Hírvilág

A válság miatt csökkent a válások száma

2011. AUGUSZTUS 15.


Míg a pénzügyi gondok gyakran egy házasság zátonyra futásához vezethetnek, az ellenkezője is bekövetkezhet. Egy nemrég elvégzett felmérés során az amerikai házaspárok több mint negyede úgy nyilatkozott, hogy a válság csak megerősítette a kapcsolatukat.

A Virginiai Egyetem kutatói felfedezték, hogy a megkérdezettek 29 százalékánál a recesszió elmélyítette azt az elkötelezettséget, amit a házassággal vállaltak. Azok közül, akik a válság előtt már a válást fontolgatták, 38 százalék maradt mégis a társával, legalább időlegesen.

„Egy jelentős trauma, ami jelen esetben pénzügyi nehézséget jelentett, néhány embert hosszú távon letaglóz” – mondta el Bradford Wilcox, szociológus professzor, az egyetem Nemzeti Házassági Projektjének igazgatója. „Mások sokkal rugalmasabbak, és a problémák hatására csak megerősödnek. Szerintem a házassággal is valami hasonló történik.”

2010 decembere és 2011 januárja között amerikai házasok reprezentatív, 1 197 fős mintáját kérdezték ki. A 18-45 év közötti lakosok 5 százaléka akart válni a gazdaság 2008-as bedőlése előtt. Azt nem tudják pontosan, hogy hány házasság menekült meg mégis, de 2006 és 2009 között 7 százalékkal csökkent a válási ráta.

Sokan küzdenek anyagi gondokkal, a résztvevők egyharmada jelezte, hogy gyakran, vagy szinte mindig gondjuk akad a számlák fizetésével. 12 százalékukat érintette az ingatlan-árverés és a jelzálog. A munkanélküliség, bér-és munkaidő-csökkentés a kutatásban résztvevők 29 százalékának életet keserítette meg. A megkérdezettek több mint felét érte utol legalább egy említett nehézség, 20 százalékukat pedig kettő vagy három is.

Összességében 13 százalékuk nyilatkozta azt, hogy a válság nem mélyítette el a házasságát, 58 százalék pedig nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt, hogy ettől erősebb lett a kapcsolata házastársával. „”Vigasztaló azonban a tény, hogy mégis erősebb lett a kötelékük egymás felé és a házasság intézménye felé is” – mondta Wilcox.

Mégis, akiket nem érintette annyira a gazdasági visszaesés, boldogabb házasságról számoltak be, mint azok, akiket igen (43 százalék a 27 százalék ellenében). A válás veszélyének felmérésére a kutatók 1-től 10-ig terjedő skálán osztályozták a szakítás lehetőségét. Öt fölött már erősen esélyessé vált a kapcsolat befejezése. Azoknál a pároknál, akik úgy érezték, hogy a válság megerősítette kapcsolatukat, csak 5 százalékuk tartozott a veszélyzónába, a többieknél ez az arány elérte a 25 százalékot. (Jelenleg az első házasságok 42 százaléka végződik válással).

A felmérésből az is kiderült, hogy az iskolázottság és a vallás is hozzájárul a házasság sikeréhez. A főiskolát végzett résztvevőket általában nem érintette olyan tragikusan a válság, a válás veszélye is csak feleannyira fenyegette őket. Ehhez hasonlóan a rendszeres templomlátogatóknak csak 25 százaléka számolt be a válsággal kapcsolatos stresszről, azok között, akik nem gyakoroltak semmilyen vallást, 31 százalék. A vallásos családok közül többen nevezték boldognak a házasságukat (44 százalék).

E. Jeffrey Hill, a provoi Brigham Young Egyetem családéleti adjunktusa szerint az általános nézet az, hogy a pénzügyi gondok tönkreteszik a házasságokat. Igazából azonban a stresszkezelő képességen van a hangsúly, nem kimondottan a gazdasági helyzeten. „Sok anyagi gonddal küzdő pár megmarad a házasságban, ahogy az esküjükben is megfogadták, mert elkötelezettek és minden lehetőséget megragadnak, hogy sikeres legyen frigyük. Minden kapcsolatban vannak völgyek. Aki elkötelezett, az túléli a vihart, hogy aztán újra a napfényben járhasson” – mondta Hill. Nem minden házasságot lehet megmenteni, például azokét nem, akik valamilyen függőséggel küzdenek.

Hill és Wilcox elmondta, a vallásról már korábbi kutatások is bizonyították, hogy erősebb köteléket eredményez. A vallásos élet magában foglalja a támogatás és a társaság aspektusát. „Fontos, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő párok segítségért forduljanak családtagjaikhoz, barátaikhoz és más szervezetekhez, semmint, hogy egyedül küszködjenek” – javasolta Wilcox.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Saga-válás: szakítás ötven felettLAM (Lege Artis Medicinae) - 2007; 17(12) Egymás közelében Gary Chapman: Maradjunk együtt! Házastársi krízisek megoldása


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma