Hírvilág

A depresszió és az SSRI-k veszélyei a terhes nőkre

2011. AUGUSZTUS 15.

Újabb vizsgálat eredményei érdemelnek megfontolást a terhesség alatti depresszió kezelése tekintetében, ugyanis mind a depresszió, mind a kezelése befolyásolja a koraszülés kockázatát.

Egyik új prospektív vizsgálat szerzői 238 terhes nőt vizsgáltak. Az alanyokat öt csoportba sorolták a szerint, hogy szenvedtek-e depresszióban, és szedtek-e szelektív szerotoninvisszavétel-gátlót (SSRI), a következőképpen:

– nem depressziós, nem kezelt nők,
– folyamatos major depresszióban szenvedő, nem kezelt betegek,
– a terhesség során végig SSRI-vel kezelt depressziós nők,
– „részleges depresszióban” szenvedő terhesek, akik legalább egy trimesterben nem mutattak depressziós tüneteket,
– „részleges SSRI-kezelést” kapó, legalább az egyik trimesterben nem kezelt depressziós betegek.

A koraszülések aránya szignifikánsan nagyobbnak adódott a folyamatosan nem kezelt depresszióban szenvedő és a folyamatosan SSRI-vel kezelt terhesek csoportjában: 20%-uk szülte meg gyermekét a 37. hét előtt, míg a többi csoport tagjai körében 4–9% volt a koraszülések gyakorisága. A folyamatosan SSRI-vel kezelt csoportban az öt perccel a születés után mért Apgar-pontszám szignifikánsan gyakrabban nem érte el a 7-et, mint az egészséges anyák gyermekei esetében.

Nem találtak azonban különbséget a csoportok között a neonatalis intenzív osztályra való beutalások száma, a születési rendellenességek incidenciája, sem a gestatiós korhoz viszonyított testtömeg, testhosszúság vagy fejkörfogat szempontjából.

Az eredményeket torzíthatta a társadalmi-demográfiai tényezők egyenlőtlen eloszlása az egyes csoportokban, ugyanis a kezeletlen depresszióban szenvedő nők között többen voltak a sötét bőrűek, a fiatalok és az alacsonyabb képzettségűek. Nem értékelték a terhes nők vérnyomását, ezért nem tudjuk, hogy az SSRI-kezeléssel járó hypertonia és praeeclampsia mennyiben járult hozzá a koraszülések arányához.

Korábbi vizsgálatokban kimutatták az SSRI-vel kezelt nők csoportjában a koraszülés nagyobb gyakoriságát, azonban a nem kezelt depresszió szempontjából nem találtak korábban ilyen összefüggést. Ebben a tanulmányban viszont körülbelül háromszoros kockázatot tapasztaltak, viszont nem különbözött a csoportok között a fejletlen és az intenzív kezelésre szoruló csecsemők aránya.

Sok minden nem világos még a depresszió, a kezelése és a terhességi kimenetel közötti összefüggésről. Mindenesetre ezek az eredmények önmagukban nem indokolják az SSRI-kezelés megváltoztatását a terhesség során.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Psychiatry 2009 Mar 16 [előzetes elektronikus közlés]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.

Idegtudományok

Glutamát- és szerotonerg mechanizmus magyarázhatja a rapid antidepresszáns hatást

A Nature kiadójának lapjában (Translational Psychiatry) megjelent vizsgálat megmagyarázza a ketamin paradigmaváltást eredményező hatásának mechanizmusát, és biomarkerrel is szolgál a depresszió kezeléséhez.

Idegtudományok

Psilocybin versus escitalopram a depresszió kezelésében

Nagy-britanniai kutatók NEJM-ben megjelent tanulmánya először hasonlítja össze közvetlenül a psilocybin antidepresszáns hatását a depresszió bevett gyógyszereinek hatásával.

Hírvilág

Hogyan hat a napsütés az öngyilkossági kockázatra?

A napsütés időtartama pozitívan korrelált legfeljebb tíz nappal az öngyilkosság előtt a kockázattal, de negatívan 14–60 nappal az öngyilkosság előtt.

Hírvilág

A depressziós bohócdoktor

A depressziót sokan divatbetegségnek tartják, tudományos adatok is szép számmal vannak arról, hogy túldiagnosztizált és túlkezelt betegség. Strukturált interjúkkal kivizsgálva a személyes beszélgetés alapján depressziósnak minősített betegeket hétből hat nem felel meg a depresszió kritériumainak. A betegnek minősített emberek aztán gyógyszereket kapna, nagyrészt feleslegesen.