Hírvilág

A kórházi kezelés idejének kihasználása a dohányzásról való leszoktatásra

2011. AUGUSZTUS 15.

Továbbra is vitatott, hogy mi a legjobb módszer a dohányzás abbahagyásának elősegítésére a dohányfüggő betegek esetében. Kanadai kutatók most azt vizsgálták, hogy az akut szívinfarktus vagy coronariabypass-műtét miatt kórházban töltött idő felhasználható-e erre a célra.

A 276 résztvevő véletlen besorolás szerint részesült minimális vagy intenzív intervencióban. A minimális beavatkozás a többi kórházban szokásoshoz hasonlóan személyre szabott tanácsadásból és tájékoztató füzet átadásából állt.

Az intenzív intervenció keretében ezen kívül egy másik alkalommal 45–60 perces ágy melletti konzultációt biztosítottak, multimédiás tájékoztató csomagot adtak a betegeknek otthoni használatra, és a hazabocsátás utáni két hónap során erre kiképzett ápoló hét alkalommal telefonos konzultációt kezdeményezett a betegekkel.

A betegek 80%-a férfi volt, átlagéletkoruk 54 év, egynegyed részüknek a kórházi kezelés előtti évben leszokási kísérlet keretében legalább egyszer sikerült nem dohányoznia legalább egy hétig.

Egy évvel a kórházi kezelés után az intenzív beavatkozásban részesült csoport 54%-a volt absztinens, míg a kontrollcsoport 35%-a (p=0,002). Minkét csoport egyharmada vett igénybe gyógyszeres segítséget a leszokáshoz.

A viszonylag egyszerű, de intenzív beavatkozással elért eredmény igencsak figyelemre méltó, hiszen más módszerekkel általában meg sem sikerül közelíteni az egy év utáni 50%-os absztinenciaarányt. Nem értékelték a beavatkozás költséghatékonyságát, de valószínűleg ez kedvezőnek bizonyulna.

A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzői kitérnek arra, hogy a sikeresnek bizonyult megközelítés gyakorlati alkalmazásához milyen nehézségekkel kell majd szembenézni, például a beavatkozás költségeinek a finanszírozására, továbbá arra, hogy a kórházban kezdett intervenciót később a járóbeteg-kezelés keretében kell folytatni.
Mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy egy ilyen hatékony lehetőséget nem szabad kihasználatlanul hagynia senkinek, aki komolyan veszi a betegei prognózisának javítását.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

CMAJ 2009 Jun 23; 180:1297.

CMAJ 2009 Jun 23; 180:1283.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Tüdőrák diagnosztizálása után is érdemes abbahagyni a dohányzást

A tüdőrák diagnózisa utáni leszokás növeli a túlélést és csökkenti a recidíva kockázatát, állapították meg a British Medical Journal-ben közölt tanulmány szerzői.

Hírvilág

Az első trimesterben még érdemes abbahagyni a dohányzást

Azok a nők, akik a terhesség 15. hetéig leszoknak a dohányzásról, elkerülhetik az azzal járó terhességi és magzati szövődményeket.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.