Gondolat

A reformok legnagyobb vesztese a pszichiátria lett – Interjú dr. Németh Attilával

2011. AUGUSZTUS 15.


A legsürgetőbb feladat az, hogy kijelöljük az optimális betegutakat, kialakítsuk a minimumfeltételeket, aktualizáljuk a szakmai irányelveket. Fontos, hogy minden szakmai segítséget megadjunk ahhoz, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet létrejjön – mondta dr. Németh Attila a szakmai kollégium pszichiátria és pszichoterápia tagozat vezetője, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Tragikus. A 2007-es egészségügyi reformok legnagyobb vesztese a pszichiátria. Nemcsak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása miatt, hanem országosan további ágyszám leépítésekkel és a járóbeteg-ellátás finanszírozásának csökkentése miatt. A szakma koordinációja megszűnt, az adatgyűjtés és feldolgozás nehézségekbe ütközött. Az ellátás színvonala tovább csökkent. Egyre kevesebb a pszichiáter, és a szakorvosok egyre inkább érdeklődnek a külföldi munkavégzés iránt. Jelenleg a skandináv államokban 50-100 közötti a magyar pszichiáterek száma. Sokan dolgoznak Angliában, és a tehetséges fiatalok közül egyre kevesebben maradnak az országban -

- Melyek a legfontosabb megoldandó feladatok?

Az új kormány elkötelezett az új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) létrehozása iránt. Az intézetnek gyógyítási, kutatási, oktatási, módszertani és szervezési feladatokat kell ellátnia. A helyszínről, a feladatkörökről, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételekről nagyon várja a döntést a szakma. Július közepéig el kell készülnie egy megvalósíthatósági tanulmánynak. Az Országos Pszichiátriai Központ konkrét tervet dolgozott ki az OPAI létrehozására, a betegellátási, kutatási, szervezési és oktatási feladataira vonatkozóan.

Növelni kell a járóbetegellátás finanszírozását, fejleszteni a profilírozott ellátást, kialakítani az optimális betegutakat az aktív kórházi kezeléstől az otthoni ápolásig és a rehabilitációig.

Javítani kell a szakképzés színvonalát, és itthon kellene tartani a fiatal szakembereket. Ha már pénzt nem tudunk adni, de legalább magas színvonalú ellátórendszert biztosítani. Ebben is segítséget nyújthat egy új országos intézet létrejötte. Az első döntő lépés a helyszín kijelölése lenne. Ha a budapesti kórházakat profilírozzák, akkor a Nyírő Gyula kórház lenne a legalkalmasabb egy ilyen intézmény létrehozására. De számos egészségügyi intézményben találhatók kihasználatlan ingatlanok, ezért a szakma el tudná képzelni, hogy Budakeszin, vagy az István kórházban vagy a László kórházban hoznák létre az OPAI-t. Ideális esetben a Nyírő Gyula Kórházban már viszonylag rövid időn belül megnyílhatna az új intézmény.

- Mi a véleménye a Semmelweis Tervről?

Konkrétan szerepel benne az OPAI létrehozása mellett az igazságügyi elmemegfigyelő intézet modernizálása és egy korszerű forenzikus pszichiátriai osztály, valamint a súlyosan agresszív, pszichotikus betegek elkülönítésére szolgáló úgynevezett magas biztonságú osztály építése, mely jelenleg nincs Magyarországon. Az utóbbi évtizedben egyre több, úgynevezett drogindukált pszichotikus beteg követ el súlyos, agresszív cselekményt, és kezelésükre csak speciálisan magas biztonságú osztályok alkalmasak.


Németh Attila

- Milyen munkát tervez a tagozattal és a tanáccsal?

A legsürgetőbb feladat, hogy meghatározzuk a progresszivitási szinteket, kijelöljük az optimális betegutakat, kialakítsuk a minimumfeltételeket, aktualizáljuk a szakmai irányelveket, és minden szakmai segítséget megadjunk az OPAI létrejöttének.

- Ismertetné szakmai életrajzát?

1978-ban végeztem a Semmelweis Egyetemen. Végzés után 1983-ig az Újpesti Kórház Neurológiai Osztályán dolgoztam. 1983-ban kezdtem meg pszichiátriai gyakorlatomat az OPNI- ban. 1986-1998 között a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Pszichiátriai Tanszékén dolgoztam, mint egyetemi adjunktus. Aktívan részt vettem a pszichiáter rezidensképzés elindításában, megszervezésében Füredi János professzor mellett. 1998-2006 között a Nyírő Gyula kórház II. Pszichiátriai osztályát vezettem. 2006-tól dolgozom a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján, mint egyetemi docens. 2009-től az ÁNTSZ-OSZMK főosztályaként megalakult Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója vagyok. Jelenleg az OPK az újonnan megalakult GYEMSZI-hez tartozik.

Neurológiából, pszichiátriából, pszichoterápiából, addiktológiából, klinikai farmakológiából és pszichiátriai rehabilitációból szereztem szakorvosi képesítést. 1995-ben lettem az orvostudomány kandidátusa.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke voltam 2006-tól 2008-ig. 2000 óta vagyok tagja a Pszichiátriai Szakmai Kollégiumnak.

Körülbelül száz cikkem és könyvfejezetem jelent meg, több könyvnek voltam írója és szerkesztője. Tudományos érdeklődésem a kényszerbetegség és határterületei, de nagyon szívesen foglalkozom a művészet és pszichiátria kapcsolatával is.

2011. 06. 23.

eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Még mindig kérdés: kik felelnek az OPNI bezárásáért?Degradálódott a pszichiátriaOrszágos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjainIdeggyógyászati Szemle - 2008;61(11–12) Moretti Magdolna és Németh Attila: „Figyelj rám, mintha jel volnék!” Gyermek - lélek - tükör


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Agykutatás

Új dimenzió a gyógyszerkutatásban: sejten belüli receptorok

Az idegsejteken belüli receptorok is felelősek a szinaptikus plaszticitásért, memóriáért, tanulásért, illetve számos idegrendszeri pathológiáért. A sejtszervecskéken, a citoplazmában és a sejtmag membránján, valamint plazmájában elhelyezkedő intracelluláris, G-fehérjéhez kötött receptorok leírása a depresszió, a szkizofrénia, a fájdalom, az autizmus, a metabolikus reguláció vagy az ischaemiás stroke kezelésének újabb szintje előtt nyit teret.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.