Hírvilág

A HÍV-pozitívak 24 százaléka nem jelentkezik kezelésre

2011. NOVEMBER 30.- A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága elkészítette a nemzeti AIDS stratégiát, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2015-re negyedével csökkenjen a szexuális úton elkapott HIV-fertőzések száma, illetve az AIDS megbetegedések aránya minimum 20 százalékkal, a halálozásoké pedig 25 százalékkal mérséklődjön – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán Budapesten.

Mint a sajtótájékoztatón kifejtette: a HIV-pozitív betegek több mint háromnegyede a 20-30 éves, vagyis a fiatal korosztályhoz tartozik. Az ő "megszólításukhoz" az idén sikerült megnyerniük a négy legnagyobb televízió: a Magyar Televízió, a Duna TV, az RTL Klub és a TV2, valamint a két legnagyobb internetes portál: az Index és az Origo támogatását. Az említett médiumok vállalták, hogy felületeiken a december elsejei AIDS-világnap alkalmával többször is foglalkoznak ezzel betegséggel, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Szócska Miklós kiemelte: az államtitkárság eddig hat ilyen népegészségügyi kampányt "hozott össze" kreativitással és társadalmi összefogással. Ezek közül kettőt a kommunikációs szakma oklevéllel is elismert – tette hozzá, kiemelve, hogy a jövő évtől még ezeknél is intenzívebb népegészségügyi kampányokkal készülnek.

A december elsejei AIDS-világnap alkalmából tartott rendezvényen Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi vezetője azt mondta: az idén több nemzetközi dokumentum készült az AIDS megfékezésére. A WHO globális stratégiát fogadott el, emellett európai uniós akcióterv is készült, illetve az ENSZ ebben résztvevő összes szervezete politikai deklarációt is elfogadott.
Most úgy tűnik, esély van arra, hogy ezt a világjárványt nemcsak megfékezni lehessen, hanem nagyon jelentős mértékben vissza is tudják szorítani – mondta Pusztai Zsófia. Mint megjegyezte: az újonnan regisztrált esetek száma is csökkent, a világszerte mintegy 14 millió beteg közül már mintegy 6,6 millió hozzájut a kezeléshez, ami javuló tendenciát jelent.
Keletebbre viszont még mindig aggasztó a helyzet, a tendencia - fűzte hozzá, példaként említve, hogy az újonnan regisztrált esetek 90 százalékát Oroszország és Ukrajna adta. Ebben a régióban viszont az intravénás droghasználók száma is jóval magasabb - jegyezte meg.

Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanszékvezetője kifejtette: noha Magyarországon a fertőzöttek száma csak nagyjából egynyolcada az európai átlagnak, nagy problémát jelent, hogy viszonylag későn diagnosztizálják a beteget, sokszor már csak akkor, amikor AIDS stádiumban vannak.
Kiemelte, bár a magyar társadalom általában véve befogadó, a HIV-pozitívak mégis kirekesztődnek, elvesztik családi, baráti kapcsolataikat, munkahelyüket. Magyarországon a HIV-pozitívak 24 százaléka anonim marad, nem jelentkeznek kezelésre, hiába finanszírozza azt az állam.

Emellett azt is megjegyezte, hogy a fiatalok az AIDS-ről, de általában véve a nemi betegségekről is keveset tudnak. A fiatal párok 25 százaléka meddő, s ezen esetek nagy része valamilyen nemi betegségre vezethető vissza – tette hozzá. A fiatalok tájékoztatása érdekében ezért honlapot indítanak, ahol minden információt megtalálhatnak a szexuális úton terjedő betegségekről, illetve azok megelőzéséről.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma