Hírvilág

A Pasolini-rejtély

2012. MÁRCIUS 16.

1922. márciusában született Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező. Pasoliniről úgy tartják, hogy a bűn és betegség rendezője is volt amellett, hogy az olasz újhullám egyik kiemelkedő személyiségeként tárgyilagos, szociografikus ábrázolásmódjában naturalista jegyek is fellelhetők művészetében.

Pasolini Bolognában látta meg a napvilágot. A családi háttér ismeretében s az állandó alkotási kényszer nem tűnnek véletlennek: mind emögött súlyos személyes konfliktusok állnak. Apja egy régi ravennai nemesi család sarja, aki Mussolini katonatisztjeként szolgált. A fiú sokat szenvedett apja alkoholizmusa és erőszakossága miatt.

Tanítónő édesanyjával viszont élete végéig meghitt viszonyt ápolt. A nyomasztó körülmények mellett egy családi dráma is beárnyékolta ifjúkorát, fivérét 1945-ben, bár maga is ellenálló volt, tévedésből lelőtték a partizánok. Pasolini forgatókönyvíróként kezdte meg pályafutását. Igen sokoldalú alkotó volt, aki rendezőként 1961-ben mutatkozott be A csóró című filmjével.

Művészetét furcsa ellentmondás uralta. A magát "antikatolikus, kulturális kereszténynek" nevező művész ateistának vallotta magát, mindezek ellenére megalkotta minden idők egyik legszebb bibliai filmjét, a szűkszavú és szikár, Máté evangéliumát. Vidámnak korántsem nevezhető világszemlélete dacára megrendezte a nagy életélvező mítoszok trilógiáját, amit az élet trilógiájának nevezett, az irodalmi ihletésű Dekameron, a Canterbury mesék és az Ezeregyéjszaka virága című filmeket.

Hatalmas életműve nem merül ki filmekben, költőnek sem volt utolsó, életében húsz verseskötet, tizennégy filmforgatókönyv, kilenc regény jelent meg és a Mamma Rómától egészen a halála évében készült Salo, avagy Sodoma 120 napja című filmjéig számtalan alkotás dicséri zabolátlan tehetségét.

Pasolini az '50-es évek közepétől forgatókönyveket is írt, eleinte mások, később saját maga számára. Például Federico Fellini remekművének, a Cabiria éjszakáinak egyes jeleneteit, a prostituáltak veszekedését és a szakadéknál játszódó gyilkossági kísérlet epizódját is Pasolini dolgozta ki.

A művész a szabadon szárnyaló gondolat igazi fenegyereke volt, mestere a polgárpukkasztásnak, tabudöntögetésnek, filmjei miatt szinte háromhavonta járt bíróságra, vádlottként meg kellett jelennie harminc polgári-cenzori perben. Emiatt gyomorvérzést kapott, és kórházi ápolásra szorult. Itt írta meg drámakezdeményeit, melyeket később kidolgozott, de ezeket ritkán látni nem szokványos szerkezetük miatt.
Egyéniségéből adódóan művészetének jellegzetessége volt a polemizálás, az állandó konfrontálódás, filmjeiben durva vágásokat alkalmaz, melyekkel a szakma tanított szabályait felrúgva operál, a dinamikus és a statikus jelenetek között is éles törésekkel teremt diszharmóniát, mindezek mögött teória, életelv, világnézet rejlik. Pasolini esztétának, nyelvésznek, a filmnyelv kísérleti megújítójának is bízvást nevezhető.
Utolsó filmje szinte elviselhetetlen. A Salo, avagy Sodoma 120 napja (1975) címmel az ember hatalom általi megkínzatásának különböző stációit mutatja be.

Rejtélyes halála

1975-ben mindmáig nem teljesen tisztázott gyilkosság áldozata lett. 1963 és 1974 között íródott különös műve, mely csak Pasolini halála után megjelent: a La Divina Mimesist.
Ez egyfajta tükörképe Dante Isteni színjátékának, megőrzi annak szerkezetét, és Pasolini a XX. századi Olaszországra és saját életútjára alkalmazza. A La Divina Mimesis egyik „kiadói” jegyzetét, mely voltaképpen a mű szerves része, maga Pasolini írta.

E töredékes alkotás szerzőjének különös haláláról szól: „bottal verték agyon tavaly ,Palermoban”. Ez a jegyzet az egyik bizonyíték annak az elméletnek az igazolására, mely szerint Pasolini tudatosan készült a halálra, előre „megírta” azt.
De másrészt bizonyság lehet arra is, hogy egy igazi művész különös képességek birtokába juthat, az álomszerű „minden egyszerre van” érzéséből még egyfajta transzcendens tudás is eredhet, mely a jósokéhoz hasonló. Gyakran látunk ilyen azoknál, akik foglalkozásszerűen ásnak saját pszichéjük mélyére annak rejtelmeit kutatva.

Messianisztikus halálképét a többször kifejtett gondolata mutatja:
Az író-rendezőt az 1975. november 2-ra virradó éjszaka, a római tengerparton verték agyon. A csalinak használt utcafiú, „a Béka”, Pino Pelosi 17 éves volt akkor. Pasolini autójával furikázott, amikor letartóztatták. Kilenc évre ítélték, melyből hármat letöltött, majd harmincévi hallgatás után egy televízió műsorban bejelentette, hogy ártatlan ő csak megtorlástól tartva vállalta magára a tettet. Az írót mások ölték meg akkor éjjel. Pasolinit azok ölték meg, akik akkor jelen voltak és szicíliai dialektusban beszéltek.

A művész Pasolini szerint nem hisz semmiben, azaz az élet ellentétében hisz, s ezt a hitét a tanúságtétel gyötrelmes sebeivel fejezi ki. "...A ’művészek’ feladata éppen az, hogy lehetőségeikhez képest minél nyilvánvalóbbá tegyék ezt a konfliktust. Ők azok, akik elég tapintatlanok és időszerűtlenek ahhoz, hogy valamilyen módon fölfedezhessék ’halálvágyunkat’, és nem tudnak megfelelni a ’lét megőrzése’ követelményeinek... A szabadság tehát öncsonkító merénylet e megőrzés ellen" – írja valahol.

NZS

2012.03.15.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Köleshimlő vagy mérgezés? – Mozart halála

NAGY Zsuzsanna

Halálának oka ismeretlen, ám ez a rejtély máig nem hagyja nyugodni az utókort. Időről-időre újabb elméletek, és diagnózisok születnek.

Gondolat

Chirico, a migrén festője

Giorgio de Chirico olasz festőt a metafizikus festészet megalapítójaként s a szürrealizmus előfutáraként tartja számon a művészettörténet – alkotásait természetellenes megvilágítás, torzított perspektíva és szokatlan környezetábrázolás jellemzi. Festményei olyannyira különösek, hogy adódott a kérdés: mi inspirálta a művész egyedi, metafizikus látomásait?

Hírvilág

A tibeti magaslatokon is élt a gyenyiszovai ember

Először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a barlangon kívüli területen: egy alsóállkapocs-csontot találtak a Baisija karsztbarlangban, a Tibeti-fennsíkon, 3280 méteres magasságban. A Hsziahónak nevezett csonton uránium-tóriumos kormeghatározást végeztek, melynek eredménye szerint 160 ezer éves lehet.

Gondolat

Sherlock Holmes és az orvoslás

Sir Arthur Conan Doyle angol novellaíró 1859 májusában született, életre kelhetett nemsokára leghíresebb figurája, Sherlock Holmes, a detektív.

Gondolat

Csontvázakat is azonosított a professzor DNS profillal

A világon először használta szisztematikusan a DNS profilt tömegkatasztrófa áldozatainak azonosításához 1994-ben. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomázó, s 1974 óta Svájcban élő dr. Krompecher Tamás professzor, a svájci Lausanne-i Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének korábbi igazgatója, aki előadásokat tart szerte a világon módszereiről, a hullamerevséggel kapcsolatos felfedezéseiről. A professzort a Debreceni Egyetem díszdoktorává avatták 2010 őszén.