Hírvilág

A dohányfüstmentes életért

2011. AUGUSZTUS 15.

A dohányfüstmentes életet meghirdető Help kampány 6 sikeres év után idén lezárul. A valaha létező egyik legnagyobb közegészségügyi figyelemfelkeltő programot az Európai Bizottság indította el 2005-ben azzal a céllal, hogy felhívja az európai fiatalok figyelmét a dohányzás veszélyeire.

A kampány indulásakor a szervezők egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy ne kezdjenek el dohányozni, valamint segítsenek a dohányosoknak a leszokásban. Ezenkívül a passzív dohányzás veszélyeire is fel kívánták hívni a figyelmet. A fő célcsoportot a 15 és 34 év közöttiek alkották, különös tekintettel a fiatalokra és a hátrányos körülmények között élőkre. A kampány az Európai Unió mind a 27 tagállamában zajlott.

Fókuszban az új média
Széleskörű kommunikációs kampány, televíziós, online és közösségi média jelenléttel, valamint rendezvényekkel. A kezdeményezés alapvetően web-alapú, melynek célja, hogy elvezesse a fiatalokat a 22 nyelven elérhető HELP honlapra. A weboldalra látogatók tájékozódhatnak a dohányzás veszélyeiről, valamint kapcsolatba léphetnek a partner ifjúsági szervezetekkel és megtalálhatják a egyéb dohányzásellenes programok részleteit. A honlapokon a fiatalokat megcélzó különféle bannerek és játékok mellett a weboldalra látogatók elmondhatják komoly vagy abszurd leszokást segítő tippjeiket is. A honlapon Európa szerte eddig több mint 1400 tipp gyűlt össze.

Fiatal művészek készítették a program Helpers című kifejezetten webre készített sorozatát. A rajzfilmek úgy szóltak a fiatalokhoz és mutatnak rá a dohányzás veszélyeire, hogy közben szórakoztat is. A mini site népszerűsítésében a hagyományos reklámeszközökön kívül a közösségi oldalak (pl. Facebook) és videomegosztó site-ok nagy szerepet játszottak. A webes sorozat 2009 vége óta havonta sugározta online epizódjait, melyeket a mai napig 3.3 millióan néztek meg.

Vicces reklámfilmek
A HELP kampány során összesen nyolc féle reklámfilm futott országos televízió csatornákon. A filmek alapjául azok a tippek szolgáltak, melyeket a fiatal európaiak tettek közzé a HELP honlapján. A filmek rendszerint abszurd, vicces tippeket jelenítettek, majd a reklámok végén a nézők figyelmét felhívták arra, hogy valódi segítséget a HELP weboldalán kaphatnak.

1400 rendezvény 6 év alatt
Az EU összes tagállamában számos rendezvényekkel várta az érdeklődőket a Help stábja. A rendezvények látogatói tanácsokat kaphattak a dohányzásról való leszokással, a dohányzásra való rászokás és a passzív dohányzás elkerülésével kapcsolatban, valamint számos HELP ajándékkal is gazdagodhattak. Ezenkívül ingyenesen megmérhették a tüdejük szén-monoxid szintjét, hogy lássák milyen hatással van a dohányzás a szervezetükre. A Help munkatársai a hat év során közel 1400 rendezvényt bonyolítottak le, és 575 455 szén-monoxid tesztet végeztek el Európa szerte. Magyarországon összesen 83 eseményen találkozhattak az érdeklődők a Help csapatával.

Kreativitással a dohányzás ellen
A HELP kampányához számos graffiti művész csatlakozott Európa-szerte. Az Európai Unió tagállamaiban megrendezett eseményeken a Street Art művészei egy sor alkotásban jelenítették meg a HELP kampány üzenetét. A saját műveik megalkotásán kívül a művészek segítik és tanítják a HELP események látogatóit is, akik így a graffitin keresztül kifejezhetik a dohányzással kapcsolatos érzelmeiket és véleményüket. Két magyar művész a Múzeumok Éjszakáján a Hősök terén egy hatalmas graffitival hívta fel az emberek figyelmét a dohányzás elleni küzdelem fontosságára.

A magyar fiatalok kreativitásukat nem csak a rendezvényeken, hanem a Help által szervezett rajzpályázaton is kiélhették. A program részeként 2010-ben az általános és középiskolás diákok szabadon választható technikával kellett egy rajzlapnyi felületen megfogalmazniuk leszokást segítő tippjüket, ötletüket. A képzőművészekből és a Help kampány képviselőjéből álló zsűri összesen 469 pályamunka közül választotta ki a nyerteseket. A legjobb alkotásokat a Help Street Art rendezvényén tekinthette meg a nagyközönség.

Forrás: Próbakő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Elmerülni a pillanatban - beszélgetés Perczel Forintos Dórával

Depresszió esetén az Amerikai Pszichiátriai Társaság protokollja szerint a kognitív viselkedésterápia az első választandó megoldás. Egy belső figyelemmel dolgozó módszer eredményeiről és jövőjéről kérdeztük a nemzetközi szakembert.

Hírvilág

Dohányzás elleni oltás

A dohányzásról való leszokás eddig kevés sikerrel kecsegtetett, de várhatóan 2011-től kapható lesz a nikotin elleni antitestek termelődését kiváltó vakcina.

Gondolat

Közösségek az élhető életért - Interjú Tringer Lászlóval

Tringer professzor szerint egy társadalom akkor nevezhető egészséges szerveződésűnek, ha egy egyén legalább ötféle csoportnak a tagja. A kis közösségek megtartó ereje segíthet leküzdeni a depressziót, s e folyamatban a háziorvos is kiemelt szerepet játszhat.

Egészségpolitika

Hidak a szabad áramlásért

Fókuszban Közép-Kelet Európa szívügyei.

Hírvilág

Nekem Szól! Egészségértés Díj: Szavazz Te is a legjobb projektekre!

Budapest, 2021. november 23. – Mától december 3. éjfélig lehet szavazni az idei Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázat legjobb pályaműveire a www.nekemszol.hu oldalon. A zsűri által előzetesen kiválasztott projektek közül a legtöbb voksot elnyerő pályázat bruttó 500 ezer forint pénzdíjban részesül. Az idei pályázat fókuszában az egészség élethosszon át tartó megőrzése és az erre való törekvés áll.