Hírvilág

Az alváshiány megfázásra hajlamosít

2011. AUGUSZTUS 15.

Tudjuk, hogy a nem kielégítő mennyiségű alvás egy sor egészségi problémához vezet, de újdonság, hogy milyen kifejezetten rontja az immunrendszer bizonyos funkcióit.

Az Archives of Internal Medicine-ben közölt vizsgálat szerzői 153 egészséges, 21–55 éves önkéntes körében vizsgálták az alvás és a rhinovirussal szembeni rezisztencia összefüggését. Két héten keresztül jegyezték fel az alvás időtartamát, az alvás „hatékonyságát” (az ágyban töltött és az alvással töltött idő arányát) és azt, hogy az alanyok mennyire érezték magukat kipihentnek.

Ezután a résztvevőket karanténba zárták, rhinovirust tartalmazó orrcseppet kaptak, majd figyelték a meghűlés tüneteit az orrcsepp alkalmazása előtti és az azt követő öt nap során.

A kutatók az alvástartammal arányos összefüggést találtak. Azoknál a résztvevőknél, akik 7 óránál kevesebbet aludtak, háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki meghűlés, mint azoknál, akik legalább 8 órát aludtak.

Ugyanígy arányos volt az összefüggés az alvás hatékonyságával. Akik az ágyban töltött idő kevesebb mint 92%-ában tudtak aludni, 5,5-szeres valószínűséggel betegedtek meg, mint ha ez az arány legalább 98% volt.

A tapasztalt összefüggés nem volt magyarázható az vírusspecifikus antitestek expozíció előtti titerével, az alanyok életkorával, az évszakkal, a testtömegindexszel, sem a szociális-gazdasági vagy pszichés állapotukkal. Nem találtak összefüggést a megfázásos tünetek fellépése és azoknak a napoknak a száma között, amikor a vizsgált személy kipihentnek érezte magát.

Az alvás hatékonysága és a fertőzésre való hajlam közötti erős összefüggés, valamint az, hogy már igen kis mértékű alváshiány (napi <7 óra alvás) is rontotta az immunrendszer működését, az eredmények alternatív magyarázatát is felveti. Rossz hatékonyságú alvást ugyanis napjainkban leginkább a krónikus stressz okoz, amelyről viszont ismert, hogy rontja az immunrendszer teljesítményét.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Arch Intern Med 2009; 169(1):62–67.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Hírvilág

Halmozottan hátrányos helyzetű munkahely

A citosztatikumok hatása a szakellátó személyzetre

Hírvilág

Pszichiátria a világjárvány idején és utána – a Magyar Pszichiátriai Társaság XXIV. Vándorgyűlése

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) XXIV. Vándorgyűlését „Pszichiátria a világjárvány idején és utána” címmel, virtuális formában tartják 2021. június 9–12. között. A mentális betegséggel élők ellátásában dolgozó szakemberek legnagyobb hazai tudományos seregszemléjére közel 1000 résztvevővel kerül sor, akik közel 200 tudományos előadást, szimpóziumot hallgathatnak és nézhetnek meg.

Hírvilág

Egy strukturális bőrfehérje és az atopiás dermatitis

Egérmodellben kimutatták, hogy atopiás dermatitisben az allergének szelektíven csak a bőrön keresztül bejutva okozzák a jellegzetes immunválaszt. Ebben kulcsszerepet játszik a bőr átjárhatóságát szabályozó egyik fehérje.

Hírvilág

Mi segít a másnaposon?

Valóban segít a kávé, a zsírban tocsogó reggeli, esetleg egy gyógysör? Tények és tévhitek a másnaposságról.