Egészségpolitika

Miniatűr mesterséges rovar szemet fejlesztenek

2013. AUGUSZTUS 29.

Svájci, német és francia tudósok megvizsgálták, hogyan működik a rovar szeme, s ezután megtervezték és megépítették az első teljesen működőképes miniatűr mesterséges összetett szemet. A "CURVACE" projekt 2 millió Eurós uniós támogatásban részesült, s az eredmény egy olyan miniatűr "rovar" szem, amely felhasználható a mobil robotika, az intelligens ruházat területén, és orvosi alkalmazásokban.
A jövőben a mesterséges összetett szemet olyan területeken lehet felhasználni, ahol a panoráma mozgásérzékelés elsődleges fontosságú. Például egy rugalmas mesterséges összetett szem alkalmas lehet az autók körüli akadályok hatékony felderítésére (például parkolás közbeni manőverek segítésére, az automatizált járművek irányításánál, túl közel kerülő gyalogosok jelzésére), vagy elhelyezhető mikroméretű légi járművekben, a vizuális alapú ütközés nélküli navigáció kivitelezésére. Az eszköz csekély vastagsága és nagy rugalmassága miatt beépíthető akár szövetekbe is, így intelligens ruhák hozhatók létre, mint például intelligens kalap mely egyszersmind ütközés-figyelmeztető rendszer a látássérültek számára. Sőt, a rugalmas mesterséges összetett szem a falakra, vagy a bútorokra is felerősíthető, így az intelligens otthonokban precíziós mozgásérzékelőként használható (pl. az idősek lakókörnyezetben a minőségi életvitel segítését szolgálhatja, illetve a gyermekek esetében balesetmegelőzési szerepe lehet).
Az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes azt mondta: "A természet rendkívül kifinomult megoldásokat mutat számunkra civilizációnk problémáinak megoldásához. Az EU által finanszírozott kutatási programok megteremtik a lehetőséget, hogy megértsük, lemásoljuk, és ipari méretekben alkalmazzuk ezeket a megoldásokat, így javítva honfitársaink életminőségét."
Az mesterséges összetett szem funkciói és jellemzői a Drosophila gyümölcslégy szeméhez hasonlóak. A szem egy kis (12,8 mm átmérőjű, 1,75 gramm súlyú) hengeres objektum, amely 630 "alap szemből" (ommatidium ) tevődik össze, 42 oszlopba elrendezve. Mindegyik ommatidium egy lencséből (172 mikron), és egy elektronikus pixelből (30 mikron) áll. Ezek az érzékelők olyan fejlett optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a torzításmentes panoráma látómező (180 ° x60 ° ) és egy nagy mélységélesség, amely alkalmazkodni képes a legkülönfélébb megvilágítási körülményekhez.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Ösztöndíjprogramot hirdetett a robotika iránt érdeklődők számára a RoboCup Szövetség

Elsősorban egyetemi karok, PhD-hallgatók és posztdoktorok jelentkezését várják arra a nemzetközi ösztöndíjprogramra, amelyet a robot kutatási-oktatási projektekkel foglalkozó RoboCup Federation (RCF) hirdetett meg. A győztes pályázók részt vehetnek az RCF idei világbajnokságán és támogatást kapnak saját robotprojektjeik elindításához.

Hírvilág

Cukorbeteg robot

A gyermekkori cukorbetegség tüneteit szimuláló roboton dolgoznak brit szakemberek: a fejlesztés célja, hogy a fiatalok megtanulják felismerni a betegség tüneteit és azt, miként lehet segíteni a diabéteszeseknek.

Gondolat

Mérgek a bőrön át

Tudjuk, hogy nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak egészségre káros adalékokat, hanem hétköznapi tisztálkodó szereink is.

1.

Lege Artis Medicinae

Könyvekről
SZEPT 25.

2.

Lege Artis Medicinae

A WHO regionális irodájának szimpóziuma
SZEPT 25.

3.

Lege Artis Medicinae

Fasciculus medicinae
SZEPT 25.

4.

Lege Artis Medicinae

Az orvosi reklám
SZEPT 25.