PharmaPraxis

Az onkológiai gyógyszerész táguló szerepköre

2020. OKTÓBER 30.

A technológiai haladás felszabadította a gyógyszerészeket, akiknek ma már nem kell a gyógyszerkiadás biztonsági ellenőrzésére fókuszálniuk, és egyre több betegágy melletti feladatot is vállalhatnak, részt vehetnek akár az őssejttranszplantáció kivitelezésében vagy a farmakogenomikai eredmények értelmezésében is.

Az onkológiai gyógyszerészek megfelelő képzés után ma már a betegellátó szakembergárda szerves részét képezik, részt vesznek a közvetlen betegellátásban és a klinikai döntéshozatalban egyaránt, írja a Pharmacy című szaklap júliusi, onkológiai gyógyszerészetet bemutató tematikus számának szerkesztői bevezetője.

Az onkológiai gyógyszerészek napi feladatai közé tartozik a betegek és gondozóik képzése az alkalmazott terápiával kapcsolatban, a gyógyszerszedési adherencia növelése és a betegellátó team többi tagjának onkológiai gyógyszerekkel kapcsolatos képzése. Mivel klinikai ismereteik jelentősek és képesek áttekinteni a szakirodalmat, gyakran az irányelvfejlesztésben is szerepet vállalnak. Szerepkörükbe tartozhat a kórházi ápolásra szoruló vagy az ambuláns betegek támogatása, infúziós központok segítése, onkológiai praxisok menedzsmentje, illetve a gyógyszervizsgálatokban való részvétel egyaránt.

A kórházi betegeket támogató onkológiai gyógyszerész végigkíséri a beteget a kórházi tartózkodása során, az ápolókkal együttműködve koordinálja a kemoterápia alkalmazását, képzi a betegeket és a személyzetet. Az ambuláns betegellátásban dolgozó onkológiai gyógyszerész a diagnózistól kezdve a teljes túlélés során felelős a beteg gyógyszeres kezeléséért, egyes kollaboratív praxisokban szupportív terápiás szereket rendelhet, míg az infúziós központokban dolgozók a kezelés steril kivitelezésén kívül az ambulanciákon dolgozó kollégákkal együttműködve azok egyes direkt betegellátó funkcióit is átvehetik. A speciális onkológiai patikákban dolgozók az orális szerek diszpenzálásán kívül részt vehetnek a betegedukációban, az adherencia és a betegbiztonság monitorozásában, a gyógyszerelési hibák azonosításában. E leggyakoribb szerepkörökön felül az onkológiai gyógyszerészek részt vehetnek a tudományos életben, az orvosi kommunikációban, a közegészségügyi feladatokban, az informatikai munkában vagy a szabályozó hivatalok munkájában is.

A korábbi – és a szerkesztőségi közleményben jól dokumentált – vizsgálatok tanúsága szerint az onkológiai gyógyszerészek munkája nyomán javulnak a betegkimenetek, javul a szupportív ellátás és a laboratóriumi monitorozás, továbbá nő az elektronikus betegdokumentáció minősége is, valamint csökkennek a terápiás költségek. Az onkológiai gyógyszerészek által nyújtott betegedukáció hatására nő a betegek elégedettsége, terápiával kapcsolatos tudása és adherenciája is. A megfelelően képzett gyógyszerészek az ambuláns betegeket otthonukban is felkeresve az általuk nyújtott szolgáltatások révén képesek kivédeni az orvoshiány következményeit.

Az onkológiai gyógyszerészetet bemutató tematikus szám négy tanulmánya bemutatja a gyógyszerészek részvételét egy-egy speciális egészségügyi ellátó csapat munkájában, így kiderül, hogy őssejttranszplantációban, hematológiai ellátásban, gasztrointesztinális onkológiában és precíziós genomikában egyaránt dolgozhatnak gyógyszerészek. A farmakogenomikai gyógyszerész például közreműködhet a génszekvenciás eredmények értelmezésében, az őssejttranszplantációban részt vevő gyógyszerész segíthet a leukémiás betegeknek az orális kemoterápia toxikus hatásainak kivédésében, és valamennyi szerepkörben dolgozó gyógyszerész segíthet a betegek egészségértésének és elégedettségének a növelésében.

Végezetül a szaklap szerkesztői arra bíztatják a gyógyszerészeket, hogy az általuk nyújtott értékes szolgáltatások dokumentálásával járuljanak hozzá, hogy egy nap valamennyi beteget olyan onkológiai team kezeljen, amelynek onkológiai gyógyszerész is tagja.

Szemlézte:
Kovács Bence dr.

Eredeti közlemény:
Parker, Patrick E., and Karen L. Finkbiner. "The expanding role of the oncology pharmacist." Oncology Issues 17, no. 6 (2002): 34-36.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatói

Az onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György...

PharmaPraxis

Gyógyszerész-orvos kollaboratív modellben végzett hypertonia-menedzsment értékelése

Napjainkban a körzeti orvosi praxisok munkaerőhiánnyal küzdenek, és egyre fontosabbá válik egy új gondozási modell kialakítása: a nem-orvos szolgáltatók, többek között a gyógyszerészek bevonása és integrált betegellátó csapatok kialakítása.

Klinikum

Semmelweis ma mit szólna hozzánk?

Kórházi fertőzések: a szakma szorgalmazná a kontrollt

Klinikum

A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

HODINKA László

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).

Hírvilág

Kevesebb műhibaper sebészeti csekklistával

Legjobb gyakorlatok a betegbiztonságért

1.

Lege Artis Medicinae

Októberi Szám Melléklete
OKT 01.

2.

Lege Artis Medicinae

Novemberi Szám Melléklete
NOV 01.

3.

Lege Artis Medicinae

Március Szám Melléklete
MÁRC 01.

4.

Lege Artis Medicinae

Júniusi Szám Melléklete
JÚN 01.

5.

Lege Artis Medicinae

Júliusi Szám Melléklete
JÚL 01.