Hírvilág

A kolonoszkópia utáni vérzés és bélperforáció kockázati tényezői

2011. AUGUSZTUS 15.

A kolonoszkópia szövődményeiről szóló adatok többsége egyetlen intézmény eredményeit mutatja, ezért nehezen általánosítható. E hiány pótlására most kanadai kutatók lakosságszintű vizsgálatot végeztek a kolonoszkópiával járó vérzés és bélperforáció gyakoriságának és kockázati tényezőinek meghatározására.

A kutatók Kanada több tartományának összes egészségügyi intézményéből összegyűjtötték az 50–75 éves járóbetegeken végzett kolonoszkópiák (összesen majdnem 100 000 beavatkozás) adatait, és ezeket összevetették a kolonoszkópia utáni 30 nap során a kolonoszkópiával kapcsolatos vérzés vagy perforáció miatt kórházba felvett betegeket tartalmazó nyilvántartások adataival.

Összesen 1000 kolonoszkópiánként 1,6 esetben lépett fel vérzés és 0,85 esetben perforáció. Halálos szövődmény a százezer beavatkozás közül összesen hét esetben következett be.

A vérzés és a perforáció kockázati tényezőjeként azonosították az idősebb életkort, a férfi nemet, a polypectomia elvégzését és azt, ha a beavatkozást végző orvos viszonylag ritkán végzett kolonoszkópiát (évente <300 alkalommal). A ritkábban kolonoszkópiát végző orvosok körében tapasztalt nagyobb kockázat azonban nem volt érvényes, ha csak a gasztroenterológus szakorvosok által végzett beavatkozásokat elemezték.

Összességében az eredmények alátámasztják a korábban közölt adatokat. Az idősebb életkor és a polypectomia által okozott kockázat nem igényel magyarázatot. A férfiak nagyobb kockázatára nem szolgáltatott magyarázatot a vizsgálat, feltehetően ezt az összefüggést az okozza, hogy a férfiak esetében gyakrabban történik több mint egy polip eltávolítása.

Nagy jelentőségű eredmény, hogy az évente végzett kolonoszkópiák kisebb száma összefüggésben áll a szövődmények nagyobb kockázatával, de csak akkor, ha nem gasztroenterológus szakorvosokról van szó. Ez azt jelenti, hogy a szövődmények csökkentése elérhető alapos képzéssel és a beavatkozásban szerzett nagy gyakorlattal is.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Gastroenterology 2008 Dec; 135:1899.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A CCSVI-műtétek szövődményei

ERTSEY Csaba

A krónikus cerebrospinalis vénás elégtelenség hipotézise, mely szerint a két vena jugularis interna, illetve a vena azygos áramlászavara lenne felelős a sclerosis multiplex kialakulásáért, világszerte – így hazánkban is – a SM-ben szenvedők legfontosabb témájává nőtte ki magát

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.