Hírvilág

Az anaphylaxia igen ritka, de nagyon veszélyes – vagy mégsem?

2011. AUGUSZTUS 15.

Nehéz feladat meghatározni az anaphylaxiás reakciónak az egész lakosságra vonatkozó valódi gyakoriságát, legalábbis az eddig végzett különböző vizsgálatok adatai között komoly különbségek mutatkoznak.

Igazolt anaphylaxiás reakciónak tekintették a szerzők az egyik epidemiológiai nyilvántartásból azonosított eseteket, ha dokumentálva voltak a mucocutan tünetek (például viszketés, urticaria, angiooedema) és ezen kívül légúti, cardiovascularis vagy gastrointestinalis érintettség is.

Nem kevés, összesen 211 esetet azonosítottak, ami 100 000 személyévenként 50 esetet jelent. Az anaphylaxiás betegek átlagéletkora 29 év volt, az incidencia gyermekkorban volt a legmagasabb. Kiváltó okként leggyakrabban élelmiszer szerepelt (az esetek 33%-ában), ezt követte a rovarcsípés (19%) és a gyógyszerek (14%). Az esetek egynegyedében nem találtak kiváltó okot. Jó hír viszont, hogy a 211 eset egyike sem volt halálos kimenetelű.

Jelentősen magasabb az általuk tapasztalt incidencia, mint a többi hasonló vizsgálatban – teszik hozzá szerzők. Nehéz megállapítani, hogy a vizsgált helyen és időszakban tényleg jóval gyakrabban következett be anaphylaxiás reakció, vagy pedig a statisztikai elemzés hibáiból adódik az eredmény – állapították meg a közleményt kísérő szerkesztőségi közlemény szerzői.

„Járványról van szó, hasonlóan az asthmához, az allergiás rhinitishez és az ekcémához,” írják, ugyanis találtak két hasonló vizsgálatot, amelyeket ugyanezen a földrajzi helyen végeztek, csak korábban. Az adatok ugyanis folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak, és ezt megerősítik más országokban végzett felmérések eredményei is.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
J Allergy Clin Immunol 2008 Dec; 122:1161.
J Allergy Clin Immunol 2008 Dec; 122:1166.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.

Hírvilág

Pandémia vagy áljárvány?

Tovább tart a vita az Európai Tanácsban a H1N1-influenzajárvány és a WHO esetleges gyógyszercégek általi befolyásolásáról.