Gondolat

A reformok legnagyobb vesztese a pszichiátria lett – Interjú dr. Németh Attilával

2011. AUGUSZTUS 15.


A legsürgetőbb feladat az, hogy kijelöljük az optimális betegutakat, kialakítsuk a minimumfeltételeket, aktualizáljuk a szakmai irányelveket. Fontos, hogy minden szakmai segítséget megadjunk ahhoz, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet létrejjön – mondta dr. Németh Attila a szakmai kollégium pszichiátria és pszichoterápia tagozat vezetője, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Tragikus. A 2007-es egészségügyi reformok legnagyobb vesztese a pszichiátria. Nemcsak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása miatt, hanem országosan további ágyszám leépítésekkel és a járóbeteg-ellátás finanszírozásának csökkentése miatt. A szakma koordinációja megszűnt, az adatgyűjtés és feldolgozás nehézségekbe ütközött. Az ellátás színvonala tovább csökkent. Egyre kevesebb a pszichiáter, és a szakorvosok egyre inkább érdeklődnek a külföldi munkavégzés iránt. Jelenleg a skandináv államokban 50-100 közötti a magyar pszichiáterek száma. Sokan dolgoznak Angliában, és a tehetséges fiatalok közül egyre kevesebben maradnak az országban -

- Melyek a legfontosabb megoldandó feladatok?

Az új kormány elkötelezett az új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) létrehozása iránt. Az intézetnek gyógyítási, kutatási, oktatási, módszertani és szervezési feladatokat kell ellátnia. A helyszínről, a feladatkörökről, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételekről nagyon várja a döntést a szakma. Július közepéig el kell készülnie egy megvalósíthatósági tanulmánynak. Az Országos Pszichiátriai Központ konkrét tervet dolgozott ki az OPAI létrehozására, a betegellátási, kutatási, szervezési és oktatási feladataira vonatkozóan.

Növelni kell a járóbetegellátás finanszírozását, fejleszteni a profilírozott ellátást, kialakítani az optimális betegutakat az aktív kórházi kezeléstől az otthoni ápolásig és a rehabilitációig.

Javítani kell a szakképzés színvonalát, és itthon kellene tartani a fiatal szakembereket. Ha már pénzt nem tudunk adni, de legalább magas színvonalú ellátórendszert biztosítani. Ebben is segítséget nyújthat egy új országos intézet létrejötte. Az első döntő lépés a helyszín kijelölése lenne. Ha a budapesti kórházakat profilírozzák, akkor a Nyírő Gyula kórház lenne a legalkalmasabb egy ilyen intézmény létrehozására. De számos egészségügyi intézményben találhatók kihasználatlan ingatlanok, ezért a szakma el tudná képzelni, hogy Budakeszin, vagy az István kórházban vagy a László kórházban hoznák létre az OPAI-t. Ideális esetben a Nyírő Gyula Kórházban már viszonylag rövid időn belül megnyílhatna az új intézmény.

- Mi a véleménye a Semmelweis Tervről?

Konkrétan szerepel benne az OPAI létrehozása mellett az igazságügyi elmemegfigyelő intézet modernizálása és egy korszerű forenzikus pszichiátriai osztály, valamint a súlyosan agresszív, pszichotikus betegek elkülönítésére szolgáló úgynevezett magas biztonságú osztály építése, mely jelenleg nincs Magyarországon. Az utóbbi évtizedben egyre több, úgynevezett drogindukált pszichotikus beteg követ el súlyos, agresszív cselekményt, és kezelésükre csak speciálisan magas biztonságú osztályok alkalmasak.


Németh Attila

- Milyen munkát tervez a tagozattal és a tanáccsal?

A legsürgetőbb feladat, hogy meghatározzuk a progresszivitási szinteket, kijelöljük az optimális betegutakat, kialakítsuk a minimumfeltételeket, aktualizáljuk a szakmai irányelveket, és minden szakmai segítséget megadjunk az OPAI létrejöttének.

- Ismertetné szakmai életrajzát?

1978-ban végeztem a Semmelweis Egyetemen. Végzés után 1983-ig az Újpesti Kórház Neurológiai Osztályán dolgoztam. 1983-ban kezdtem meg pszichiátriai gyakorlatomat az OPNI- ban. 1986-1998 között a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Pszichiátriai Tanszékén dolgoztam, mint egyetemi adjunktus. Aktívan részt vettem a pszichiáter rezidensképzés elindításában, megszervezésében Füredi János professzor mellett. 1998-2006 között a Nyírő Gyula kórház II. Pszichiátriai osztályát vezettem. 2006-tól dolgozom a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján, mint egyetemi docens. 2009-től az ÁNTSZ-OSZMK főosztályaként megalakult Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója vagyok. Jelenleg az OPK az újonnan megalakult GYEMSZI-hez tartozik.

Neurológiából, pszichiátriából, pszichoterápiából, addiktológiából, klinikai farmakológiából és pszichiátriai rehabilitációból szereztem szakorvosi képesítést. 1995-ben lettem az orvostudomány kandidátusa.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke voltam 2006-tól 2008-ig. 2000 óta vagyok tagja a Pszichiátriai Szakmai Kollégiumnak.

Körülbelül száz cikkem és könyvfejezetem jelent meg, több könyvnek voltam írója és szerkesztője. Tudományos érdeklődésem a kényszerbetegség és határterületei, de nagyon szívesen foglalkozom a művészet és pszichiátria kapcsolatával is.

2011. 06. 23.

eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Még mindig kérdés: kik felelnek az OPNI bezárásáért?Degradálódott a pszichiátriaOrszágos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjainIdeggyógyászati Szemle - 2008;61(11–12) Moretti Magdolna és Németh Attila: „Figyelj rám, mintha jel volnék!” Gyermek - lélek - tükör


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.