Egészségpolitika

Számítógépes szimulátor segít a sürgősségi osztály menedzselésében

2012. OKTÓBER 26.

A modell megtervezése valós adatokon alapul, melyekkel a Parc Tauli Healthcare Corporation látta el a spanyol kutatókat. Olyan modellezési és szimulációs technikát alkalmaznak, amely minden egyes virtuális páciens esetében egyedi sajátosságokat vesz figyelembe, s ez rendkívül nagy számítástechnikai teljesítményt igényel. A rendszer elemzi a sürgősségi osztály lehetséges reakcióit, amikor különböző forgatókönyvekkel szembesül, és optimalizálja a rendelkezésre álló források felhasználását.

A szimulátort létrehozó projekt vezető kutatója Emilio Luque, az Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) tanára elmondta: "A rendelkezésre álló erőforrások felhasználásának megtervezése egy sürgősségi osztály munkatársai számára rendkívül összetett feladat. A betegek érkezésének gyakorisága jelentősen ingadozik, és ez nem csak a napszaktól függ, de attól is, hogy a hét mely napjáról, vagy a hónap melyik szakaszáról van szó. Ez az, amiért rendkívül hasznos, hogy a számítógépes eszközök szimulálják a különleges esetek hatását, mint például a szezonális változások, a járványok, és így tovább, annak érdekében, hogy mozgósítani tudjuk az erőforrások legjobb kombinációit minden szituációban."

A szimuláció legkiemelkedőbb sajátossága az egyének viselkedésének és interakcióiknak pontos modellezése. "Több próbálkozás is történt korábban, hogy szimulálják a sürgősségi szolgáltatásokat, de más típusú módszertanokkal, amelyek nem vették figyelembe elegendő mértékben az emberi viselkedést, amely az individuumok kapcsolatain, s a független egyéni döntéshozatalon alapul. Ezen túl sokkal nagyobb mennyiségben és mélységben volt szükség a sürgősségi osztályok működési adataira és azok értékelésére, mint amennyire azokat a korábbi modellek felhasználták," mondta Manel Taboada a team egyik kutatója, az UAB PhD hallgatója.
A kutatók különböző betegcsoportokat vettek figyelembe aszerint, hogy mekkora azok sürgősségi szintje; továbbá az orvosokat, nővéreket, és a felvételi alkalmazottakat tapasztaltságuk mértéke szerint. Ez lehetővé tette a különböző folyamatok időtartamának tanulmányozását, így például az osztályozásét (sürgősségi szint meghatározása), a várakozási időét a szolgáltatás minden egyes szakaszában, a kapcsolódó költségek kiszámítását, a szükséges személyzet mennyiségi és minőségi meghatározását. A rendszer nem csak a valós idejű döntések meghozásában segít, hanem előrejelzésekre is alkalmas, és a szolgáltatás működésének javítására.
A modell komplexitás szintje nagyon magas: figyelembe veszi a sürgősségi osztály működéséhez szükséges különféle tényezőket, így például a rendelkezésre álló számítógépes rendszereket, a támogató klinikai diagnosztikai szolgáltatásokat (laboratórium, röntgen, stb) és a specialistákkal való konzultációkat. Ez lehetővé teszi a szolgáltatás romlásának becslését abban az esetben, ha ezen elemek bármelyike hiányzik.

Az új rendszer további előnye a korábbi modellekkel szemben az alkalmazkodóképessége különféle típusú sürgősségi szolgáltatásokhoz. "Mivel a Parc Tauli nagyon komplex szolgáltatása alapján készítettük a modellt, egyszerű ’tuninggal’, egyes adatok újradefiniálásával testre tudjuk szabni a szimulációt” magyarázza Emilio Luque.

A jelenlegi, kipróbálási fázisban a szimulátort viszonylag nem sürgős betegek esetében használják - ők képviselik a páciensek közel 60%-át. A közeljövőben, miután a rendszer használatát kiterjesztették a sürgősségi osztály súlyosabb betegeire is, a kutatók célja, hogy alkalmazzák más orvosi szakterületeken is, mint például a műtéti területen és a gyermekgyógyászatban.

Az UAB kutatóinak munkája első díjat nyert júniusban a 2012-es International Computer Science konferencián.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.