Hírvilág

Átadták a Talentum-díjat

2013. JÚNIUS 16.Segíteni, támogatni és útjukra indítani a tehetségeket a jövő érdekében tett fontos beruházás - mondta Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója az idén először odaítélt Talentum-díj átadásakor pénteken Budapesten.

Szabó Attila pécsi gimnazista a tudomány, Kalányos Melinda általános iskolai diák művészet és Valkusz Máté középiskolás tanuló sport kategóriában vehette át a Nemzeti Tehetség Program Talentum-díját az OFI főigazgatójától.

Kaposi József köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a díj megerősítést ad a fiataloknak és a társadalomnak abban, hogy érdemes támogatni a tehetségeket. Hozzátette: a diákok mellé azonban kell egy tanár, szülő, hozzátartozó, mert a tehetség csak akkor tud kibontakozni, ha támogató segítséget is kap.
A Nemzeti Tehetség Program azt tűzte ki célul, hogy felkutassa és menedzselje az arra érdemeseket. A program pályázataira idén 2,3 milliárd forintot fordítanak, a programok egy része olyan tehetségkutató-verseny, amely már régóta "a köztudatban van" - mondta Kaposi József.
A főigazgató hangsúlyozta, a pályázati program a határon túli fiatalokat is segíti, és nem csak a köznevelési rendszerben, de a felsőoktatásban is.

A kiválasztásról szólva elmondta, a fiatalokat egy úgynevezett tehetségkataszterből választották ki, és szempont volt a hazai versenyek eredményei mellett a nemzetközi megméretés is. Szabó Attila fizikában, Kalányos Melinda vers- és mesemondásban, Valkusz Máté pedig teniszben bizonyult a legjobbnak az öttagú zsűri szerint.

A díjazottak egy-egy kisplasztikát vehettek át.
A Talentum-díjat idén májusban alapította az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési oktatási államtitkársága és háttérintézménye, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

A zsűri tagjai Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, Kaposi József, Trokán Nóra színművész, Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere és Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó, szövetségi kapitány voltak.
MTI 2013. június 14., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Klinikum

A kalcium hatástalan allergiában

Számos evidencia alapú vizsgálat készült, és mind azt bizonyítja: a kalcium hatástalan allergiában. Ha a masztociták hisztaminkibocsátásának gátlása érdekében akarnánk kalciumot használni, ahhoz a napi ajánlott dózis sokszorosát kellene a szervezetbe juttatni, és nephrolithiasis kialakulását kockáztatnánk.

Gondolat

A megspórolt pénzt kiveszik a kasszából – Interjú dr. Tomcsányi Jánossal

Naponta jönnek a fejvadászok, és keresik az orvosokat – mondta dr. Tomcsányi János, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatvezetője.

Gondolat

Mikor voltak gimnazisták a Marslakók?

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok. (Isaac Asimov)

Gondolat

A terápiák társadalmától a teremtő vágyakig

Gerevich doktor sokrétű érdeklődési körére világít rá a jelen kötet tanulmányainak sokszínűsége a szakmán és annak határterületein belül és azon túl, továbbá azt is ábrázolja, hogy a pszichiátria és a pszichológia tudománya mennyire átszövi a hétköznapjainkat is és jelen van az élet minden területén, legyen szó pszichiátriai kórképek gyógyításáról vagy az ezirányú kutatómunkáról, esetleg éppen arról, hogy vajon hol a határ az egészséges és a beteg psziché között, mi jelent már devianciát vagy fogadható el a normalitás keretein belül.