Hírvilág

A clopidogrelre rezisztens genotípus

2011. AUGUSZTUS 15.

A clopidogrel javítja az akut coronariaszindrómát elszenvedett betegek többségének a prognózisát, de nem ritka a gyógyszerre adott nem megfelelő terápiás válasz, és ez az ischaemiás események kiújulásával járhat.

A Pharmacogenomics of Antiplatelet Intervention (PAPI) vizsgálat szerzői 7 napnyi clopidogrelkezelés után mérték a thrombocytaaggregációt több mint 400, az ámis közösséghez tartozó személy esetében. Az egész genomra kiterjedő kapcsoltsági elemzéssel azonosították a clopidogrel csökkent hatásával összefüggésben álló citokróm P450 (CYP) 2C19*2 génváltozatot.

Az eredményeik alátámasztása és a cardiovascularis kockázat meghatározása céljából további 227 Amerikai Egyesült Államok-beli beteget soroltak be, akiken percutan coronariaintervenciót végeztek.

A 10q24 kromoszómaterületen elhelyezkedő összesen 13 egyesnukleotid-polimorfizmusról állapították meg, hogy összefüggésben áll a clopidogrelre adott gyengébb terápiás válasszal. A legerősebb szignifikanciát a CYP2C19*2 mutáció esetében tapasztalták. Az ezt a gént hordozó személyek az intervenció után kétszer gyakrabban szenvedtek ischaemiás szövődményt, vagy haltak meg.

Ez a génváltozat a fehér bőrű személyek 25%-ában és az ázsiai származásúak 50%-ában jelen van, ezért kézenfekvő lehetőség a farmakogenomikai megközelítés a clopidogrel adásakor.

Amíg viszont nem tudjuk, hogy a mutációt hordozó betegeket hogyan kezeljük, felesleges lenne a genotípust meghatározni a gyakorlatban. Annál inkább szükséges lenne a klinikai vizsgálatok keretében, hogy mielőbb találjunk megfelelő terápiás stratégiát a clopidogrelre nem megfelelően reagáló betegek kezelésére.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

JAMA 2009 Aug 26; 302:849.

JAMA 2009 Aug 26; 302:896.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A lacunaris stroke és a kettős thrombocytagátló kezelés

Az SPS3 vizsgálatban az acetilszalicilsav kiegészítése clopidogrellel növelte a vérzést és a halálozást a nélkül, hogy többlet előnyt hozott volna.

Hírvilág

Gyakori, de rossz kombináció: clopidogrel és protonpumpagátlók

Az akut coronariaszindróma miatt clopidogrellel és a clopidogrel gastrointestinalis szövődményei ellen protonpumpagátlóval kezelt betegekben csökkent a clopidogrel hatékonysága.

Hírvilág

Pitvarfibrillatio: clopidogrel az acetilszalicilsav mellé

A warfarinnal nem kezelhető betegek esetében az acetilszalicilsav-kezelés kiegészítése clopidogrellel csökkentette az ischaemiás stroke kockázatát.

Hírvilág

A stroke ismétlődésének megelőzése: Melyik a legjobb thrombocytagátló stratégia?

A PRoFESS vizsgálatban sem sikerült egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a stroke harmadlagos prevenciójában melyik a jobb thrombocytagátló protokoll, a clopidogrel vagy az acetilszalicilsav és az elnyújtott felszabadulású dipyridamol kombinációja. A nagy betegszámú, nemzetközi vizsgálatban a legtöbb hatásossági végpontot tekintve nem találtak különbséget a két kezelésmód között, csak a biztonságosság terén mutatkozott némi különbség.

Hírvilág

Az angiotenzinreceptor-gátló nem javította a stroke prognózisát

A stroke-ot elszenvedett betegek prevencióját tanulmányozó PROGRESS vizsgálatban igazolták, hogy a vérnyomás csökkentése ACE-gátlóval és diuretikummal csökkentette a stroke ismétlődésének kockázatát. Ugyancsak a stroke harmadlagos prevenciójában az angiotenzinreceptor-gátló telmisartan hatásosságát értékelték, amelynek vérnyomáscsökkentő ágában több mint 20 000 beteg, akik a megelőző négy hónapban szenvedtek stroke-ot, kapott telmisartant vagy placebót...