Egészségpolitika

TeleHealth: kisebb mortalitás, kevesebb kórházi felvétel

2012. JÚNIUS 28.

A BMJ (British Medical Journal) közelmúltban publikált írása a távegészségügyi szolgáltatásoknak (TeleHealth) a másodlagos egészségügyi gondozásra (kórházi bennfekvő, járóbeteg, és sürgősségi ellátás), és a mortalitásra gyakorolt hatását méri fel.

A „3millionlives Industry Group” (3ML, melyet a Brit Egészségügyi Minisztérium hozott létre, s nevét arról kapta, hogy valószínűsíthető, hogy 3 millió brit polgárnak származna hosszú távú előnye a távegészségügyből és távgyógyászatból) üdvözölte a tanulmányt, amely kimondja: "A TeleHealth jobb minőségű és megfelelőbb gondozást ígér minden betegnek, valamint az egészségügyi források hatékonyabb felhasználását, amivel elérhető a drága kórházi ellátás igénybevételének csökkentése."

A tanulmány megállapítja, hogy mind a mortalitásban, mind a kórházi felvételek számában jelentős változást hoz a TeleHealth alkalmazása:
• A mortalitás 45%-kal csökkent – Az elsődleges beavatkozás után hazabocsájtott, s TeleHealth támogatott betegek szignifikánsan kisebb valószínűséggel haltak meg 12 hónapon belül, mint a kontrollcsoport betegei. Az intervenciós csoportban (TeleHealth) a betegek 4,6%-a halt meg egy 12 hónapos időszakban, ezzel szemben 8,3%-a a kontroll csoportban. Ez statisztikailag igen jelentős különbség: 60 beteg ember életét sikerült megőrizni az intervenció segítségével a kontrollcsoporthoz képest.
• A kórházi felvételt nyert betegek száma 11%-kal csökkent - a TeleHealth betegek 70%-a, míg a kontrollcsoport betegeinek 82%-a látogatta meg a kórházat a kísérleti esztendőben.
• A sürgősségi felvétel 20%-kal csökkent - az intervenciós csoport (TeleHealth) 54%-a vethető össze a kontrollcsoport 68%-ával.

Angela Single, 3ML csoport egyik vezetője szerint: "A tanulmány igazolja a kórházi felvételek és a mortalitás jelentős csökkenését a TeleHealth alkalmazásának következtében. Az ipar kemény munkájára van most szükség, hogy valóra váltsuk azokat a reményeket, melyeket sok millió emberben a TeleHealth alkalmazása joggal kelt: nagyságrendekkel növelni kell a TeleHealth alkalmazását, hogy a jobb egészségügyi kilátások s a nagyobb függetlenség az életvitelben mindenki számára elérhető legyen.”
A kutatást, melyen a jelentős eredményeket hozó tanulmány alapult, Adam Steventon vezette, a Nuffield Trust vezető elemzője. (A Nuffield Trust a 3ML keretén belül megvalósított Whole Systems Demonstrator ’WSD’ program része, amely a világ legnagyobb randomizált kontroll vizsgálata a TeleHealth és TeleCare szolgáltatások előnyeinek és hatékonyságának felmérésére. A vizsgálat egészében 6000 emberre terjed ki Nagy Britannia három területén.) Összesen 3230 beteg vett a mostani kutatásban részt. Cukorbetegek, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) vagy szívelégtelenség szenvedők, akik 179 háziorvosi praxisból lettek kiválasztva, Newham, Cornwall és Kent megyékben. A kutatás 2008 májusától 2009 novemberéig tartott.
A kutatók több mint 12 hónapon keresztül vizsgálták a halálozást, illetve számos, előre meghatározott eseményt (beleértve a kórházi ágynapok számát, sürgősségi felvételeket, választható kórházi felvételeket, járóbeteg látogatások számát, sürgősségi osztály igénybevételét, valamint a kórházi tevékenységek költségeit.)

A BMJ-ben megjelent tanulmány beszámol a kutatás néhány problémás pontjáról is. Így például az átlagos költségcsökkenés, amit egy betegnél a TeleHealth használatával elértek egy év alatt mindössze 188 £ volt, ami nem számottevő az ellátási költségek nagyságához képest, különösen, hogy a TeleHealth költségeit nem is vették figyelembe. Figyelemre méltó az is, hogy a kórházi gondozás különböző formáinak igénybe vételében a kutatás első hónapjában volt igazán nagy különbség az intervenciós- és a kontrollcsoport között, majd a kórházlátogatások száma csaknem kiegyensúlyozódott. A szerzők arra gyanakodnak, hogy a kontrollcsoportban nagyobb labilitást, míg az intervenciós csoportban nagyobb biztonságérzetet eredményezett a kutatásban való részvételkor a csoportba sorolás milyenségének puszta ténye.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.