Egészségpolitika

Új szoftver a szemmozgás-rendellenességekre

2012. DECEMBER 28.

Az új alkalmazás gyermekeknél méri a szemmozgás zavarait olvasás közben. Ez az új orvosi szoftver, a "Reading Application", lehetővé teszi a szakembereknek, hogy automatikusan és gyorsan kiértékelhessék a betegek szemmozgásának paramétereit, különösen a leheletfinom zavarokat a két szem összehangolt aktivitásának kontrolljában.


A szemmozgás sajátosságai az agyműködés neurológiai és pszichiátriai állapotának markerei lehetnek. Az új alkalmazás gyermekeknél méri a szemmozgás zavarait olvasás közben. Ez az új orvosi szoftver, a "Reading Application", lehetővé teszi a szakembereknek, hogy automatikusan és gyorsan kiértékelhessék a betegek szemmozgásának paramétereit, különösen a leheletfinom zavarokat a két szem összehangolt aktivitásának kontrolljában. A szoftver használható a szem mozgási rendellenességei progressziójának nyomon követésére is, segít a terápiában és monitorozza annak hatásait.

Normál körülmények között a gyermekek legfeljebb két általános iskolában töltött év alatt „olvasásképessé”. Ahhoz, hogy fogyatékosságról beszélhessünk, a gyermek olvasási életkorának legalább 18 hónapot el kell maradnia a kronológiai életkor mögött. Ezért elméletileg az olvasási fogyatékosságot nem lehet diagnosztizálni, mielőtt a gyermek negyedikes lesz.

Ezzel az alkalmazással a szoftvert kifejlesztő EyeBrain az olvasási nehézségekre specializálódott egészségügyi szakembereknek, köztük a szemészeknek, neurológusoknak, pszichiátereknek, szemészeknek biztosít új, az agy olvasás szempontjából fontos működéseit jellemző markereket. A mindössze két perces vizsgálat bizonyos szemmozgás paraméterek olvasás közbeni pontos mérését teszi lehetővé, és így segít a probléma sokkal korábbi felismerésében.

A funkcionális markereket olvasási feladatok és vizuális keresés vizsgálata során nyert adatokból elemezik. Ez magában foglalja a feladatok elvégzéséhez szükséges teljes idő, valamint az öntudatlan, hirtelen kereső szemmozgások, továbbá a fixáció időtartamának mérését, valamint a két szem mozgása összehangoltságának rögzítését. A két szem koordinációjának lehetősége a konvergens és divergens szemmozgások összefüggéseihez kapcsolódik, s megfelelő agyműködés esetén lehetővé teszi a stabil tekintetet. A szoftver az eredményeket automatikusan elemzi, majd létrehoz egy orvosi jelentést, melyben összehasonlítja az egyes markereket azonos korú problémátlan gyermekek paraméter értékeivel.

"Az olvasási rendellenességek a gyermekek 1 - 15 százalékát érintik világszerte, a beszélt nyelvtől, és a vizsgálati módszertől függően. Az új szoftver segítségével egy sokkal korábbi fázisban el tudjuk kezdeni a kezelést, s így növelhetjük annak hatékonyságát," magyarázta Maria- Pia Bucci, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatásvezetője. A CNRS az EyeBrain-nel együtt fejlesztette ki a szoftvert, az Európai Unió által is támogatott program keretében.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Agykutatás

A Parkinson-kór korai tünete

Amerikai neurológusok szerint a Parkinson-kór korai tünete lehet az aszimmetrikus karmozgás járás közben.

Hírvilág

A háromdimenziós mozi káros élettani hatásai

A 3D technológia alkalmazásának káros élettani hatásai lehetnek.

Hírvilág

Vannak még csodák? - Pillantás a jövőbe

SÁNDOR Zsolt

A jövő születése - 100 csoda címmel mutatkoznak be a legígéretesebb magyar innovációk a Párisi Udvarban. Az interaktív kiállítás 2010. február 28-ig tekinthető meg.