Hírvilág

A bérrendezésre megvan a fedezet

2012. JÚNIUS 29.Az egészségügyi rendszer átalakításának következő lépése a fejlesztés lesz - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak kapcsán, hogy július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy.

Az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról az államtitkárság előző nap küldött részletes tájékoztatást a háziorvosoknak. Mint leszögezték: "ellátó intézmény sehol sem szűnik meg". Ahol esetleg az aktív fekvőbeteg-ellátás bizonyos szakterületen átalakul, ott július elseje után a korábbi teljesítmény figyelembevételével egynapos ellátást szervezhetnek, vagy fejleszthetik a járóbeteg-ellátást.

A tájékoztató szerint a július elseje előtt megkezdett kezelést a beteg az eredeti ellátó intézményben fejezheti be, a már kiállított beutalók érvényesek maradnak. Így a betegeket júliusban is fogadják a beutalóban szereplő, de a változás által érintett intézményben, amelyek kötelesek ellátni őket. A sürgősségi ellátások viszont változatlanul, az átmeneti időszakot követően is elsőbbséget élveznek. A beteget csak állapotának stabilizálása után küldhetik tovább egy másik intézménybe.

Szócska Miklós a Kossuth Rádió műsorában kifejtette: figyelni fogják a "betegutakat", követni fogják, hogy a háziorvosok hová küldik szívesen betegeiket, számukra hol remélnek gyógyulást. Ezeket a helyeket "személyzetileg, és anyagilag" megerősítik majd - tette hozzá.
Az államtitkár leszögezte: július elseje után nem történhet meg, hogy bárki ellátatlanul maradjon. Ennek érdekében a rendszer valamennyi részvevője - az intézmények, az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok - részletes tájékoztatást kaptak az új ellátási rendről. Kiemelte azt is, hogy a beteg az új rendszerben is követheti orvosát és a térséghatárokon túl is fogadni kell a betegeket, gondoskodni kell a folyamatos ellátásukról.

Az államtitkár arra is kitért, hogy jelenleg két nyitott uniós pályázat - emberi erőforrás fejlesztési és foglalkoztatási - is segíti, hogy a rendszerben dolgozók közül senki ne kerüljön utcára. Szócska Miklós viszont megjegyezte: ő nem írhatja meg a kórházvezetők helyett a pályázatokat, az igazgatók felelőssége úgy megszervezni az ellátást és tájékoztatni, vezetni az átmeneti időszakban orvosaikat és ápolóikat, hogy ne legyen fennakadás. Az államtitkárság koordinálja ezt a munkát - tette hozzá Szócska Miklós.

Annak kapcsán, hogy a Magyar Közlönyben a héten megjelent az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről szóló jogszabály, az elmúlt időszakban viszont többen megkérdőjelezték, van-e elegendő forrás a bérfejlesztésre, Szócska Miklós úgy reagált: meglepi, hogy a politikai kommunikáció miként próbálja elvenni a jelentőségét annak, hogy bért emelnek a gazdasági világválság közepette. Mint leszögezte: a bérrendezésről jogszabályok rendelkeznek, így annak megvan a fedezete.MTI 2012. június 29., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Gondolat

Doktor Úr, a maga szíve sose fáj?

Amikor 1956-ban Csákányi László a Magyar Rádió mikrofonja elé állt, és elénekelte a Doktor urat, csak azok tudták hogy egy Jókai regényhőst hallanak, akik megnézték a Fővárosi Operettszínházban Huszka Jenő - Fischer Sándor: Szabadság, Szerelem című daljátékát...

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.