Egészségpolitika

Új, robusztus és olcsó technika az emberi test szöveteinek fehérjeanalízisére

2015. JÚNIUS 26.


Egy új technikát fejlesztett ki az Uppsala University-n Svédországban a fehérjék vizsgálatára. Olyat, amely nem igényel speciális berendezéseket, speciális laboratóriumokat, vagy drága reagenseket. Az új technikát tovább lehetne fejleszteni az egészségügyi ellátásban használt készülékekben való felhasználásra, például diagnosztikai célokra. Az a lehetőség, hogy azonosítsák és lokalizálják a fehérjéket a szövetekben, elengedhetetlen a betegségek mechanizmusának megértéséhez,és a diagnosztikához. Manapság azonban rendszerint nagyon fejlett – így költséges és kevés helyen megtalálható - eszköz szükséges ahhoz, hogy tanulmányozhassák a fehérjéket és kölcsönhatásaikat. Ennek egyik példája az a mikroszkópos technika, amely elnyerte a tavalyi Nobel-díjat, a szuper felbontású fluoreszcens mikroszkóp.
(A fénymikroszkópok felbontásának elméleti határát már 1873-ban megállapította egy Ernest Abbe nevű fizikus, aki rájött, hogy a fényelhajlás miatt nem vizsgálhatók olyan apró részletek, melyek összemérhetőek a látható fény hullámhosszának legfeljebb felével, vagyis nagyjából 0,2 mikrométeresnél kisebbek. W. E. Moerner úgy törte át az Abbe határt, hogy felfedezett egy olyan fehérjét, mely megfelelő hullámhosszú fénnyel rövid felvillanásra bírható, majd miután fénye elhalványult, csak egy másik hullámhosszú fénnyel hozható az eredeti állapotába - addig viszont hiába kap újabb impulzust, nem fog világítani. A Nobel díjas új mikroszkópos módszerhez szükség volt Eric Betzig zseniális ötletére is. Az amerikai kutató a sejt vizsgált részeihez némi génmódosítással hozzákötötte Moerner ki-be kapcsolható világító fehérjéjét. Ezután a sejtet igen gyenge fénnyel világította meg, így a kevés beérkező foton csak néhány fluoreszcens fehérjemolekulát villantott fel. A fény erősségét meg lehetett úgy választani, hogy a pillanatfelvételeken két felvillanó pont átlagosan jóval távolabb legyen egymástól az Abbe-féle 0,2 mikrométernél, így pontos képet kaptak elhelyezkedésükről. Mivel a fehérjék innentől “kikapcsolódtak”, nem kellett mást tenni, mint kombinálni a megvilágításokkal kapott pillanatfelvételeket, és megdöbbentő felbontásban előállt a kép.)
Az ilyen eszközöket rendkívül drága megvásárolni, és gyakran speciális előképzettséget igényel a kezelésük. Ahhoz, hogy a fehérje detektálást diagnosztikai célokra használhassuk, például a klinikán, új, kevésbé bonyolult módszerek szükségesek. Az ilyen módszer hőmérsékletre érzéketlen kell, hogy legyen, és nem igényelhet különleges eszközöket, költséges reagenseket vagy speciálisan képzett személyzetet.
A Nature Communications legfrissebb számában a kutatók bemutatnak egy olyan technikát, amelyet felhasználhatna például a kórházi személyzet, hogy felderítse a releváns fehérjéket. A technika az antitestek kötődésén alapul. Az antitestek kapcsolódnak a DNS-szálakhoz, amelyek csatolódnak egymáshoz, amennyiben elég közel vannak. Amikor ez történik, egy láncreakció indul be, amely során növekvő számú DNS-szál kapcsolódik egymáshoz. Minden egyes DNS-szálhoz egy fluoreszkáló anyag van kapcsolva, amely fényt bocsát ki, amikor azt fénnyel besugározzák egy bizonyos hullámhosszon.
"Amikor a láncreakció már egy ideig működött, elég fluoreszcens molekula gyűlt össze ahhoz, hogy lehetővé tegye számunkra, hogy nagyon fényes pontokat lássunk a mikroszkópon, ami a minket érdeklő fehérje jelenlétét bizonyította. Minél több a fénylő pont, annál több a fehérje," mondja Ola Söderberg , aki kifejlesztette a technikát Masood Kamali-Mogaddamal-al és kutatócsoportjával együtt.
A láncreakció nem tartalmaz semmilyen enzimet, ami sok esetben elősegítheti, hogy végbemehessen akár szobahőmérsékleten is. A mikroszkópok, amelyek szükségesek, hogy tanulmányozzuk a fényes pontokat, viszonylag egyszerűek, és általánosan hozzáférhetőek a kórházi és kutatási laboratóriumokban.
"Mindez azt jelenti, hogy az új technikát fel lehet használni, mint egy robusztus és olcsó módszert a fehérjék lokalizálására a szövetekben. Reméljük, hogy hamarosan fel lehet használni mind a klinikai alkalmazásokra, mind kutatási célokra is," mondja Ola Söderberg.
A technikát együttműködve fejlesztettek ki a kutatók Uppsalában, Skóciában és Ausztriában. Az eredményeket a Nature Communications online kiadásában publikálták.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Hasonlóságok és különbségek felnőtt és gyermekkori psoriasisban és arthritis psoriaticaban

A felnőttkori AP-t a szeronegatív spondarthritisek családjába, a gyermekkori-t a juvenilis idiopathiás arthritisek (JIA) közé soroljuk.

Egészségpolitika

Új algoritmus érzékeli az Alzheimer-kór korai jeleit

Az Alzheimer-kór előfordulásának várható jelentős növekedése a magasabb várható élettartam miatt, a modern társadalmak egészségügyi rendszereinek egyik legnagyobb jövőbeli kihívása világszerte. Az Alzheimer-kór jelentős változásokat okoz a tevékenységek időbeli szerkezetében, s ez hátrányosan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket. A rendellenes mozgásos viselkedés, és az alvás-ébrenlét ciklus degenerációja a súlyos viselkedési tünetek között van. A korai felismerés, és még inkább az ilyen viselkedések előre jelzése lehetővé teszi a gyors beavatkozásokat, amelyek célja, hogy késleltessék a tünetek megnyilvánulását vagy súlyosbodását, és ezáltal csökkentsék az egészségügyi intézményekben való ellátás szükségességét, vagy legalábbis gyakoriságát/folyamatosságát.

Egészségpolitika

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Egészségpolitika

Új számítógépes alkalmazás segít gyermekeknek és fiataloknak, hogy közöljék a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikat

Egy kutatás eredményei, amelyet június közepén mutattak be a European League Against Rheumatism éves kongresszusán (EULAR 2015) bizonyította a kifejlesztett új interaktív iPad app értékét, amely segít a juvenilis idiopathiás arthritisben (JIA) szenvedő fiataloknak, hogy meghatározzák fájdalmuk mértékét és jellegét. Szinte minden a gyerek az új digitális eszközt preferálta - melynek találóan az "Ez az az érzés!" nevet adták - más hagyományos módszerekkel szemben. Úgy érezték, hogy érdekes és vonzó módon tudhatnak a segítségével kommunikálni a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikról.

Egészségpolitika

A Google X kifejlesztett egy rák kialakulás jelzésére alkalmas „pásztázó pirulát”

A Google X, a Google stratégiai tudományos kutató osztálya bejelentette, hogy kifejlesztettek egy intelligens pirulát, amely átvizsgálja az emberi testet rákbetegség után kutatva, és az eredményeket megküldi a felhasználó által hordható szenzornak.