Hírvilág

Az apátlan egerek tovább élnek

2011. AUGUSZTUS 15.

A csak anyai géneket hordozó egerek tovább élnek, mint az apai és anyai géneket is hordozó társaik - állítják japán kutatók.

Tomohiro Kono, a Tokyo University of Agriculture professzora és Manabu Kawahara, a Saga University professzora arra keresték a választ, hogyan befolyásolják az emlősök élettartamát az apától, illetve az anyától örökölt gének.

Kérdéseik megválaszolásához a kutatók olyan egerek élettartamát vizsgálták, amelyeket hímivarsejt nélkül, két-két nőstény állatból száramzó oocytákból hoztak létre. Az oocytákból fejlődő embriókat egér pótanyák méhébe ültették. A megszületett egereknek tehát nem volt biológiai apja, genetikai állományuk két anyától származott. A kontroll egerek, amelyek természetes úton fogantak, genetikailag azonosak voltak a kétanyás egerekkel, eltekintve attól, hogy apai és anyai génjeik is voltak.

A vizsgálatban szereplő 13 kétanyás és 13 kontroll egér élettartama között szignifikáns különbség mutatkozott: a kétanyás egerek átlagosan 841,5 napig éltek, ami csaknem 30%-kal hosszabb élettartamot jelent, mint a kontroll egereké (átlagosan 655,5 nap). A kétanyás egerek továbbá könnyebbek és kisebbek voltak, mint a kontroll állatok, és és úgy tűnt, hogy erősebb az immunrendszerük is, mivel eosinophil granulocytáik száma szignifikánsan nőtt.

Mindkét egércsoportot azonos, fertőzésmentes környezetben tartották, ahol folyamatosan rendelkezésükre állt a táplálék, ezért nem valószínű, hogy valamilyen környezeti faktor volt felelős az élettartamban megfigyelt különbségért.

A kutatók szerint a különbség legvalószínűbb oka olyan génekben keresendő, amelyeknek normális esetben csak az apai példánya expresszálódik, az anyai kromoszómán ki vannak kapcsolva (a jelenséget imprintingnek nevezik). A legesélyesebb jelöltnek a 9-es kromoszómán található Rasgrf1 gént tartják, amelyről ismert, hogy szerepe van a postnatalis növekedés szabályozásában, és a kétanyás egerekben szuppresszált.

A kutatók szerint eredményeik azt sugallják, hogy emlősökben az apai gének kedvezőtlen hatással vannak az élettartamra.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: Human Reproduction, doi:10.1093/humrep/dep400

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.