Hírvilág

AMPA receptorok

2011. AUGUSZTUS 15.

Garvan intézet kutatói úgy vélik, sikerült izolálniuk egy olyan új mechanizmust, amellyel az agyunk tanul és emlékeket tárol. Az eredmény segíthet az agysérülések és rendellenességek kezelésében.

Bryce Vissel, a sydney-i Garvan Intézet vezetője szerint a felfedezés megkérdőjelezi az arról szóló régóta elfogadott elméletet, hogyan ragadja meg és kódolja az agy az információkat. „Az agyban lezajló tanulási és emlékezeti mechanizmusok tekintetében az eredmények alapvető változást jelentenek értelmezésünkben...Úgy vélem, fennáll a lehetősége annak, hogy nem csak az agyműködés megértését befolyásolhatja, hanem a gyógyszerfejlesztéseket és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésének pszichológiai megközelítésmódjait is.” - nyilatkozta a kutató.


A hatéves program során az egerek agyműködésére gyakorolt hatást vizsgálták akkor, amikor egy bizonyos receptort, amelyet korábban kulcsfontosságúnak tartottak az első alkalommal történő tanulás esetében, kémiai úton kikapcsoltak.

Kiderült, hogy az agy akkor használja ezeket a receptorokat, amikor első alkalommal tanul egy tapasztalatot, de nem lényegesek egy hasonló esemény későbbi megtanulásának kezelésében, mert ez esetben más molekuláris mechanizmusokat alkalmazunk.

A kutatók azt remélik, hogy ez a második útvonal gyógyszerekkel vagy más terápiákkal másolható, és így kezelni lehet az agysérülést szenvedett, illetve az Alzheimer-kórban, Parkinson-kórban és más hasonló betegségekben szenvedő betegeket. Vissel hozzátette, hogy a PLoS ONE folyóiratban publikált eredmények egyelőre a felfedezés szakaszában vannak, de reménnyel kecsegtetnek új gyógyszerek és viselkedésterápiák kifejlesztésében a neurológiai betegségekben és sérülésekben szenvedő betegek számára, illetve az egészséges agyműködésű emberek tanulásának fejlesztésében.

„A kutatás azért különösen jelentős, mert kiderült, hogy létezik egy különálló mechanizmus a tanulásra az agyban, amelyet a második tanulásnak nevezett folyamathoz használunk” – mondta Vissel. „Olyan ez, mint egy új lencse a fényképezőgépen. Újszerűen tekintünk a tanulásra és az emlékezetre. Rögtön az jut az eszünkbe, hogy milyen sokféleképpen lehet ezt felhasználni.”

A legutóbbi kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma a várható élettartam emelkedésével a következő 20 évben megkétszereződik, és több mint 65 millió főre ugrik.

Forrás:medipress.hu

Eredeti közlemény: A Role for Calcium-Permeable AMPA Receptors in Synaptic Plasticity and Learning

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

SARS-CoV-2-immunitás és kapcsolata az oltásokkal

A The Lancet tanulmánya összefoglalja jelenlegi tudásunkat a SARS-CoV-2-fertőzésre adott humorális és celluláris immunválasszal kapcsolatban, és összehasonlítja a természetes, valamint a befogadott, illetve III-as fázisú vizsgálatban lévő vakcinákra adott immunválaszokat.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.