Hírvilág

Amerikai Dietetikai Társaság: Mindenkinek jó a vegetáriánus étrend

2011. AUGUSZTUS 15.

Az amerikai Dietetikai Társaság folyóiratának júliusi számában jelent meg a vezetőség legújabb állásfoglalása a vegetáriánus táplálkozást illetően.
A dokumentum 1987 óta immár a hatodik, amelyben egészségesnek minősítik a húsmentes étrendet, feltéve, hogy azt gondosan, az összes lényeges tápanyag biztosítására való tekintettel állítják össze.

Definíciók
A tágabban értelmezett vegetáriánus étrend, pontosabban lakto-ovo-vegetáriánus diéta a hús, a hal és egyéb tengeri állatok húsának a fogyasztását tiltja. A lakto-vegetáriánus diétán élők ezen kívül tojást sem fogyasztanak, a „szigorú vegetáriánus”, más néven vegán étrendből pedig hiányzik mindenféle állati termék.

Egészségügyi hatások
Az állásfoglalás szerzői áttekintették a vegetáriánus étrend és számos betegség kockázatát, illetve progresszióját érintő vizsgálatokat, és kedvező adatokat találtak a cardiovascularis betegségek, többféle rosszindulatú daganat, az elhízás és a cukorbetegség összefüggéséről a vegetáriánus étrenddel. Ennek néhány nyilvánvaló oka a kevesebb telített zsírsav, kalória és konyhasó fogyasztása a vegetáriánus diéta keretében.

Az ajánlás szerzői kivitelezhetőnek, sőt valószínűleg kedvező hatásúnak minősítik a vegetáriánus étrendet a terhes és szoptató nők, a csecsemők és a gyermekek összes korcsoportjában is.

Javaslatok
A vegetáriánus táplálkozáshoz természetesen nem elég egyszerűen elhagyni a húst. A hiánybetegségek kialakulása szempontjából leginkább kritikus tápanyagok bizonyos esszenciális aminosavak, a vas, a cink, a jód, a kalcium, a D-vitamin és a B-12-vitamin.

Ezek elegendő mennyiségű bevitelére az Amerikai Dietetikai Társaság leggyakrabban ismételt javaslata a változatosság. A húson kívül minden más táplálékféléből rendszeresen fogyasztani kell. Megfontolhatónak, bár nem elengedhetetlennek tartják a „kritikus” tápanyagok pótlását megfelelő táplálékkiegészítők formájában.

A dietetikában kevéssé járatos orvosoknak pedig legfőképp azt ajánlják, hogy gondoskodjanak arról, hogy vegetáriánus betegeik megfelelő szakembertől kérjenek tanácsot étrendjükkel kapcsolatban.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: J Am Diet Assoc. 2009; 109:1266-1282.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei