Gondolat

LAM-net rejtvény

2011. AUGUSZTUS 15.I. Orvosi összhangzattan

Nincs más dolga, mint megtalálni a helyes válaszokat s az ehhez tartozó betűket egymás mellé rakva felismerni, melyik zenei alapakkord hangjait adja ki a három hang….?

1. Melyik az a szindróma (manóarc, suta kézügyesség), amelynek szenvedői körében az átlagosnál jóval magasabb az abszolút hallás.

A Stockholm-szindróma
B Rett-szindróma
C Williams-Beuren szindrómában

2. A zene érzelmeket vált ki az emberből, a kutatások szerint a szépnek és kellemesnek talált zene melyik agyféltekét érinti erősebben?

D a jobb féltekét foglalkoztatja.
E a bal agyféltekét erősebben érinti
F egyik agyféltekére sem hat erősebben

3. Kinek a zenéjét alkalmazták az amerikai és angliai orvosok kísérletileg a térbeli tájékozódás javítására illetve az epilepszia gyógyítására?

G Mozart
H Wagner
I Beethoven


II. Meghökkentő gyomorfekély

Barry Marshall és kutatótársa 2005-ben Nobel-díjat kaptak eredményeikért. Marschall biztos volt benne, hogy a gyomorfekély nem csupán a helytelen életvezetés és az egészségtelen táplálkozás miatt alakul ki, hanem azt egy baktérium okozza.
Nem árulta el a családjának és a kórházban sem, hogy mire készül, amikor lenyelte a baktériumot. Három napig jól volt, aztán hányni kezdett, és a felesége szerint orrfacsaróan büdös volt a szája. A tíz nappal később elvégzett biopszia bebizonyította, hogy a baktérium hatott, és a tudósnak idült gyomorhurutja lett, ami a fekély kiindulópontja.
Milyen baktériummal kísérletezett önmagán?

(Egy kis segítség)III. Vészmadár

Ez az a járvány, amely 1346 és 1350 között 20 millió ember halálát okozta Európában. Ez az a járvány, amely életre hívta a haláltáncot és a boszorkányüldözést. Ez az a járvány, amely miatt az egykori lepra kórházakat alakították át karantén-kórházakká, s ez az a betegség, amellyel a tatárok úgy fertőzték a körül vett várak lakóit, hogy a betegségben meghaltak hulláit lőtték be a várfalak mögé. És ez az a betegség, amelynek köszönhetően Európa minden tizedik lakosa immunis az AIDS vírusával szemben.


[pdok.jpg]

A képen látható orvos mely járványos
betegség ellen öltözött maga is rémisztően?A megfejtéseket kérjük 2009. december 20-ig elküldeni a nagyzs@lam.hu címre. A megfejtők között jegyeket sorsolunk ki a Láthatatlan kiállításra.


A LAM decemberi fejtörője
Korábbi rejtvényünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Gondolat

Haldokló beteget ápolni embert próbáló feladat

Gyógyíthatatlan vagy rossz kórjóslatú betegek felvilágosítása, ellátása címmel oktatja az egészségügyi szakdolgozókat dr. Domján Andrea jogász, vezető ápoló az Interakció az Egészségügyben című modul keretében a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum egészségügyi szakdolgozóknak szervezett OKJ-s képzésein.

Gondolat

Nem a pénz, az egyedi tudás a mérce – Interjú dr. Bene Ruzsenával

Nem csak pénzkérdés, hogy a plasztikai sebészek az állami egyészségügyben maradjanak – véli dr. Bene Ruzsena, a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának osztályvezető plasztikai sebésze. A történelemből ismert orvosokra hivatkozik, akik a gyakorlat megszerzése, a szakma iránti szeretet, a betegek segítése miatt dolgoztak a közszférában és a szegényeket magánpraxisukban ingyen gyógyították.

COVID-19

Hálózati inverz fertőzési modellek a járványterjedés vizsgálatában

Az egyre növekvő COVID-19 világjárvány közben a világ számos tudósa és kutatócsoportja fáradozik a vírus terjedésének minél pontosabb megértésén, hogy hatékonyabb beavatkozási módszereket dolgozzanak ki a legfőbb döntéshozók számára a terjedés enyhítésében, illetve megállításában. A legfontosabb kutatási területek a fertőzésterjedés modellezése, a fertőzöttség gyors és pontos kimutatása, lehetséges védőoltások és gyógykezelések kifejlesztése, illetve a járvány társadalmi- és gazdasági hatásainak vizsgálata.