Egészségpolitika

Számítógépes szimulátor segít a sürgősségi osztály menedzselésében

2012. OKTÓBER 26.

A modell megtervezése valós adatokon alapul, melyekkel a Parc Tauli Healthcare Corporation látta el a spanyol kutatókat. Olyan modellezési és szimulációs technikát alkalmaznak, amely minden egyes virtuális páciens esetében egyedi sajátosságokat vesz figyelembe, s ez rendkívül nagy számítástechnikai teljesítményt igényel. A rendszer elemzi a sürgősségi osztály lehetséges reakcióit, amikor különböző forgatókönyvekkel szembesül, és optimalizálja a rendelkezésre álló források felhasználását.

A szimulátort létrehozó projekt vezető kutatója Emilio Luque, az Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) tanára elmondta: "A rendelkezésre álló erőforrások felhasználásának megtervezése egy sürgősségi osztály munkatársai számára rendkívül összetett feladat. A betegek érkezésének gyakorisága jelentősen ingadozik, és ez nem csak a napszaktól függ, de attól is, hogy a hét mely napjáról, vagy a hónap melyik szakaszáról van szó. Ez az, amiért rendkívül hasznos, hogy a számítógépes eszközök szimulálják a különleges esetek hatását, mint például a szezonális változások, a járványok, és így tovább, annak érdekében, hogy mozgósítani tudjuk az erőforrások legjobb kombinációit minden szituációban."

A szimuláció legkiemelkedőbb sajátossága az egyének viselkedésének és interakcióiknak pontos modellezése. "Több próbálkozás is történt korábban, hogy szimulálják a sürgősségi szolgáltatásokat, de más típusú módszertanokkal, amelyek nem vették figyelembe elegendő mértékben az emberi viselkedést, amely az individuumok kapcsolatain, s a független egyéni döntéshozatalon alapul. Ezen túl sokkal nagyobb mennyiségben és mélységben volt szükség a sürgősségi osztályok működési adataira és azok értékelésére, mint amennyire azokat a korábbi modellek felhasználták," mondta Manel Taboada a team egyik kutatója, az UAB PhD hallgatója.
A kutatók különböző betegcsoportokat vettek figyelembe aszerint, hogy mekkora azok sürgősségi szintje; továbbá az orvosokat, nővéreket, és a felvételi alkalmazottakat tapasztaltságuk mértéke szerint. Ez lehetővé tette a különböző folyamatok időtartamának tanulmányozását, így például az osztályozásét (sürgősségi szint meghatározása), a várakozási időét a szolgáltatás minden egyes szakaszában, a kapcsolódó költségek kiszámítását, a szükséges személyzet mennyiségi és minőségi meghatározását. A rendszer nem csak a valós idejű döntések meghozásában segít, hanem előrejelzésekre is alkalmas, és a szolgáltatás működésének javítására.
A modell komplexitás szintje nagyon magas: figyelembe veszi a sürgősségi osztály működéséhez szükséges különféle tényezőket, így például a rendelkezésre álló számítógépes rendszereket, a támogató klinikai diagnosztikai szolgáltatásokat (laboratórium, röntgen, stb) és a specialistákkal való konzultációkat. Ez lehetővé teszi a szolgáltatás romlásának becslését abban az esetben, ha ezen elemek bármelyike hiányzik.

Az új rendszer további előnye a korábbi modellekkel szemben az alkalmazkodóképessége különféle típusú sürgősségi szolgáltatásokhoz. "Mivel a Parc Tauli nagyon komplex szolgáltatása alapján készítettük a modellt, egyszerű ’tuninggal’, egyes adatok újradefiniálásával testre tudjuk szabni a szimulációt” magyarázza Emilio Luque.

A jelenlegi, kipróbálási fázisban a szimulátort viszonylag nem sürgős betegek esetében használják - ők képviselik a páciensek közel 60%-át. A közeljövőben, miután a rendszer használatát kiterjesztették a sürgősségi osztály súlyosabb betegeire is, a kutatók célja, hogy alkalmazzák más orvosi szakterületeken is, mint például a műtéti területen és a gyermekgyógyászatban.

Az UAB kutatóinak munkája első díjat nyert júniusban a 2012-es International Computer Science konferencián.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.