Hírvilág

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros esetek fele társadalmi tényezőkhöz köthető

2011. AUGUSZTUS 15.


A súlyos gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros esetek közel fele szoros összefüggésben áll társadalmi tényezőkkel, például a csonka családdal és az anya alacsony iskolázottságával.

A gének kulcsszerepet játszhatnak az ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) kialakulásában, melynek jellemző tünetei közé tartozik a rossz koncentrációs készség, a hiperaktivitás és az impulzív viselkedés.

A születéskor vagy nem sokkal később elválasztott egypetéjű ikreken végzett kutatások azt mutatták, hogy amennyiben az egyik testvért érinti a betegség, az átlagosnál nagyobb az esélye annak, hogy a másikban is kialakul a rendellenesség. A múlt hónapban közzétett eredmények szerint pedig az organofoszfát tartalmú növényvédőszereknek kitett gyermekek esetében is nagyobb a kockázat.

Eddig azonban nem végeztek olyan nagyszabású tanulmányt, amely izolálni próbálta volna a lehetséges szociális és családi hatásokat az ADHD kialakulásában.

A hiány pótlására svéd kutatók 1,16 millió iskolás gyermek adatait böngészték át, és közel 8 ezer svéd származású, 6 és 19 év közötti gyermek kórtörténetét vizsgálták meg, akik ADHD elleni gyógyszert szedtek.

„Lefuttattuk adataikat a regisztereinken, hogy más tényezőket is meghatározzunk” - nyilatkozta a kutatás vezetője, Anders Hjern, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója.

Az Acta Paediatrica e heti számában közzétett tanulmányból kiderült, hogy a csupán nagyon alacsony szintű oktatásban részesülő nők esetében 130 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy gyermekének ADHD elleni gyógyszert kell szednie, mint az egyetemi végzettségű nőkében.

A csonka családban való nevelkedés több mint 50 százalékkal növeli a gyógyszer szükségességének esélyét, a segélyen élő családból származás pedig 135 százalékkal fokozza a valószínűséget. A fiúk háromszor nagyobb valószínűséggel szorulnak gyógyszeres kezelésre, de az említett szociális tényezők mindkét nemet egyformán befolyásolják.

„Az esetek közel felét az elemzésünkben szereplő társadalmi-gazdasági tényezők magyarázzák, ami egyértelműen mutatja, hogy ezek erőteljes előjelei lehetnek az ADHD gyógyszerezés szükségességének a svéd iskolásokban” - mondta Hjern. A csonka családokban gyakori az idő- és pénzhiány, gyakran fordul elő családi konfliktus, és nem áll rendelkezésre társadalmi támogatás.

A genetikai és a környezeti tényezők kereszteződésének felderítéséhez további kutatásokra lesz szükség, hogy hatékonyabb megelőzési stratégiákat lehessen kidolgozni.

Forrás: Medipress

Eredeti közlemény:
Acta Paediatrica

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.