Hírvilág

Arzén, kadmium, higany - Kína megmérgezi a gyermekeket

2011. DECEMBER 09.


A gyerekeknek készült termékek közel 10 százaléka rendkívül nagy mértékben tartalmaz az egészségre veszélyes ólmot Kínában - állapították meg egy ötszázas mintából a Greenpeace környezetvédő szervezet szakemberei.

A Greenpeace China novemberben 500 - véletlenszerűen kiválasztott -, gyermekek számára gyártott árut, így például iskolai hátizsákot vásárolt öt város különböző bevásárló központjaiban, nagybani piacain. Vizsgálataik megállapították, hogy a pekingi, sanghaji, kuangcsoui (Guangzhou), vuhani (Wuhan) és hongkongi beszerzéseik 10 százaléka nem felel meg az ólomtartalomra vonatkozó szabványnak és 30 százalékukban további ötféle, ugyancsak veszélyes nehézfém-maradványt mértek.

A teszteket az ólom mellett, arzénra, kadmiumra, krómra és higanyra végezték; valamennyi súlyosan károsíthatja az emberi idegrendszert és belégzéssel, bőrön át, a nyálkahártyán keresztül és szennyezett élelmiszerrel is a szervezetbe juthat.

Az ólomról közismert, hogy mérgező és nem ürül ki, hanem halmozódik a szervezetben, s komolyan hátráltathatja a gyerekek szellemi és fizikai fejlődését. Ezt erősítették meg most a China Daily (CD) című napilapban megszólaló szakemberek is, felhívva a figyelmet arra, hogy állatkísérletek bizonyítják: a nehézfémek által okozott egészségkárosodás a gyerekkortól egy életen át tarthat.
A Kínában 2010 óta a kötelezően előírt országos szabvány a gyermekjátékok bevonatára a maximális ólomtartalmat 600 milligrammban állapította meg kilogrammonként. A hatóság további nyolc fém esetében határozta meg a kioldódás határértékét. Az Egyesült Államokban és Kanadában az "ólomhatár" 90 mg/kg.

A Greenpeace megkérdőjelezi a szabványt és kifogásolja, hogy csak az ólom esetében szabtak meg felső határt. Álláspontjuk szerint bár megvan a veszélye annak, hogy a gyerekek lenyelnek egyes játékokat, de sokkal gyakoribb, hogy tapogatják, rágják, szaglásszák azokat.
A CD összeállításában visszautalnak a kínai minőségellenőrző hatóság májusi ellenőrzésére, amely az ólom- és a krómtartalmat vizsgálta, s 242 mintából mindössze 2 esetében mértek az engedélyezett mennyiségen felüli káros anyagot.
A lap megszólaltat játékgyártókat is, akik helyenként saját minőségellenőrző rendszert működtetnek és állításuk szerint a minőségi és egészséges játékok előállítására törekszenek, nem céljuk az olcsó és hitvány nyersanyag felhasználása, mert - mint mondják - képtelenek lennének az esetleges botrányok anyagi következményeit viselni.

A mérgező, rákkeltő anyagok felhasználásával készülő kínai játékokról időről időre, gyakran közvetlenül a karácsonyi időszakot megelőzően, rendszeresen jelennek meg hírek, nem ritkán az Európai Unió vizsgálataira, vagy amerikai ellenőrzésekre támaszkodó eredmények alapján.
Az egyik legnagyobb visszhanghot kiváltó botrány 2007-ben volt, amikor az amerikai Mattel játékforgalmazó óriáscég által Kínában gyártatott játékok millióiról írta meg a nemzetközi sajtó, hogy festékanyagaik miatt mérgezőek lehetnek, s például a kisautók és játékvonatok mellett Barbie babák százezreit is vissza kellett hívni.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.