Hírvilág

Az evangélikus egyház elkötelezettsége az egészségügyben

2012. FEBRUÁR 24.


A modern társadalomban meg kell találni az egyházak helyét, szerepét - hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken Budapesten azon az ünnepségen, amelyen a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) egy mentőautót ajándékozott az Országos Mentőszolgálatnak, az államadósság-csökkentő akcióhoz csatlakozva.

Réthelyi Miklós azt mondta, az egyházak fontos szerepet játszanak az oktatásban, a szociális gondoskodásban, a sport területén, illetve a kulturális és a mindennapi életben egyaránt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pedig szoros kapcsolatban áll az egyházak vezetőivel. Meglátása szerint élni kell "az egymáshoz fordulás" lehetőségeivel, mert ahhoz, hogy "kiegyensúlyozott, bizakodással a jövőbe néző társadalomban" éljünk, a fenti területeken az egyházaknak is fontos szerepük kell hogy legyen.

Réthelyi Miklós szólt arról, hogy az egészségügyben nemcsak a betegségek elleni harc folyik, hanem a betegek lelkét is gyógyítani kell, mert "lelkiállapotunk és testi betegségeink kölcsönösen és többszörösen egymáshoz kapcsoltak".

Cserháti Péter egészségpolitikai helyettes államtitkár rámutatott: "óriási jelentősége van az egyházak szolgálatának, mert ma már szinte csak tőlük várhatjuk, hogy olyan többletet tegyenek hozzá az ellátáshoz, amelyet sajnos (...) nem tudunk megvásárolni".
Emlékeztetett arra, hogy a múltban is megmutatkozott az evangélikus egyház elkötelezettsége az egészségügyben.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentőautót megköszönő beszédében kiemelte: az ajándékozással "találkozott a segítségnyújtás szándéka a segélynyújtással", a rohamkocsi pedig "több mint egy mentőautó", mert nemcsak egy járművet kaptak, hanem a teljes egészségügyi felszerelést is. A teljes adomány értéke így több mint 30 millió forint.
Igei köszöntőjében Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke rámutatott: "hisszük és reméljük, hogy a most átadandó autó is hozzájárulhat ahhoz, hogy a mentő szeretet, a szakszerű orvosi segítség lehetőség szerint (...) mindig a kellő pillanatban megérkezzék a rászorulókhoz".

Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelő a mentőautó kulcsainak átadásához fűződően azt mondta: a magyar evangélikusoknak olyan történelmi kötelezettségük van, melynek megfelelően "a jó gazdát, a jó államot" kell segíteniük.
Az MEE által vásárolt gépkocsin egy logóval ellátott felirat olvasható arról, hogy az evangélikus egyház adománya.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.