Hírvilág

Colorectalis rákszűrés: Még mindig az irrigoszkópia?

2011. AUGUSZTUS 15.

Ma is szerepel a colorectalis adenomatosus polipok és a carcinomák kimutatására javasolt szűrővizsgálatok között a kettős kontrasztos, báriumos beöntéses irrigoszkópia.

Pedig már több mint tíz éve közölték egy többcentrumos, nagy betegszámú vizsgálat eredményeit (Gastroenterol 1997; 112:17.), amelyek komoly kétségeket kellett, hogy ébresszenek: irrigoszkópiával ugyanis a colorectalis carcinomák 15%-át nem vették észre.

Most egy új, lakosságszintű vizsgálatban, Kanadában értékelték az irrigoszkópia alkalmasságát a colorectalis rák szűrésére. A kutatók országos és tartományi adatbázisokból azonosítottak 14 ezer beteget, akiknél colorectalis carcinomát diagnosztizáltak, és az azt megelőző 36 hónapban valamikor irrigoszkópiával vizsgálták őket.

Ha az irrigoszkópia és a diagnózis felállítása között legfeljebb 6 hónap telt el, feltételezték, hogy az irrogoszkópiás lelet alapján diagnosztizálták a daganatot, ha pedig 6–36 hónap, újonnan kialakult vagy az irrigoszkópiával észre nem vett daganatnak nyilvánították.

E definíciók alapján a colorectalis rák eseteinek 22,4%-át minősítették új vagy észre nem vett daganatnak. Ha annyiban módosították a definíciót, hogy csak az irrigoszkópia utáni 3 hónapban diagnosztizált daganatokat tekintették az irrigoszkópia eredményeként felismertnek, 31%-ra emelkedett az irrigoszkópiával fel nem ismert daganatok aránya. A fel nem ismert daganatok leggyakrabban a vastagbél felszálló ágában és a végbélben helyezkedtek el.

A colorectalis rák szűrési módszereként a kettős kontrasztos, báriumos irrigoszkópia immár két évtizede lassan haldoklik, de ezek az eredmények talán a legrosszabbak az eddig napvilágot látottak közül.

A polipok kimutatására alkalmasabb és a betegek által is „kedveltebb” CT-kolonográfia rendelkezésre állásával teljességgel túlhaladottá válik a kettős kontrasztos irrigoszkópia.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Gastroenterol 2008 Dec; 103:3142.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

1.

Lege Artis Medicinae

Windisch Lipót emlékezete
SZEPT 27.

2.

3.

Lege Artis Medicinae

Arcok a Parlamentből
SZEPT 27.

4.

Lege Artis Medicinae

Tudósítások
SZEPT 27.

5.

Lege Artis Medicinae

Tudósítások
SZEPT 27.