Hírvilág

A Rezidensszövetség bemutatja az ellátórendszer hiányosságait

2011. DECEMBER 16.Formabontó honlapot indított pénteken a Magyar Rezidens Szövetség, annak érdekében hogy bemutassa az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait, amelyek a szervezet szerint már közvetlenül veszélyeztetik a betegek biztonságos ellátását.

Papp Magor, a szövetség elnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a betegbiztonsag.blog.hu honlapot, amelyen piros színnel jelzik azokat a napokat, amikor az egyes osztályokon "nincs biztosítva az ügyeleti szakorvosi ellátás". Mint kiemelte, Délkelet-Magyarországon például a neurológiai osztályokon gyakorlatilag "elfogytak" a szakorvosok, helyettük a rezidensek ügyelnek. Az aktuális ügyeleti sorokat nézve pedig az látszik, hogy például az ünnepek alatt számos helyen nem lesz szakorvosi ügyeleti ellátás.

Közlése szerint nem találtak olyan intézményt, ahol legalább kisebb hiányosságok ne lennének. Ugyanakkor hozzátette: ez nem az intézmények hibája, Magyarországon akkora az orvoshiány, hogy képtelenség szabályosan elkészíteni az ügyeleti beosztást.
Papp Magor hangsúlyozta: nem csak vidéki, vagy kisebb kórházakban sérül a szakorvosi ellátáshoz való hozzáférés joga, a kritikus hiánnyal küzd számos nagy egyetemi kórház, illetve súlyponti intézmény is. Mint kifejtette: egyre gyakrabban hallani arról, hogy csak rezidensek vannak ügyeletben olyan helyeken, ahol szakorvosi ellátásra lenne szükség, a sürgősségi osztályokon extrém hosszú várólistákkal szembesülnek.

A szövetség elnöke elmondta: a honlap adatait folyamatosan frissítik, de ezzel együtt az ellátórendszerben tapasztalt hiányosságokról további észrevételeket is várnak a betegbiztonsag2012@gmail.com e-mail címre.

Papp Magor arra is kitért: az "Élhető magyar egészségügyért" mozgalmukban gyűjtött felmondólevelek december elején már a 2500-at is meghaladták. Mint kiemelte: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvos-ellátottságát.

Ez azt jelenti, hogy ha a következő hét hétben nem történnek érdemi intézkedések az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, és elsősorban anyagi helyzetük rendezése érdekében, akkor ezek a felmondólevelek aktiválódni fognak. Papp Magor azt mondta: ha 2012. január elsején is kevesebbet fog érni egy fiatal orvos munkája, mint egy utcaseprőé, vagy egy krumplisütőé, akkor tömegesen fognak felállni.

Papp Magor közlése szerint megértik azokat a kollégákat, akik megegyezés híján felállnak, köztük Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter fiát is, aki 2012-ben "az egészségügy reménytelen helyzete miatt ugyanerre a lépésre készül". Ha ilyen prominens szereplők is az ellátórendszer elhagyására készülnek, akkor a többi kollégától miként várják el, hogy ne tegyék ugyanezt - tette fel a kérdést.

A szövetség elnöke szólt arról is, hogy akciójuk "kiegészült" a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) kezdeményezésével, amely során nagyjából egy nap alatt mintegy ezer orvos küldte vissza nyilatkozatát arról, hogy január elsejétől nem vállal önként túlmunkát. Papp Magor kiemelte: az akciók célja annak elérése, hogy az egészségügyi dolgozók méltó körülmények és javadalmazás mellett dolgozhassanak. Mindezt azért, hogy ne következzen be Magyarországon is az, ami a közelmúltban Szlovákiában történt.

A krízishelyzet rendezése érdekében Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak azzal a kéréssel, személyesen járjon közbe, hogy elkerüljék a válsághelyzet kialakulását.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

COVID-19

Gyakorlati tanácsok diabeteses COVID-19-betegek kezeléséhez

A diabetes az egyik legfontosabb társbetegség, amely fokozza mindhárom ismert humán pathogén coronavirus-fertőzés súlyosságát (a COVID-19-betegek 20-50%-a diabeteses). A diabeteses COVID-19-betegek körében nagyobb a hiperglikémia és a súlyos szövődmények kockázata, továbbá a SARS-CoV-2 infekció a hasnyálmirigy károsítása révén az újonnan kialakuló cukorbetegség esélyét is növelheti. A világ 12 országából, 20 vezető szakember által jegyzett Lancet-tanulmány bemutatja a SARS-CoV-2 infekció és a diabetes közötti kapcsolat lehetséges mechanizmusát, és gyakorlati tanácsot ad a diabeteses betegek kezeléséhez.

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Klinikum

Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget