Hírvilág

A szerotoningén rejtélyének leleplezése

2011. AUGUSZTUS 15.

Több vizsgálatban kimutatták, hogy a szerotonin-transzporter gén (5-HTTLPR) rövidebbik alléje olyan genetikai „sebezhetőséget” okoz, amely a stresszt okozó életeseményekkel együtt növeli a depresszió kockázatát. Az elmúlt években ezeket a kutatási eredményeket széles körben terjesztették, és szinte legendássá váltak.

Most brit kutatók végeztek egy elegáns metaanalízist, amelyben 14, több mint 14 ezer beteget magában foglaló vizsgálat adatait összesítették. Készítettek egy másik elemzést is, amelyben e vizsgálatok közül csak annak a tíznek az eredményeit vették figyelembe, amelyek tartalmazták az egyes betegek adatait külön-külön.

Hasonló megközelítéssel végeztek már korábban is metaanalízist 2003-ban (Science 2003 Jul 18; 30:386.). Az újabb elemzés szerzői az adatgyűjtés és -feldolgozás során a korábbi vizsgálatban alkalmazott módszereket követték, hogy eredményeik összehasonlíthatók legyenek azzal.

A most közölt két metaanalízis egyikében sem lehetet kimutatni, hogy a genotípus befolyásolná a depresszió kockázatát. Ennél még fontosabb, hogy nem találtak összefüggést a genetikai jellemzők és a depresszió kockázatát növelő életesemények között sem.

A meglepő eredmények azt mutatják, hogy a leginkább megbízhatónak tűnő, széles körben elfogadott eredmények is hibásnak bizonyulhatnak. A szerzők véleménye szerint ezeknek a hibásnak bizonyult eredményeknek a létrejöttéhez hozzájárult az e téren dolgozó kutatók hozzáállása is: a pszichiátria területén végzett genetikai előrelépések lassúsága miatt szinte kényszeresen ragaszkodhattak a kevéssé megbízható eredmények bizonyításához és elterjesztéséhez.

A gének és a környezet közötti kölcsönhatás mindezek ellenére lehetséges, csak éppen az itt tanulmányozott esetben nem játszik szerepet. Remélhetőleg ennek a vizsgálatnak az eredményei nem fognak általános kiábrándultságot okozni az ilyen típusú kutatásokkal kapcsolatban, hanem éppen fordítva: a kutatási erőfeszítéseket olyan területekre fogják átirányítani, ahol jó esély van valódi eredményeket felmutatni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Jun 17; 301:2462.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.

Idegtudományok

Glutamát- és szerotonerg mechanizmus magyarázhatja a rapid antidepresszáns hatást

A Nature kiadójának lapjában (Translational Psychiatry) megjelent vizsgálat megmagyarázza a ketamin paradigmaváltást eredményező hatásának mechanizmusát, és biomarkerrel is szolgál a depresszió kezeléséhez.

Hírvilág

Hogyan hat a napsütés az öngyilkossági kockázatra?

A napsütés időtartama pozitívan korrelált legfeljebb tíz nappal az öngyilkosság előtt a kockázattal, de negatívan 14–60 nappal az öngyilkosság előtt.

Idegtudományok

Psilocybin versus escitalopram a depresszió kezelésében

Nagy-britanniai kutatók NEJM-ben megjelent tanulmánya először hasonlítja össze közvetlenül a psilocybin antidepresszáns hatását a depresszió bevett gyógyszereinek hatásával.

Hírvilág

A depressziós bohócdoktor

A depressziót sokan divatbetegségnek tartják, tudományos adatok is szép számmal vannak arról, hogy túldiagnosztizált és túlkezelt betegség. Strukturált interjúkkal kivizsgálva a személyes beszélgetés alapján depressziósnak minősített betegeket hétből hat nem felel meg a depresszió kritériumainak. A betegnek minősített emberek aztán gyógyszereket kapna, nagyrészt feleslegesen.