Hírvilág

Depresszióértékelő skálák az alapellátásban: Kinek kellenek?

2011. AUGUSZTUS 15.

Több kutatási eredmény alátámasztja a depresszió „mérésen alapuló” kezelését, azonban a gyakorló orvosok többsége nem szívesen használ objektív mérőeszközöket a depresszió értékelésére. Egy brit kutatócsoport most két felmérést is készített a depresszióskálák alkalmazásáról az alapellátásban.

Az egyik vizsgálatban 34 családorvost és 24 beteget kérdeztek meg a depresszióskálákkal kapcsolatos hozzáállásukról. A betegek ezeket az orvos szubjektív megítélését hasznosan kiegészítő eszköznek tartották, és számukra a tüneteik komolyan vételét jelezte, ha a depresszióra vonatkozó szabványos kérdéssort tettek fel nekik. Az orvosok azt nyilatkozták, hogy az ilyen mérőeszközök értéke nem ér fel a saját klinikai ítéletükkel, és a skálák alkalmazása csökkenti az orvos-beteg kapcsolat „humán” vagy „holisztikus” jellegét.

A másik vizsgálatban két különböző depresszióértékelő kérdőív egyikét töltötték ki a betegek. A két skála által legalább közepesen súlyos depresszióban szenvedő betegek aránya nagy mértékben különbözött, az orvosok mégis a két csoport ugyanakkora hányadának rendeltek antidepresszánst, tehát nem sok jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy a skála eredménye milyen súlyosnak mutatta a depressziót.

Továbbá, az orvosok ritkábban rendeltek gyógyszert a depresszió ellen, ha a beteg idősebb volt, vagy belgyógyászati betegségben szenvedett.

A két előbbi jelenség arra utal, hogy a depresszióskálák eredményének figyelembe vételét az akadályozza, hogy az orvosok a saját ítélőképességüket pontosabbnak tartják, mint a skálán kapott pontszámot, pedig sok bizonyíték szól amellett, hogy ez nem helytálló.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

BMJ 2009 Mar 19; 338:b663.

BMJ 2009 Mar 19; 338:b750.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.

Idegtudományok

Glutamát- és szerotonerg mechanizmus magyarázhatja a rapid antidepresszáns hatást

A Nature kiadójának lapjában (Translational Psychiatry) megjelent vizsgálat megmagyarázza a ketamin paradigmaváltást eredményező hatásának mechanizmusát, és biomarkerrel is szolgál a depresszió kezeléséhez.

Idegtudományok

Psilocybin versus escitalopram a depresszió kezelésében

Nagy-britanniai kutatók NEJM-ben megjelent tanulmánya először hasonlítja össze közvetlenül a psilocybin antidepresszáns hatását a depresszió bevett gyógyszereinek hatásával.

Hírvilág

Hogyan hat a napsütés az öngyilkossági kockázatra?

A napsütés időtartama pozitívan korrelált legfeljebb tíz nappal az öngyilkosság előtt a kockázattal, de negatívan 14–60 nappal az öngyilkosság előtt.

Hírvilág

A depressziós bohócdoktor

A depressziót sokan divatbetegségnek tartják, tudományos adatok is szép számmal vannak arról, hogy túldiagnosztizált és túlkezelt betegség. Strukturált interjúkkal kivizsgálva a személyes beszélgetés alapján depressziósnak minősített betegeket hétből hat nem felel meg a depresszió kritériumainak. A betegnek minősített emberek aztán gyógyszereket kapna, nagyrészt feleslegesen.