Gondolat

Elkerülhetetlen az onkológiai ellátórendszer fejlesztése - Interjú dr. Kásler Miklóssal

2011. AUGUSZTUS 15.


Súlyos népegészségügyi problémát jelent a daganatos betegségek gyakorisága és a belőlük következő halálozások magas száma. Az egyén, az egészségügy és a társadalom is felelős a rosszindulatú daganatos betegségek kedvezőtlen mutatóiért – mondta dr. Kásler Miklós, a szakmai kollégium onkológia és sugárterápia tagozat vezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Ismeretes, hogy hazánkban a rosszindulatú daganatos megbetegedések halálozási és gyakorisági mutatói igen kedvezőtlenek. Az Országos Onkológiai Intézet 1993-tól napjainkig folyamatosan elemzi a vélhető okokat és lehetséges kitörési pontokat, európai környezetbe helyezve – válaszolta dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, tanszékvezető egyetemi tanára. - Az okokat tekintve nagyon komplex kérdéscsoportokkal találkozhatunk, amelyben benne foglaltatik az egyén, az egészségügy és a társadalom felelőssége egyaránt. Súlyos népegészségügyi problémával állunk szemben, amely össztársadalmi kérdés. Előnytelen életmódunk (dohányzás, alkohol, nem megfelelő táplálkozás, személyi higiéne), környezetünk (víz, talaj) szennyezettsége, a szervezett, folyamatos, tömegméretű szűrések hiánya, a sugárterápia elmaradt fejlesztése, a gondozás, rehabilitáció évek óta sürgetett megfelelő színvonalának a hiánya fontos sarokkövei a továbblépésnek.

- Melyek a következő évek legfontosabb kihívásai?

A fentiek tükrében világítható csak meg, hogy az onkológiai ellátórendszer korszerűsítése, az európai normákhoz igazítása elkerülhetetlen. Ennek számos elemét a Nemzeti Rákkontroll (rákellenes) Program már egy évtizede lefektette, s folyamatosan megújított formái magukban foglalják a törvényi szabályozást, az oktatást, továbbképzést, kutatást, valamint az „onkológiai teamekre” alapozott, centralizált szerkezetű betegellátást és rehabilitációt, amely az Országos Onkológiai Intézet koordináló tevékenysége révén hatékonyan működhet a legeredményesebb európai minták alapján. Ennek kezdeti eredményei már most látszanak, mivel szigorú nemzetközi követelményrendszer alapján, intézetünk a négy kiemelt európai onkológiai nemzeti intézet egyikeként kapott kiemelkedő besorolást.


Kásler Miklós
- A Semmelweis Terv keretében milyen javaslatai vannak a szakmai kollégium részéről?

A szakmai kollégium a mindenkori miniszter tanácsadó testülete. Az egészségügy egészének megújítása magában foglalja az onkológiai ellátás minden szektorának megújítását – így az onkológia centralizált ellátórendszerét, amely magában foglalja egy korszerű onkológiai hálózat működtetését is. Ennek a megújulási folyamatnak lehet élenjáró harcosa a szakmai kollégium, a nemzeti intézettel karöltve, egyeztetve a központi elképzelésekkel.

- Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

Az onkológia ellátórendszere, oktatása és kutatása u. n. „multidiszciplináris” területe az orvoslásnak, s mint ilyen, több szakterület találkozási pontja. Mindig arra törekedtem, és törekszem ma is, hogy a „társszakmákkal” való együttműködés mindig megegyezéses alapon, u.n. „consensus meetingek keretében történjen, amely akkor eredményes, ha ez a tárgyalási és egyeztetési mód behálózza az egész onkológiai tevékenységet a tervezéstől a kivitelezésig.

Ehhez teremt jó alapot az Országos Onkológiai Intézetben folyó kiemelt fejlesztési tevékenység, amely nemcsak külső, de belső megújulást is jelent.

2011. 05. 16.

eLitMed


Szakmai áttörés küszöbén
Csökkenti az emlőrák kiújulását a sugárkezelés
LAM (Lege Artis Medicinae) - 2009; 19(12)Új lehetőségek a daganatos fájdalomcsillapításban
Felhőtechnológia a rák elleni küzdelemben
Magyar Radiológia - 2009;83(2) XV. Szent Agáta Mammológus Nap Budapest, 2009. február 7.


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.