Hírvilág

A szomszédok segíthetnek az agyvérzés túlélésében

2011. AUGUSZTUS 15.


Nagyobb esélyük van az agyvérzés túlélésére azoknak az időseknek, akik szoros kapcsolatban vannak szomszédjaikkal - a legújabb kutatások szerint.

A szakértők szomszédsági kohéziónak nevezik a jelenséget, amelynek lényege, hogy a szomszédság tagjai rendszeresen beszélnek egymással és baj esetén segítséget is kérhetnek egymástól. A szomszédsági kohézió megléte a mostani felmérések szerint 53 százalékkal növeli a túlélési esélyeket agyvérzés esetén.
„Ebből is látszik, mennyire fontosak a szociális kapcsolatok szomszédok esetében is, különösen időseknél - nyilatkozta Cari Jo Clark, a Minnesota Egyetem tanársegédje - A kohezív szomszédság potenciális előnyt jelent, ha az agyvérzés túlélési esélyeit nézzük, azonban úgy tűnik, ez a védő hatás csak a fehér idősekre jellemző, feketékre nem.”

A kutatásban összesen 5789 idősebb chicagói férfi és nő vett részt. A vizsgálatok elején a résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük legközelebbi szociális kapcsolataikról: milyen a kapcsolatuk szomszédaikkal, mennyire segítenének egymásnak baj esetén, mennyire számíthatnak szomszédaikra? A kutatók ezek alapján mindenkinek összeállítottak egy kohéziós értéket. A vizsgálatok szerint a szomszédság minden egyes kohéziós érték pontja után 53 százalékkal nőtt az agyvérzés túlélési esélye. A szomszédsági kohézió és a túlélési esély közötti kapcsolat más tényezők (szociális státusz, magas vérnyomás, dohányzás, mozgáshiány, cukorbetegség, elhízás) figyelembe vétele után is megmaradt.

Bár az agyvérzés előfordulását nem befolyásolja a jószomszédság, a túlélési esélyeket jelentősen növelheti, azonban csak fehér közösségek esetében. „Ennek legvalószínűbb oka az egészségügyi ellátás alacsonyabb színvonala, vagy a biztosítás hiánya. Ebben az esetben sajnos még a segítőkész szomszédok sem segíthetnek sokat” - nyilatkozta Scott C. Brown, a Miami Miller Orvosi Egyetem járványügyi és közegészségügyi segédprofesszora.
A kutatás részletes leírása a Stroke című szaklap április 14-ei számában olvasható.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyétStroke központok létesítése és a halálozásA stroke új kezeléseHarc a szélütés ellen
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Hírvilág

Köleshimlő vagy mérgezés? – Mozart halála

NAGY Zsuzsanna

Halálának oka ismeretlen, ám ez a rejtély máig nem hagyja nyugodni az utókort. Időről-időre újabb elméletek, és diagnózisok születnek.

COVID-19

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

A szerzők gondolatai arra irányulnak, hogy a laboratóriumi diagnosztika hogyan és milyen mértékben járulhat hozzá a jelenlegi koronavírus és más, jövőbeli vírus-járványok leküzdéséhez. Ebben a folyamatban az alábbi ábra az in vitro diagnosztika hozzájárulását foglalja össze.

Hírvilág

Egy átlagos praxis ára: 10 millió forint

Jövő évtől indítaná a központi praxisalapot az egészségügyi államtitkárság