Hírvilág

Az étrendtől és az életmódtól is függ az Alzheimer-kór kialakulása

2011. AUGUSZTUS 15.


Létezik öt olyan molekula, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásában közrejátszanak. Ezeknek a molekuláknak a befolyása olyan környezeti tényezőktől függ, mint például az étrend és az életmód.

Daniel Michaelson professzor, a Tel Aviv Egyetem Neurobiológia Tanszékének munkatársa az öt molekula egyikéről – az ApoE-génről - állt elő új információkkal. Az ApoE-génnek két változata van, egy jó és egy rossz, melyek közül az utóbbi ApoE4 néven ismert. A professzor állatokon végzett kísérletek során figyelte meg, hogy az étrend és a környezet milyen hatással lehet erre a génre, amelynek jelenléte komoly rizikót jelent az Alzheimer-kórra nézve, hiszen a betegek felében, a teljes lakosságnak pedig a tizenöt százalékában megtalálható. Az egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy az Omega 3 olajban gazdag, illetve az alacsony koleszterintartalmú étrend csökkenti ennek a génnek a hatását.

A professzor és csapata ezután összevetette a jó és rossz ApoE-gének viselkedését, és azt tapasztalták, hogy míg a gazdag, ingerdús környezet kedvez a jó géneknek, ugyanez a környezet negatív hatással van az Alzheimer-kórra hajlamosaknál. Vagyis azok a környezeti hatások, amelyek alapvetően pozitívak, az ApoE4-génnel rendelkezőkre pont, hogy rossz hatással vannak.

A megoldás tehát alapvetően nem a környezeti hatásban, hanem az étrend megváltoztatásában rejlik. Az ApoE egy lipoprotein, amit a halban található jó olaj képes befolyásolni, vagyis a megfelelő étrenddel ellensúlyozni lehet a rossz gének által okozott hatásokat. Az eredményeket részletesen márciusban teszik közzé egy Barcelonában megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Új kezelés Alzheimer-kórraIdeggyógyászati Szemle - 2010; 63(11-12) Élni az egyéniség elvesztése után Alzheimer-betgeek orvosi ellátásának sajátos szempontjaiB-vitamin az Alzheimer-kór ellenA hosszú, egészséges élet titka a változatos táplálkozásFrisseszű matuzsálemekHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei