Hírvilág

Az elme hatalma

NAGY Zsuzsanna

2011. AUGUSZTUS 15.

Kulturális hátterüktől függetlenül az emberek évezredek óta hisznek a természetfölöttiben. Csodákat, csodás gyógyulásokat és csodatévő személyeket valamennyi világvallásban találhatunk. Az iszlámtól a judaizmuson és a buddhizmuson át a hinduizmusig számtalan ilyen jellegű tanítás létezik.

Érdemes definiálni, mit is értünk valójában a csoda alatt. Csodának mindazt a tényt vagy történést nevezhetjük, melyet sem tudományosan, sem bármilyen más módon nem tudunk megmagyarázni, mert léte meghaladja mindazt, amit elménk felfogni képes; más megközelítésben az emberi ügyekbe történő isteni beavatkozást jelenti. Amúgy maga a keresztény hit is egy csodán alapul: Jézus Krisztus feltámadásán.
Az Egyesült Államokban készített felmérések azt mutatják, hogy amerikai kortársaink zöme, a megkérdezettek 84%-a hisz az isteni csodatételben.

A hívők számára az ima, a fohász fontos eszköz, mellyel valóban befolyásolhatók a test fizikai reakciói, csökkenthető a stressz-szint és az immunrendszer gyógyulást segítő vegyületeinek termelése. Egyes becslések szerint bármilyen gyógyszer vagy gyógykezelés hatásának 30-90%/a a placebohatáson alapul, ami persze függ a kezeléstől, az egyéntől és a betegségtől is.
A placebohatás megfelelő gyógyszeres kezeléssel együtt a tapasztalatok szerint valóban rendkívül sokat segíthet még súlyos, olykor kilátástalannak tűnő esetekben is..

Az elme kifejezés az ember észbeli képességeire, kognitív funkcióira vonatkozik, ám a középkori kódexekben gyakran volt használatos olyan értelemben, mint ami rokon értelmű a lelki működéssel is.

Európában és hazánkban sajátos történeti okai vannak annak, hogy összefonódik az ideg- és „elmegyógyászat”, s hogy ez utóbbinak sajátos pejoratív kicsengése van.

A posztmodern életfelfogás kiterjeszti az elme hatalmát; s az élet számos területén gyakorolható technikákat dolgozott ki annak felhasználására, és tett mindenki számára elérhetővé.

Az egykori titkos tanítások leegyszerűsített és populárissá tett, könnyen elérhető formában azt a tendenciát erősítik és sugallják, hogy „mindenki maga teremti meg a valóságot önmaga számára”, és az egyén nyugodtan hihet bármiben – ha megfelelő módon kezeli önmagában ezeket a pozitív képzeteket és gondolatokat, azok hamarosan valóra is válnak.

A keresztény tanok szerint azonban tiltottnak számít minden olyan alternatív terápia, amelynél fennáll annak veszélye, hogy az egyén más spirituális létezővel teremt kapcsolatot. Kerülendő a sámánizmus, a reiki, a szellemidézés, a jövendőmondás és minden olyan módszer, amely szellemektől, „spirituális vezetőktől” szerzett tudásra és gyógyító képességre alapul.

Az elme csodálatos hatalmának megzabolázását szakkönyvekből sajátíthatjuk el, és számos irányzat épít korunkban gyógyító hatalmára, a transzcendens meditációtól kezdve az agykontroll-iskoláig.

A New Age-ben található eszmei áramlatokban a csoda hétköznapivá válásának tanúi lehetünk.

Egy kis Monty Python videó megvilágíthatja a korszellem mélyebb értelmét:

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.