Hírvilág

A rezidensek tovább gyűjtik a felmondóleveleket

2012. JANUÁR 03.


A rezidensek tovább gyűjtik a felmondóleveleket

Noha a múlt év végéig összegyűlt felmondólevelek aktiválását egyelőre elhalasztotta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), a szervezet további felmondólevelek letétbe helyezését várja a kollégáktól; a célok ugyanazok, egyedül a határidő változott március 29-re, de többször ezen nem módosítanak - közölte az MRSZ elnöksége kedden a honlapján.

Papp Magor, a szövetség elnöke múlt pénteken jelentette be: úgy döntöttek, hogy átmenetileg - három hónapra - felfüggesztik a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését.
Az MRSZ keddi tájékoztatójában a felmondólevelek aktiválásának elhalasztását elsősorban azzal indokolta, már a nélkül is lehetőség nyílt egy érdemi alapbéremelésre. "A kormányzat lépésére mi is gesztust gyakoroltunk, ezzel egyébként időt adva saját magunknak is a további erősödésre (bár sok felmondás gyűlt össze, de ez még tovább növelhető)" - írták. Ha mégsem lesz megegyezés, a felmondólevelek az eredeti terveknek megfelelően élesedni fognak - hangsúlyozták.

Papp Magor múlt pénteken azt mondta: maratoni tárgyalássorozatot folytattak az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom szervezői a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) vezetőségével és a rezidensszövetség elnökségi tagjaival, amely során megfontolták Orbán Viktor miniszterelnök aznap reggeli nyilatkozatát, amelyben személyes ígéretet tett az orvosok 2012-ben történő béremelésére, továbbá Szócska Miklós államtitkár előző napi, a teljes orvostársadalomra vonatkozó érdemi ajánlatát.

Ennek kapcsán Papp Magor akkor elmondta: január első hetében hivatalosan is megkezdődnek a tárgyalások az ágazati vezetéssel. Az akció során összegyűlt több mint 2500 felmondólevél későbbi aktiválását a megbeszélések eredményességétől teszik függővé - tette hozzá.
Szócska Miklós államtitkár ezt követő sajtótájékoztatóján megköszönte a szakmai szervezetek "bölcs belátását", továbbá megerősítette: január elején tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárd forintos forrást miként tudnák a leghatékonyabban felhasználni.
A rezidens szövetség az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom jelenlegi állásáról szóló keddi beszámolójában kiemelte: nem történt megállapodás, így az akció továbbra is folytatódik. A célok ugyanazok, egyedül a határidő változott 2012. március 29-re, de többször ezen nem módosítanak - tették hozzá.

A rezidensek a mostanáig az akcióhoz csatlakozó kollégáktól azt kérték: felmondási nyilatkozataikkal a továbbiakban is tartsanak ki a mozgalom mellett. A honlapon megjelentek szerint a három hónapos "türelmi idő" alatt is folytatják az országjárást, "a mozgalom továbbra is nyitott minden orvos számára" - hangsúlyozták. Ez idő alatt mind a letétbe helyezett felmondóleveles, mind a MOSZ által gyűjtött túlmunka visszamondásáról szóló akciókhoz is várják a csatlakozókat.

Az MRSZ elnöksége arra is kitért: sokan kérdezték, milyen forrásból remélhető az ágazatban dolgozók béremelése. A szövetség szerint az egyik ilyen forrás - miként azt a kormányfő múlt pénteken a Kossuth Rádióban ismertette - a népegészségügyi termékdíj, amely ígérete szerint kizárólag orvosok bérezésére fordítható.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.