Hírvilág

Biszfoszfonátok tartós szteroidkezelés esetén: Naponta vagy évente?

2011. AUGUSZTUS 15.

A tartósan, naponta legalább 5 mg prednisonnak megfelelő dózisú szteroiddal kezelt betegek esetében fennáll az osteoporosis komoly kockázata, ezért prevenciós kezelést kell végezni per os kalciummal, D-vitaminnal és biszfoszfonáttal. A szokásos biszfoszfonát-adagolási sémák közé tartozik például a hetente 70 mg alendronat, a hetente 35 mg (vagy havonta 150 mg) risedronat és a havonta 150 mg ibandronat.

Most egy nemzetközi kutatócsoport kettős vak, „nem rosszabb, mint” típusú vizsgálatban összehasonlította a napi 5 mg per os risedronatot az egyetlen infúzióban adott 5 mg zoledronsavval. A gyártó által támogatott vizsgálatban 833 beteget követtek egy éven keresztül.

Az eredmények szerint az egyetlen infúzió hatása nem gyengébb, sőt talán erősebb is, mint a naponta adott risedronaté. Nem meglepő módon az egyszer kezelt csoportban az infúzió beadása utáni néhány napban több mellékhatás fordult elő (mint a per os kezelt csoportban), de a zoledronsav súlyos nemkívánatos hatást nem okozott.

Az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy az évente adott infúziót ebben a vizsgálatban a naponkénti biszfoszfonátkezeléssel hasonlították össze, és nem a hetente vagy havonta történő alkalmazással. Továbbá, nem vizsgálták a csonttörések gyakoriságát sem (pedig éppen ennek csökkentésére adják ezeket a szereket).

A kétféle kezelés ára nem különbözött lényegesen. Az egyetlen valódi különbség a két kezelésmód között talán csak a ritkább alkalmazás kényelmesebb voltában mutatkozik, de ez akár elég is lehet ahhoz, hogy a betegek számára elfogadhatóbb módszert válasszuk.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Lancet 2009 Apr 11; 373:1253.

Lancet 2009 Apr 11; 373:1225.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án a WHO indítványára.

Hírvilág

Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig

Az Első Európai Regionális Konferenciánkat, amely a Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig - Prevenció és Klinikai Gyakorlat címet viseli, 2019. máj. 8-11. között tartjuk Budapesten.

Hírvilág

Halmozottan hátrányos helyzetű munkahely

A citosztatikumok hatása a szakellátó személyzetre

Idegtudományok

Nyáron a legtöbb az öngyilkosság

Nem támogatják a társadalmi megelőzést, miközben többen lesznek öngyilkosok.

Hírvilág

Szívbarát séták Veresegyházon

Négy év alatt több tucat ember életét menthették meg az „Út az Egészséghez” elnevezésű program eddigi túraösvényei, amelyeknek legújabb állomását Veresegyházon adták át.