Egészségpolitika

Miniatűr mesterséges rovar szemet fejlesztenek

2013. AUGUSZTUS 29.

Svájci, német és francia tudósok megvizsgálták, hogyan működik a rovar szeme, s ezután megtervezték és megépítették az első teljesen működőképes miniatűr mesterséges összetett szemet. A "CURVACE" projekt 2 millió Eurós uniós támogatásban részesült, s az eredmény egy olyan miniatűr "rovar" szem, amely felhasználható a mobil robotika, az intelligens ruházat területén, és orvosi alkalmazásokban.
A jövőben a mesterséges összetett szemet olyan területeken lehet felhasználni, ahol a panoráma mozgásérzékelés elsődleges fontosságú. Például egy rugalmas mesterséges összetett szem alkalmas lehet az autók körüli akadályok hatékony felderítésére (például parkolás közbeni manőverek segítésére, az automatizált járművek irányításánál, túl közel kerülő gyalogosok jelzésére), vagy elhelyezhető mikroméretű légi járművekben, a vizuális alapú ütközés nélküli navigáció kivitelezésére. Az eszköz csekély vastagsága és nagy rugalmassága miatt beépíthető akár szövetekbe is, így intelligens ruhák hozhatók létre, mint például intelligens kalap mely egyszersmind ütközés-figyelmeztető rendszer a látássérültek számára. Sőt, a rugalmas mesterséges összetett szem a falakra, vagy a bútorokra is felerősíthető, így az intelligens otthonokban precíziós mozgásérzékelőként használható (pl. az idősek lakókörnyezetben a minőségi életvitel segítését szolgálhatja, illetve a gyermekek esetében balesetmegelőzési szerepe lehet).
Az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes azt mondta: "A természet rendkívül kifinomult megoldásokat mutat számunkra civilizációnk problémáinak megoldásához. Az EU által finanszírozott kutatási programok megteremtik a lehetőséget, hogy megértsük, lemásoljuk, és ipari méretekben alkalmazzuk ezeket a megoldásokat, így javítva honfitársaink életminőségét."
Az mesterséges összetett szem funkciói és jellemzői a Drosophila gyümölcslégy szeméhez hasonlóak. A szem egy kis (12,8 mm átmérőjű, 1,75 gramm súlyú) hengeres objektum, amely 630 "alap szemből" (ommatidium ) tevődik össze, 42 oszlopba elrendezve. Mindegyik ommatidium egy lencséből (172 mikron), és egy elektronikus pixelből (30 mikron) áll. Ezek az érzékelők olyan fejlett optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a torzításmentes panoráma látómező (180 ° x60 ° ) és egy nagy mélységélesség, amely alkalmazkodni képes a legkülönfélébb megvilágítási körülményekhez.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Ösztöndíjprogramot hirdetett a robotika iránt érdeklődők számára a RoboCup Szövetség

Elsősorban egyetemi karok, PhD-hallgatók és posztdoktorok jelentkezését várják arra a nemzetközi ösztöndíjprogramra, amelyet a robot kutatási-oktatási projektekkel foglalkozó RoboCup Federation (RCF) hirdetett meg. A győztes pályázók részt vehetnek az RCF idei világbajnokságán és támogatást kapnak saját robotprojektjeik elindításához.

Hírvilág

Cukorbeteg robot

A gyermekkori cukorbetegség tüneteit szimuláló roboton dolgoznak brit szakemberek: a fejlesztés célja, hogy a fiatalok megtanulják felismerni a betegség tüneteit és azt, miként lehet segíteni a diabéteszeseknek.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.