Hírvilág

A gazda, a gyógyszer és a vírus – Egyre nagyobb a HIV virulenciája

2011. AUGUSZTUS 15.

Egyes vizsgálatokban felvetődött, hogy a HIV-járvány folyamán az újonnan diagnosztizált betegekben egyre alacsonyabb a CD4-pozitív lymphocyták száma, ami a feltételezések szerint a vírus egyre növekvő virulenciáját tükrözi.
Az eddigi eredményeket azonban torzította, hogy nem tartalmaztak adatokat a szerokonverzió pontos idejére nézve.

Az Amerikai Egyesült Államok hadseregében az aktív állományt rendszeres időközönként szűrik a HIV-fertőzés szempontjából, ezért pontosan ismert, hogy melyik időszakban történt a szerokonverzió. Összesen 2174 személynél tapasztaltak szerokonverziót 1985 és 2007 között.

A vizsgálat eredményei megerősítették a gyanút: a CD4-lymphocyták elsőként mért száma szignifikánsan csökkent a megfigyelési időszak során, és nőtt azoknak a fertőzötteknek a száma, akik CD4-száma <350 volt.

Azt nem tudjuk, hogy a kezdeti CD4-lymphocyta-szám csökkenését a gazdaszervezet, a vírus vagy a környezet változása okozta-e. A szerzők feltételezése szerint főként maga a HIV-vírus változott az idők során: alkalmazkodott a gazdaszervezet immunválaszához, méghozzá úgy, hogy gyengébb kezdeti citotoxikus T-lymphocyta-választ váltson ki.

Fontos jelenség, hogy a CD4-pozitív sejtek száma a legnagyobb mértékben a HIV-járvány korai szakaszában következett be, ami arra utal, hogy a nagy hatású antiretrovirális kezelés lassította a vírusok evolúciójának sebességét. Ennek mechanizmusa lehetett a gyógyszerrezisztens, kisebb virulenciájú vírustörzsek elszaporodása vagy a vírusok genetikai sokféleségének csökkenése.

Ezek az érdekes megfigyelések csak ízelítőt adnak a vírus és a gazdaszervezet közötti lenyűgöző kölcsönhatásokról, amelyeket tovább árnyalnak a környezeti tényezők, például a gyógyszeres kezelés. Ennek fényében válik világossá, hogy a fertőzött betegek kezeléséről hozott döntések milyen bonyolult módon befolyásolják nem csak az egyes betegek, hanem a HIV-vírusok teljes populációjának a túlélési esélyeit is.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Clin Infect Dis 2009 May 1; 48:1285.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

SARS-CoV-2-immunitás és kapcsolata az oltásokkal

A The Lancet tanulmánya összefoglalja jelenlegi tudásunkat a SARS-CoV-2-fertőzésre adott humorális és celluláris immunválasszal kapcsolatban, és összehasonlítja a természetes, valamint a befogadott, illetve III-as fázisú vizsgálatban lévő vakcinákra adott immunválaszokat.

Klinikum

Az immunszuppresszált betegek ösztönzik a herpeszfertőzések új gyógymódjainak a kutatását

A jelenleg piacon lévő herpeszgyógyszerek csupán tünetileg képesek kezelni a herpes simplex illetve a herpes zoster fertőzéseket, így nem érhető el teljes gyógyulás, a fertőzés kiújulhat.

Hírvilág

Hatásos HIV-vakcina!

A világelső oltóanyag, amely csökkenti a fertőződés veszélyét, bár nem nagy mértékben …

Hírvilág

Körülmetélés a nemi úton terjedő betegségek ellen

Az újszülött korukban körülmetélt férfiak ritkábban kapnak HIV-, humán papillomavírus- és 2-es típusú herpes simpex vírus-fertőzést, mint a nem körülmetéltek.