Gondolat

A fiatalok itthon tartása a legnagyobb gond! - Interjú dr. Oláh Attilával

2011. AUGUSZTUS 15.


A sebészeti beavatkozások jelentős részét centralizálni lehet és kell. Elsősorban az onkológiai jellegű, radikális műtétek esetében célszerű ez a szabályozás – mondta dr. Oláh Attila, a szakmai kollégium általános sebészet tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét, melyek a legégetőbb megoldandó feladatok?

Magyarországon a sebészet hihetetlenül alulfinanszírozott. A szakma minden problémája alapvetően ebből fakad, amelyet tovább tetéz a TVK által meghatározott és limitált műtéti szám. Elfogadhatatlan, hogy a kuratív, a beteg számára a teljes gyógyulás esélyét kínáló műtéti beavatkozások során mindennapos és filléres gondokkal kell küzdenünk, míg ugyanezen betegségek palliatív, onkológiai kezelésére havonta milliós nagyságrendű összeget fizet ki az OEP. A súlyos alulfinanszírozottság következménye, hogy gyakorlatilag minden intézményben, legyen az kisvárosi kórház, regionális megyei centrum, vagy egyetemi klinika, a sebészet a legveszteségesebb szakma, amely emiatt a gazdasági vezetés állandó céltáblája – mondta dr. Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Sebészeti Centrumának vezető főorvosa.

A fiatalok elvándorlása, külföldi munkavállalása a sebészetben is óriási probléma. Ha nem következik be egy-két éven belül valamilyen drámai változás, egy teljes generáció fog kiesni a sebészképzésből. A sebészet mint szakma már ma sem vonzó a fiatalok számára, a vezetői állásokra alig akad jelentkező. Ha ez a tendencia folytatódik, utánpótlás híján számos sebészeti osztály válik működésképtelenné. A fiatalok motiválása, itthon tartása tehát az egyik legnagyobb kihívást jelentő probléma.


Oláh Attila
A sebészeti beavatkozások jelentős részét centralizálni lehet, és kell. Elsősorban az onkológiai jellegű, radikális műtétek esetében célszerű ez a szabályozás. Dániában például, amelynek lakossága fele a magyarországinak, ez már évekkel korábban megtörtént. Az eredménye nem csupán gazdasági szempontból volt pozitív; a különböző daganatos kórképek műtéti halálozása és hosszútávú túlélése is szignifikáns mértékben javult.

- Kérem, ismertesse szakmai életútját!

A Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Sebészeti Centrumának vezető főorvosa vagyok. Egyetemi tanár, az MTA doktora. 2011-től a Magyar Sebész Társaság elnöke, a Magyar Sebészet című folyóirat főszerkesztője. Érdeklődési köröm elsősorban a hasnyálmirigy és máj sebészete.


eLitMed


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(2) Hibák a gyakorló sebész szempontjából Hibák és szövődmények a hasi sebészetbenLAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(6) Az akut pancreatitis szeptikus szövődményeinek megelőzési lehetőségei
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(05)Megharcolni önbecsülésünkért is!
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.