Gondolat

A fiatalok itthon tartása a legnagyobb gond! - Interjú dr. Oláh Attilával

2011. AUGUSZTUS 15.


A sebészeti beavatkozások jelentős részét centralizálni lehet és kell. Elsősorban az onkológiai jellegű, radikális műtétek esetében célszerű ez a szabályozás – mondta dr. Oláh Attila, a szakmai kollégium általános sebészet tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét, melyek a legégetőbb megoldandó feladatok?

Magyarországon a sebészet hihetetlenül alulfinanszírozott. A szakma minden problémája alapvetően ebből fakad, amelyet tovább tetéz a TVK által meghatározott és limitált műtéti szám. Elfogadhatatlan, hogy a kuratív, a beteg számára a teljes gyógyulás esélyét kínáló műtéti beavatkozások során mindennapos és filléres gondokkal kell küzdenünk, míg ugyanezen betegségek palliatív, onkológiai kezelésére havonta milliós nagyságrendű összeget fizet ki az OEP. A súlyos alulfinanszírozottság következménye, hogy gyakorlatilag minden intézményben, legyen az kisvárosi kórház, regionális megyei centrum, vagy egyetemi klinika, a sebészet a legveszteségesebb szakma, amely emiatt a gazdasági vezetés állandó céltáblája – mondta dr. Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Sebészeti Centrumának vezető főorvosa.

A fiatalok elvándorlása, külföldi munkavállalása a sebészetben is óriási probléma. Ha nem következik be egy-két éven belül valamilyen drámai változás, egy teljes generáció fog kiesni a sebészképzésből. A sebészet mint szakma már ma sem vonzó a fiatalok számára, a vezetői állásokra alig akad jelentkező. Ha ez a tendencia folytatódik, utánpótlás híján számos sebészeti osztály válik működésképtelenné. A fiatalok motiválása, itthon tartása tehát az egyik legnagyobb kihívást jelentő probléma.


Oláh Attila
A sebészeti beavatkozások jelentős részét centralizálni lehet, és kell. Elsősorban az onkológiai jellegű, radikális műtétek esetében célszerű ez a szabályozás. Dániában például, amelynek lakossága fele a magyarországinak, ez már évekkel korábban megtörtént. Az eredménye nem csupán gazdasági szempontból volt pozitív; a különböző daganatos kórképek műtéti halálozása és hosszútávú túlélése is szignifikáns mértékben javult.

- Kérem, ismertesse szakmai életútját!

A Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Sebészeti Centrumának vezető főorvosa vagyok. Egyetemi tanár, az MTA doktora. 2011-től a Magyar Sebész Társaság elnöke, a Magyar Sebészet című folyóirat főszerkesztője. Érdeklődési köröm elsősorban a hasnyálmirigy és máj sebészete.


eLitMed


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(2) Hibák a gyakorló sebész szempontjából Hibák és szövődmények a hasi sebészetbenLAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(6) Az akut pancreatitis szeptikus szövődményeinek megelőzési lehetőségei
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(05)Megharcolni önbecsülésünkért is!
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).