Hírvilág

A kevesebb néha több - új rákszűrési irányelvek

2011. AUGUSZTUS 15.

A U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma által rendszeresen összehívott, a kormánytól független szakértők csoportja. A testület az egyes betegség-megelőzési beavatkozások elvégzésére (vagy el nem végzésére) ad ajánlásokat – szigorúan a szakirodalomban közölt, az illető megelőzési intézkedés hatásosságára és biztonságosságára vonatkozó bizonyítékok alapján.

Az USPSTF legutóbbi, tavaly őszi tanácskozásának eredménye a vastagbélrák szűrésére vonatkozik. A munkacsoport 85 éven felüliek esetében nem javasolja a vastagbélrák kolonoszkópiás szűrését, mert a közölt bizonyítékok alapján a beavatkozással járó kockázatok meghaladják a lehetséges előnyeit. A 76–85 évesek esetében is általánosságban a szűrés ellen foglaltak állást, bár egyes, nagyobb kockázatú betegek esetében indokoltnak tartják.

A székletből való DNS-kimutatás és a komputertomográfiás (CT-) kolonográfia rutinszerű alkalmazására nem találtak elegendő bizonyítékot, amely alátámasztaná a kedvező hatásukat, ezért ezeket sem javasolják.
A régebbi, kevésbé invazív szűrővizsgálatokról (a székletben az okkult vér évenkénti ellenőrzése, valamint a rugalmas eszközzel, ötévente végzett szigmoidoszkópia) megállapították, hogy ugyanolyan hatásosak, mint a 10 évenkénti kolonoszkópia, ezek alkalmazását javasolják.

A prostatarák szűrésével kapcsolatban még a 2002-es irányelvekben azt állapították meg, hogy idős (>75 éves) férfiak esetében „nincs elegendő bizonyíték” a szűrés elvégzése mellett, sem ellene.

A legújabb bizonyítékok tükrében tavaly módosították az ajánlást: 75 évesnél idősebb férfiak esetében nem javasolják a prostatarák szűrését, mert a szűrés előnyös hatásai továbbra sem nyertek bizonyítást, a káros hatásai viszont igen – a prostataműtét erektilis diszfunkciót és inkontinenciát okozhat, és nem elhanyagolható a műtéti halálozás sem. A 75 évesnél fiatalabb férfiakra vonatkozóan a bizottság álláspontja nem változott: nincs elegendő bizonyíték a szűrés ajánlására, sem ellene.

A betegek gyakran feltételezik, hogy a több szűrés mindig jobb a kevesebb szűrésnél, ezért sok orvos úgy érzi, elvárják tőle a szűrővizsgálatok elvégzését. A prostatarák tekintetében a prostataspecifikus antigén (PSA) szűrése sok esetben „mindennapossá” vált, és szűrték azokat is, akiknek ebből valószínűleg a legkevesebb előnyük származik (ha egyáltalán bizonyítást nyer, hogy bárkinek is hasznára válik a szűrés). A vastagbélrák szűrésével kapcsolatban éppen ennek a fordítottja a probléma – a leginkább veszélyeztetett betegcsoportok nem kellő mértékű szűrése, – valószínűleg a kolonoszkópiával járó kényelmetlenségek miatt.

Az USPSTF szigorú tudományos kritériumok alapján elkészített, bizonyítékokon alapuló ajánlásai ésszerűnek tűnnek, ugyanis korlátozzák a csak igen hosszú távon előnyökkel járó szűrést az idősek esetében. Az ellátást finanszírozó egészségbiztosítók valószínűleg el is fogják fogadni az új ajánlásokat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

U.S. Preventive Services Task Force

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Irányelv: Aszpirint mindenkinek! Férfiaknak az infarktus, nőknek a stroke ellen

A 45 évesnél idősebb férfiak és az 55 fölötti nők cardiovascularis prevenciójára általánosan megfontolásra javasolja az acetilszalicilsavat az Amerikai Egyesült Államok mérvadó prevenciós munkacsoportja (USPSTF).

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.