Hírvilág

Autisták, kiemelkedő vizuális képességekkel

2011. AUGUSZTUS 15.


Az autista emberek jobban fel tudják fogni a vizuális információkat, mivel agyukat az átlagosnál kevésbé veszi igénybe a gondolatok és cselekedetek kontrollálása – állítja egy új tanulmány.

A Montreali Egyetem kutatói szerint a felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy az autistáknak miért vannak néha kiemelkedő vizuális képességeik. A vizsgálathoz 26 korábbi kísérletet vetettek össze. A kielemzett tanulmányok tizenöt évet öleltek fel, 357 autista, és 350 egészséges ember bevonásával.

„Az elemzés megmutatta, hogy az autisták agya a halánték és a nyakszirt környékén aktívabb, míg az elülső kéregnél kevésbé működik, mint az átlagembereké” – mondta el a kutatás egyik munkatársa, Fabienne Samson. A két előbbi terület felelős a minták és a tárgyak észleléséért, míg az elülső agykéreg a tervezésben és a döntéshozatalban játszik nagy szerepet.

A felfedezés „az első pszichológiai megerősítése annak, hogy ezeknek az embereknek egyik fő jellemzőjük a kiemelkedő észlelési képesség” – véli Dr. Laurent Mottron, a kutatás másik résztvevője. –„Most már meglehetősen jól tudjuk, hogyan működik az autizmus, ami hozzásegíthet az érintettek kognitív fejlesztéséhez, hogy megkönnyítsük számukra a tanulást, az emlékezést és a döntéshozatalt.”

A tanulmány szerint a kutatási eredmények azt mutatják, hogy az autista agy a kognitív információkat is elég jól fel tudja dolgozni, ha a vizuális részekért felelős terület megtanulja átvenni az elülső agykéreg szerepét is. Az eredmények új utakat mutathatnak a betegség kutatásában.

Az elemzés a Human Brain Mapping című szaklap április 4-i számában jelent meg.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Autizmus meghatározása MRI-velNő az autizmus kockázata az egymáshoz túl közel eső szülések esetébenAutizmushoz vezethet egy újonnan felfedezett fehérje mutációAz énkép zavara az autistákban
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről