Egészségpolitika

Új szoftver a szemmozgás-rendellenességekre

2012. DECEMBER 28.

Az új alkalmazás gyermekeknél méri a szemmozgás zavarait olvasás közben. Ez az új orvosi szoftver, a "Reading Application", lehetővé teszi a szakembereknek, hogy automatikusan és gyorsan kiértékelhessék a betegek szemmozgásának paramétereit, különösen a leheletfinom zavarokat a két szem összehangolt aktivitásának kontrolljában.


A szemmozgás sajátosságai az agyműködés neurológiai és pszichiátriai állapotának markerei lehetnek. Az új alkalmazás gyermekeknél méri a szemmozgás zavarait olvasás közben. Ez az új orvosi szoftver, a "Reading Application", lehetővé teszi a szakembereknek, hogy automatikusan és gyorsan kiértékelhessék a betegek szemmozgásának paramétereit, különösen a leheletfinom zavarokat a két szem összehangolt aktivitásának kontrolljában. A szoftver használható a szem mozgási rendellenességei progressziójának nyomon követésére is, segít a terápiában és monitorozza annak hatásait.

Normál körülmények között a gyermekek legfeljebb két általános iskolában töltött év alatt „olvasásképessé”. Ahhoz, hogy fogyatékosságról beszélhessünk, a gyermek olvasási életkorának legalább 18 hónapot el kell maradnia a kronológiai életkor mögött. Ezért elméletileg az olvasási fogyatékosságot nem lehet diagnosztizálni, mielőtt a gyermek negyedikes lesz.

Ezzel az alkalmazással a szoftvert kifejlesztő EyeBrain az olvasási nehézségekre specializálódott egészségügyi szakembereknek, köztük a szemészeknek, neurológusoknak, pszichiátereknek, szemészeknek biztosít új, az agy olvasás szempontjából fontos működéseit jellemző markereket. A mindössze két perces vizsgálat bizonyos szemmozgás paraméterek olvasás közbeni pontos mérését teszi lehetővé, és így segít a probléma sokkal korábbi felismerésében.

A funkcionális markereket olvasási feladatok és vizuális keresés vizsgálata során nyert adatokból elemezik. Ez magában foglalja a feladatok elvégzéséhez szükséges teljes idő, valamint az öntudatlan, hirtelen kereső szemmozgások, továbbá a fixáció időtartamának mérését, valamint a két szem mozgása összehangoltságának rögzítését. A két szem koordinációjának lehetősége a konvergens és divergens szemmozgások összefüggéseihez kapcsolódik, s megfelelő agyműködés esetén lehetővé teszi a stabil tekintetet. A szoftver az eredményeket automatikusan elemzi, majd létrehoz egy orvosi jelentést, melyben összehasonlítja az egyes markereket azonos korú problémátlan gyermekek paraméter értékeivel.

"Az olvasási rendellenességek a gyermekek 1 - 15 százalékát érintik világszerte, a beszélt nyelvtől, és a vizsgálati módszertől függően. Az új szoftver segítségével egy sokkal korábbi fázisban el tudjuk kezdeni a kezelést, s így növelhetjük annak hatékonyságát," magyarázta Maria- Pia Bucci, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatásvezetője. A CNRS az EyeBrain-nel együtt fejlesztette ki a szoftvert, az Európai Unió által is támogatott program keretében.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Idegtudományok

A Parkinson-kór korai tünete

Amerikai neurológusok szerint a Parkinson-kór korai tünete lehet az aszimmetrikus karmozgás járás közben.

Egészségpolitika

Vajon az okostelefonod tudja, ha depressziós vagy?

Mennyire ismer téged az okostelefonod? Egy új kutatás szerint, ezek az eszközök most már használhatók arra, hogy érzékeljék, ha gazdájuk depresszióban szenved.

Hírvilág

Vannak még csodák? - Pillantás a jövőbe

SÁNDOR Zsolt

A jövő születése - 100 csoda címmel mutatkoznak be a legígéretesebb magyar innovációk a Párisi Udvarban. Az interaktív kiállítás 2010. február 28-ig tekinthető meg.