Hírvilág

A hajléktalnok felzárkóztatása

2012. FEBRUÁR 07.

Józsefvárosi mintára két másik budapesti kerületben, Kőbányán és a Ferencvárosban is elindul a hajléktalanok felzárkóztatására kidolgozott LÉLEK- (lakhatási, életviteli, lelki segítségnyújtási és egzisztenciateremtési közösségi) program; a X. kerületben hétfőn adták át az első LÉLEK-házat.

Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), a X. kerület polgármestere az utóbbi két évtized legjelentősebb projektjének nevezte a LÉLEK-programot. Utalt arra, hogy korábban a bürokrácia miatt nem tudtak munkát adni erdőben élő fedél nélkülieknek, mert az nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek.

A VIII. kerületben indult program kapcsán a polgármester elmondta, hogy Kőbányán is "célba talált" a kezdeményezés, alig telt el egy hónap az ötlet megszületése és a megvalósítás között.

Kovács Róbert a lakhatási lehetőség megteremtése mellett kiemelte a munkához jutást is, amelynek révén az ott élők idővel önálló lakáshoz juthatnak. Közlése szerint a kormányzat 90 millió forint támogatást nyújt a program elkezdéséhez, a második félévben pedig saját forrásból folytatják a munkát, amelyre csaknem 50 millió forint önrésze van az önkormányzatnak.

A programot Kőbánya mellett a főváros IX. kerületében, a Ferencvárosban is elindítják.
Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkára megköszönte az elmúlt napokban tapasztalt "hallatlan összefogást” és további együttműködésre biztatta a lakosságot.

Úgy fogalmazott: a mostani program azt üzeni a társadalomnak, hogy érdemes szolidaritást vállalni a rászorulókkal. Mindazokkal, "akik tenni tudnak és akarnak is életük javításáért, sorsuk jobbra fordításáért, azokért a társadalom sokkal inkább összefog” – tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra, hogy hamarosan döntés születik azokról az uniós pályázatokról, amelyeket az úgynevezett konvergenciarégiókra írtak ki. Budapesten több mint félmilliárd forint értékű pályázat érkezett, amelyek a hajléktalanság felszámolására vonatkoztak. Soltész Miklós azt is kijelentette, fontos, hogy az érintettek szállást, meleg ételt, teát kapjanak, de emellett olyan célt kell kapniuk, amely a lakhatáson és a munkán keresztül segíti a társadalomba történő visszailleszkedést.

György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője a társadalom összefogásának jelentőségét hangsúlyozta. Közlése szerint nem maradhat el az eredmény, ha a "józan ész és szív együtt tud működni". Mint mondta, sok év telt el a főváros életében, amikor a főváros előző vezetése büszke volt a hajléktalanprobléma kezelésére, ugyanakkor álláspontja szerint ez inkább "a szavak szintjén történt, mint a tettek mezején". Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere azt mondta: "a jó állam nem biztatja a hajléktalanokat, hogy éljenek az utcán és egyenek a kukából, hanem ad nekik lehetőséget a normális élethez, ez a LÉLEK-program".

Mint hozzátette, a Józsefvárosban nemsokára a második LÉLEK-házat is átadják, ide olyanok kerülnek, akik nem tudnak azonnal munkába állni, külön foglalkozást igényelnek szociális és egészségügyi szempontból.

Az eddigi tapasztalatok kapcsán arról is beszámolt: akik már bekerültek a programba, azok közül akadnak olyanok, akik 1-2 hónap múlva saját lakásba költözhetnek. Lélektani fordulatnak nevezte, hogy a LÉLEK-házban élők a hideg időben csaknem 40 életet mentettek meg, vagyis már ők segítettek másoknak. A saját forrásból indított józsefvárosi programhoz 150 millió forinttal járult hozzá a szociális államtitkárság.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Egészségpolitika

Tízpárti egészségügyi vállalás született Magyarországon

Valamennyi ellenzéki politikai párt most egy egészségpolitikai platformra került: közös vállalást írtak alá. Vagyis együtt határozták meg a betegellátás sarokköveit és azokat a lépéseket, amelyeket a rendszer újrarendezéséhez megtesznek, ha döntési helyzetbe kerülnek. Ez az első olyan alkalom, amikor a baloldali-szabadelvű ellenzék és a Jobbik közösen lép fel egy, Magyarország életét döntően befolyásoló szakpolitikai kérdésben

Gondolat

A nyomor szélén élőkön segítenek

Halmozottan hátrányos helyzetű, roma gyerekek családjának segít a Berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány. A kiemelten közhasznú alapítvány művészeti iskolát tart fenn, családgondozást végez és igyekszik összehangolni a különféle intézmények munkáját a gyerekek felzárkóztatása érdekében.