Gondolat

Ünnepel a Szent Pantaleon Kórház: átadták az új műtéti szárnyat

2014. OKTÓBER 08.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház új technológiai tömbbel bővült az Új Széchenyi Terv keretében, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban” TIOP-2.2.4/09/1. kódszámú pályázaton nyert közel 4 milliárd forintos forrásnak köszönhetően. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 3 300 153 846 forint, az önrész 366 683 761 forint, a kiegészítő támogatás 375 864 908 forint.

A projekt megvalósítása 2011. június 1-jén kezdődött a támogatási szerződés aláírásával, az épület alapkövét 2013. január 9-én rakták le. Az első beteget 2014. szeptember 22-én helyezték át az új épületszárnyba elsőként átköltöző intenzív osztályra. A dunaújvárosi betegellátás történelmi jelentőségű eseményét követően október 7-én ünnepélyes keretek között is átadták az új központi műtéti és diagnosztikai blokkot.

A fejlesztésnek köszönhetően a helyi betegellátásban mérföldkőnek tekinthetően olyan komplex, magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat biztosító központi technológiai tömb jött létre, amely jól illeszkedik a Szent Pantaleon Kórház fejlesztési terveihez. A háromemeletes, ötszintes, 6088 m2-es szárny szervesen kapcsolódik a meglévő tömbépülethez. Építési költsége megközelítőleg 1,6 milliárd forint. A fejlesztés kiemelkedő része a korszerű ellátást biztosító orvosi gép-műszerek, bútorok és informatikai eszközök beszerzése, amely mintegy 1,2 milliárd forintból valósult meg.

A fejlesztés eredményeként öt új, korszerűen felszerelt, alacsonyabb költségekkel üzemeltethető műtőt alakítottak ki, amelyek kiváltják a tömbépületben széttagoltan, osztályos struktúrában, elavult technológiával működő műtői kapacitás jelentős részét. Az új műtők szoros szakmai és funkcionális egységben működnek a szintén új szárnyba telepített képalkotó diagnosztikával és intenzív osztállyal. A beruházásnak köszönhetően modern, digitális képalkotó diagnosztika szolgálja a gyógyítást: új röntgen felvételi és átvilágító berendezés, ultrahang, klinikai mammográf települt a központi műtéti blokkba, amelynek teljes területe szűrt, klimatizált légellátású.

Az új szárny átadási ünnepségén dr. Pók Tibor projektmenedzser köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, hogy a gyógyító-megelőző ellátásokat támogató építészeti megoldások születtek a beruházás során, és kellemes környezetet alakítottak ki a betegek, valamint az egészségügyi dolgozók számára.

A 3,3 milliárd forint uniós támogatással megépült új műtéti blokk kiemelkedően fontos a városban és a térségben élők számára, jelentősen javítja a betegellátás színvonalát, a betegbiztonságot, ugyanakkor költséghatékonyabb működést tesz lehetővé, és lehetőséget ad az előnyös betegellátási struktúra kialakítására – méltatta a fejlesztés eredményeit dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára. Kiemelte: a beruházással párhuzamosan megvalósult orvostechnikai és informatikai beszerzések meghatározó jelentőségűek a korszerű betegellátásban.

Mint a térség országgyűlési képviselőjét, az foglalkoztatja elsősorban, mit jelent a Szent Pantaleon Kórház új műtőblokkja az emberek, a lakosság számára, mondta dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, majd hozzátette: „A mai esemény jelentőségét abban látom, hogy az új műtőblokk átadásával jelentősen javul a térség betegellátásának minősége, hatékonyabb orvosi ellátásban részesülnek az emberek – a kórház feladataihoz mért, jelenleg elérhető legmagasabb szinten. Fontosnak tartom azt, hogy a betegbiztonság is javul annak révén, hogy alapvetően javul, előnyösebb lesz a betegszállítás logisztikája. Ez nem egy elvont orvos szakmai kérdés. Arra gondolok, hogy kevesebbet kell mozgatni a beteget, ha a műtőbe kell vinni, vagy a műtőből az intenzív osztályra, illetve vissza az osztályra lehet szállítani.” Véleménye szerint az új műtőblokk átadásakor csak egy pillanatra állhatunk meg, mert az átadás ugyan örömteli esemény, de az egy új feladatot eredményez. „Nem akarok ünneprontó lenni, de szólnunk kell ma a finanszírozási háttérről is. Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy az új műtőblokk, a kórház és annak kibővült ellátási területének plusz finanszírozási feltételeit megteremtsük, javítsuk. Hiszen Dunaújváros és Fejér megye keleti része mellett Tolna megye északi része és Bács-Kiskun megye nyugati része is a Szent Pantaleon Kórház ellátási területéhez tartozik” – tette hozzá.

Rövid ünnepi köszöntőjében dr. Reiter József, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese üdvözölte a megjelenteket és méltatta a beruházás jelentőségét.

„A várospolitika, a városfejlesztés egyik meghatározó eleme a Szent Pantaleon Kórház bővítése – fogalmazott Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere. – Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően kórházunk új technológiai tömbbel, központi műtővel és diagnosztikai tömbbel bővül. A közel 4 milliárd forint értékű beruházás eredményeként európai színvonalú, a szakellátást érzékelhetően javító fejlesztéssel gyarapodik a kórház. Ez nemcsak nekünk, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgárainak fontos, hanem azoknak a Tolna, Bács-Kiskun és Fejér megyei lakosoknak is, akik a Szent Pantaleon Kórház szolgáltatásait veszik igénybe.”

A műtői tevékenység központosításának szakmai, gazdasági előnyeiről beszélt többek között dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, jelezve, hogy a zavartalan műtői szolgáltatás összetett, számos orvosi, műszaki és gazdasági szakterület harmonikus együttműködését igényli. A tevékenységek egységesítése, központosítása, s ezzel a közös háttér infrastruktúra használata mellett a betegbiztonság és az ellátásbiztonság növelését, valamint a tevékenységek jobb szervezhetőségét, a működés jobb átláthatóságát eredményezi. A fejlesztésnek köszönhetően a kórház jelentős belső átszervezést, telephely racionalizálást tud végrehajtani annak érdekében, hogy optimális méretű kubatúrával rendelkezzen. A főigazgató videofilmen mutatta be, hogyan épült az új műtéti blokk, és hogyan kezdődött a gyógyítás a kórház legújabb szárnyában.

A hivatalos köszöntők, beszédek elhangzása után az új műtéti blokk bejáratánál került sor a ceremoniális szalagátvágásra, amellyel hivatalosan is átadták a kórház új szárnyát a betegellátás és gyógyító tevékenység szolgálatára. A nemzeti színű szalagot stílszerűen egy-egy sebészollóval vágta át dr. Zombor Gábor, Cserna Gábor és dr. Mészáros Lajos. A vendégek ezt követően megtekintették az új épületszárnyat, tájékoztatást kaptak a kórház főigazgatójától az épület struktúrájáról.
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.