Hírvilág

Az etikus eljárások védelmében

2011. AUGUSZTUS 15.

Az egészségügyi kérdésekben legfelsőbb fórumként ismert Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) vezetője, Mandl József professzor a parlament egészségügyi bizottsága előtt számolt be a Tanács tevékenységéről.

„A medicina szerves része az új megismerése, honosítása, használata, ugyanakkor fontos az is, hogy ennek legyen szakmai és társadalmi kontrollja is” – mondta a professzor, aki hozzátette, hazánkban 1989-ben a régióban elsőként engedtek be a kutatásetikai bizottságba az orvosok mellé a jogászokat, az egyházak képviselőit és a civileket is. Az ETT-n belül jelenleg három etikai bizottság működik. A kutatási protokollok véleményezésével a Tudományos és Kutatásetikai Bizottság (TUKEB), a gyógyszervizsgálatokkal a Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottság (KFEB) az in vitro és őssejtekkel kapcsolatos eljárásokkal a Humánreprodukciós Bizottság (HRB) foglalkozik.

A 2009-es, komplex jogszabályi változások következtében jelentős átalakulás történt a bizottságok, s első sorban a KFEB munkamenetében, amely jelentős adminisztratív többletterheléssel is járt. Mandl József szerint ez a szabályozás, a szakhatósági feladatkör kialakítása a jelenlegi formában nem szerencsés. Ma már havonta többször kell ülésezniük, de megjegyezte, az emelkedő intézkedésszám mellett a határozataik ellen benyújtott fellebbezések száma elenyésző. HRB-ben konfliktushelyzetek első sorban az őssejtek felhasználásával kapcsolatosan alakulnak ki, bár egyértelmű ETT határozatok születtek, a szabályokat betartatása azonban nem a Tanács feladatköre.

Nagyrabecsüléséről biztosította Nagy Kálmán (KDNP) az ETT-t, eddig kiadott állásfoglalásaival egyetért. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az Interneten ma is olvasható olyan németországi klinika hirdetése, ami szerint egy orvos-team másfél nap alatt végzi el a jelenleg illegális sejt-transzplantációt. A más sejtekkel való beavatkozások száma a tudomány fejlődésével rohamosan nőni fog, így annak szabályozását összhangba kellene hozni a napi eredményes gyakorlat szintjével.

A gyógyszerkipróbálásokkal kapcsolatosan folyamatos ellenőrzést, a vizsgálatok végigkísérését javasolta a képviselő, s elmondta, ezek legtöbbje Amerikából érkezik Nyugat-Európába, s ha ott sincsen megfelelő számú beteg a vizsgálatra, akkor helyezik át Kelet-Európába. Ha egyetlen betű eltérést észlelnek a dokumentációban, a hibáért a vizsgálatot végző intézményt büntetik meg. Ezeket a szélsőséges helyzeteket mindenképpen fel kellene számolni.

Iván László (Fidesz) a szakmai alapprogramokról, az ellenőrző tevékenységben megfogalmazott állásfoglalásokról szóló, a mindenki számára érthető és egységes tájékoztatás fontosságára hívta fel a figyelmet a sajtóban megjelenő ellenőrizetlen közlések kontrollja miatt.

Válaszában Mandl professzor kifejtette, a téma fontossága, és a speciális vonulat erősödése miatt 3 éve működik őssejtbizottság az ETT-ben, s napi feladataik vannak. Tavaly az egészségügyi tárca asztalára is letettek egy őssejttörvény-javaslatot, éppen a szigorú kontroll alatt tartás érdekében. A törvény azért is indokolt lenne, mert álláspontjuk szerint ennek a területnek számos politikai vetülete is van, ráadásul nem csak a hazai, hanem a külföldi az üzleti érdekek is begyűrűznek ide. Ennek ellenére az ETT – ahogyan eddig is –, a jövőben is vállalni fogja ezen a területen az akadály szerepét. Törvényalkotási javaslatukra a mai napig nem kaptak választ – jelezte Mandl József.

Az ülésen a tárca képviseletben jelenlévő Páva Hanna helyettes államtitkár nem reagált a bejelentésre.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.