Hírvilág

Az őssejtek ellenállnak a daganatterápiának

2011. AUGUSZTUS 15.


Jelentősen rosszabb a prognózis az olyan leukémiás betegek esetében, akik több daganat-őssejtekkel összefüggő génnel rendelkeznek – ismerteti a Journal of the American Medical Association szaklapban megjelenő tanulmány.

Bizonyos daganatok az önmegújító sejtek kis, szívós populációjából erednek, illetve újulnak meg, ami megmagyarázza azt is, miért állnak ellen a kezelésnek, illetve miért esnek vissza a betegek – derül ki a Stanford Egyetem tanulmányából. - Az eredményeknek köszönhetően a betegek nagy csoportjaiban lehet majd előre jelezni a betegség kimenetelét s ismeretében az orvosok jobban személyre szabhatják majd a klinikai kezeléseket.

„A koncepció klinikai vetülete óriási” – nyilatkozta Ash Alizadeh onkológus, a Journal of the American Medical Association szaklapban megjelenő tanulmány társszerzője. - Ha nem tudunk olyan terápiákat kifejleszteni, amelyek a kemoterápia-rezisztens sejteknek ezt az önmegújító populációját célozzák, a betegek továbbra is hajlamosak lesznek a visszaesésre.”

A kutatók a korábbi vizsgálatokban különféle daganatokban azonosítottak olyan sejteket, amelyek ellenállnak a kezelésnek, és állatokban hozzájárulnak a kiújuláshoz. Azonban még nem tudják pontosan, hogyan zajlik ez a folyamat az emberekben.
Alizadeh elmondta, hogy a kutatóknak nagyon kevés előrelépést sikerült elérniük az akut mieloid leukémia (AML) kezelésében az elmúlt 40 évben. „Még mindig ugyanazokat a gyógyszereket és kezeléseket alkalmazzuk, mint régen, és az AML-es betegek 70 százaléka továbbra is a diagnózistól számított öt éven belül meghal” – ismertette a szakértő.

A National Institutes of Health, a Burroughs Wellcome Fund és a Leukemia & Lymphoma Society által finanszírozott kutatásban ezer akut mieloid leukémiában szenvedő beteget vizsgáltak az Egyesült Államokban, Hollandiában, Németországban és Japánban.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Megkezdődtek a leukémiavakcina klinikai próbái
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A népszerűsített kéz

A könyv egy igényesen összeállított, bevezetésből és öt részből álló mű, amely részenként 2-4 fejezetben színvonalas ismeretterjesztő stílusban foglalkozik az emberi kézhez társuló antropológiai, humánbiológiai és orvostudományi kérdésekkel. Sőt, a szerző nagyvonalúan élve az alcímben jelzett „és még annál is több” megjegyzéssel, egyes fejezetekben a fő témától igen jelentős távolságokba kalandozik gondolatainak alaposabb kifejtése érdekében.

Idegtudományok

Eddig ismeretlen neuro-immun axis

A felnőttek fele alszik az ajánlott napi 7-8 óránál kevesebbet, írják Cameron S. McAlpine és munkatársai „Sleep modulates haematopoiesis and protects against atherosclerosis” című, a Nature-ben megjelent tanulmányukban. A másodikként magyar szerzőt (Kiss G. Máté, Harvard Medical School, Medical University of Vienna) felvonultató írás bemutatja, hogyan vezet az elégtelen vagy megzavart alvás érelmeszesedés kialakulásához. A tanulmány azonosít egy eddig ismeretlen neuro-immun tengelyt, ami az alvást a haematopoiesis-hez és az atherosclerosis-hoz kapcsolja.

Hírvilág

Mesenchymalis őssejtek: az őssejtterápia ígéretes eszközei

Teljes gyógyulás érhető el az 1-es típusú diabetes állatkísérletes modelljében mesenchymalis őssejtek beültetésével, amelyek nemcsak a csontvelőben, de valamennyi kötő- és támasztószövetben megtalálhatók, hangzott el a Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózat c. rendezvénysorozatának szeptember 23.-i előadásán.

Hírvilág

A jövő orvostudománya etikai szemmel

Interjú dr. Sándor Judit jogász-bioetikussal, a CEU tanárával

Gondolat

Az őssejtterápia és a klónozás kísérleti eredményei

Az elvesztett testrészek és szervek átültetéssel végzett pótlása és spontán regenerációja már az ókor képzeletét is foglalkoztatta. Valamennyi kultúra mítoszai, istenei és héroszai között szép számmal találunk kimérákat, emberfejű, állattestű lényeket, akiket ma xenotranszplantátumoknak neveznénk.