Hírvilág

Csalódást keltő uniós szabályozás az élelmiszerek címkézéséről

2011. AUGUSZTUS 15.


„Csalódást keltő eredmény született az élelmiszerek címkézéséről szóló uniós irányelv kapcsán. A hamarosan életbe lépő új jogszabály nem ad elegendő tájékoztatást a fogyasztóknak, ezért nem segíti megfelelően az egészségesebb táplálkozás kialakítását sem.

Előrelépés, hogy a szarvasmarhahús és a friss zöldség-gyümölcs mellett immár minden friss hústermék és a tojás esetében is kötelező lesz a származási ország feltüntetése. Szintén pozitív fejlemény, hogy kötelező lesz az allergén anyagok címkézése, valamint az élelmiszer-imitátumok esetében a tradicionális összetevőt helyettesítő anyag kiemelése. Sajnálatos viszont, hogy elbukott a jelzőlámpa-jelölésre és a napi ajánlott beviteli értékek kötelező jelölésére vonatkozó javaslat” - fogalmazott Tabajdi Csaba, az új uniós élelmiszercímkézési jogszabály elfogadását megelőző vitában az EP plenáris ülésén.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának magyar tagja kifejtette: a fogyasztóvédelmi és az egészségügyi szervezetek egységesen úgy foglaltak állást, hogy ezek a jelölési rendszerek segítenék a fogyasztókat az egészségesebb táplálkozásban. Szintén a fogyasztók jobb tájékoztatását szolgálta volna a csomagolás főoldalán történő címkézés, amely az előző javaslathoz hasonlóan az élelmiszeripari lobbi áldozatává vált. „Az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja, összhangban a Magyar Országos Fogyasztóvédelmi Szövetséggel ezt az álláspontot képviselte. Sajnálatos, hogy a jobboldali pártok ellenállásán megbuktak ezek a javaslatok” - hangsúlyozta.

„Érthetetlen továbbá, hogy miért ellenezte a jobboldal az élelmiszerek transzzsírtartalmának kötelező feltüntetését. A túlzott transzzsír- fogyasztás káros hatása (pl. a margarinok esetében) egyértelműen ismert. Emellett számos alkalommal leszögeztem: egészségügyi szempontból elfogadhatatlan, hogy a borok és szeszes italok energiatartalmának feltüntetése teljesen kimaradt a szabályozásból. Ha a fogyasztókat megfosztjuk ezektől az információktól, azzal elvesszük tőlük a lehetőséget, hogy táplálkozásuk során egészséges döntéseket hozzanak” - fogalmazott a magyar szocialista politikus.

Tabajdi Csaba felszólalásában sürgette, hogy a magyar kormány - kihasználva az irányelv adta lehetőséget - az európai jogszabálynál előremutatóbb nemzeti szabályokat fogadjon el. „Bármilyen chips-adónál többet érne, ha az élelmiszerek címkéjén szereplő információk a magyar fogyasztót érdemben segítenék a helyes táplálkozás kialakításában. Javaslom ezért a magyar kormánynak, hogy Magyarországon alkalmazzuk a jelzőlámparendszert, a fő oldalon való címkézést, s a különösen káros transzzsírok, valamint a borok és a szeszes italok energiatartalmának kötelező feltüntetését is” - emelte ki a szocialisták brüsszeli delegációvezetője.

2011. 07. 06.

Forrás: OS

Kapcsolódó anyagok: Egyes egészségtelen élelmiszereket kitiltanának a piacról
Csont károsító élelmiszerek
Környezettudatos táplálkozás
Természetes anyagokkal tartósított élelmiszerekHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.