvilágosítás utáni tudatos beleegyezés fontosságát kérdőíves szűréseknél.


Szemlézte: Házijogorvos, dr. Szatmári Marianna

Forrás:

Family Practice 2008; 25: 438-444.

WONCA

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mikola István: Az orvos a belső tartalék

Biztonságos és minőségi a magyar élelmiszer

Egészségpolitika

Lehetetlen elvárások előtt a háziorvosok?

Alapjaiban kell átrendezni a háziorvosi ellátást, hogy a praxisok eleget tudjanak tenni előírt feladataiknak. Tűzoltás helyett a feladatuk: a tájékoztatás, a figyelmeztetés, a beutalás lenne, csakhogy a feltételeket nem kapják meg hozzá. Szakemberek sora dolgozott, dolgozik a helyzet rendezésén, érintettek egy csoportja most több megoldási javaslatról kezdett egyeztetéseket a tárcával.

Hírvilág

Koncepció készül: mi történik az alapellátásban?

Szuperbruttó a 130 ezer forintos fix díj

Hírvilág

Feloldott korlátok

Előbb-utóbb feladatarányos lehet finanszírozás?

Alapellátás sürgősségi szempontú átalakítása